Hovedinnhold

Skutt på Jamaica

PORT ANTONIO/OSLO (VG) Forfatter og journalist Lene Wikander (35) ble skutt i låret da overfallsmenn tok seg inn i hennes bolig på Jamaica. Hun skriver bok fra Jamaica og ble beskyldt for å være CIA-agent.
Overfallsmennene tok også PC'en hennes med syv ferdige og ti kladdede kapitler og kastet den på sjøen. De var overbevist om at den inneholdt materiale for amerikansk etterretning.

Wikander bokset til pistolen som overfallsmannen rettet mot hodet hennes, så gikk skuddet av.

Hadde flaks

Ren flaks gjør at hun lever: Skuddet rammet ikke vitale organer, og såret ble sydd på det lokale sykehuset.

- Jeg ropte «hva i helvete er det dere gjør?» og forsøkte å bokse vekk pistolen. Skuddet gikk av og traff på innsiden av låret mitt. Blodet rant, forteller Wikander på telefon fra Jamaica.

Overfallsmennene som Wikander gjenkjente, er på frifot. Hun har nå flyttet fra gjestehuset hun leide og vekk fra området der ryktene gikk om at hun var CIA-agent.

Bok-drøm

Den norske forfatteren og journalisten bråvåknet av at to svært berusede menn braste inn på soverommet hennes før jul. Den ene rettet en pistol mot pannen hennes.

- Jeg kunne blitt drept. Det var helt tilfeldig hvor skuddet gikk av, sier Wikander til VG.

Wikander, som opprinnelig er fra Grimstad, er midt oppe i skriveprosessen med sitt nye bokprosjekt og har bosatt seg i et enkelt strøk utenfor Port Antonio på Jamaica. Hun sa opp fast jobb i ukebladet KK for å realisere drømmen om å bo på den karibiske øya og skrive bok. Den skal handle om en gutt som vokser opp på øya på 30-tallet. Forfatteren følger guttens livsløp til han dør, og er innom forskjellige sider av den særegne kulturen på Jamaica. Samtidig tar hun frilansoppdrag som oversetter og journalist.

Ifølge Wikander skal lokalbefolkningen en stund ha mistenkt henne for å være CIA-agent.

- Jeg har bevisst bosatt meg i et lavere samfunnslag. Det er i ghettoene jeg finner det miljøet jeg vil skrive om. Strøket består av veldig enkle skur som er bygd langs den gamle jernbanelinjen som gikk rundt Jamaica. Jeg bodde enkelt, men bra og snakket mye med folk. Jeg stilte mange spørsmål om spøkelser og afrikansk folketro. Jeg forklarte hva slags prosjekt jeg holdt på med, men de forsto ikke, forteller Wikander.

På frifot

De to overfallsmennene stakk fra stedet etter skuddet. Hun ringte politiet og tilkalte en sjåfør hun bruker fast. Politiet kom omsider, men Lene er oppgitt over etterforskningen.

- Politimennene tok det mildt sagt pent. Jeg visste jo hvem de to som brøt seg inn var, og tenkte at et avhør av dem kanskje var en idé. Overfallsmennene ble etter hvert avhørt, men de er for lengst på frifot, forteller 35-åringen.

Hun har besluttet at hun ikke vil påklage saken til høyere politimyndighet eller det norske konsulatet. VG har ikke oppnådd kontakt med det lokale politiet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks