Hovedinnhold

Politiet: - Skytingen er det som trigger ham

Profilanalysen av skytteren klar i dag

GJENNOM GLASS: I et betydelig antall av sakene som knyttes serieskytteren i Malmö, har gjerningsmannen skutt mot sine ofre gjennom vinduer. Foto: Jan Johannesen/Tom Byermoen
GJENNOM GLASS: I et betydelig antall av sakene som knyttes serieskytteren i Malmö, har gjerningsmannen skutt mot sine ofre gjennom vinduer. Foto: Jan Johannesen/Tom Byermoen
MALMÖ/OSLO (VG Nett) I over ett år har gjerningsmannen klart å skjule sin identitet. I dag får politiet i Malmö flere viktige svar om hvem det er som skaper frykt i byen.

Denne saken handler om:

VG Nett i Malmö


Tips Tanja Irén Berg og Marianne Vikås om skuddene i Malmö.

Følg siste nytt fra VG Netts reportere på stedet via Twitter her.

Siste Twitter-meldinger:

  • DETTE ER SAKEN
  • Natt til 10. oktober i fjor ble en 20 gammel kvinne skutt og drept ved Västra Skrävlinge kyrka i Malmö. En 21 år gammel mann som satt sammen med henne i bilen, ble også alvorlig skadet.
  • Saken sees i sammenheng med flere nyere skyteepisoder i Malmö i perioden 19. juni til 21. oktober i år. Den siste skytingen skjedde natt til søndag 24. oktober, da det rundt midnatt skal ha blitt løsnet skudd mot en leilighet i bydelen Husie.
  • Svensk politi undersøker nå om samme gjerningsperson kan stå bak over 15 uoppklarte skytinger mot mennesker med innvandrerbakgrunn. Skånepolitiet undersøker også et titalls andre skyteepisoder i Skåne det siste året.
  • Gjerningspersonen har i mediene fått tilnavnet «den nye lasermannen». Navnet «Lasermannen» ble først brukt om John Ausonius, som skjøt elleve personer fra august 1991 til januar 1992.
  • Politiet jakter nå på en mann. Han beskrives som høy og slank, med en vaggende gange. Han skal ha benyttet seg av et håndvåpen med grovt kaliber.
  • Kilder: VG, VG Nett, NTB

  Politiet har sikret seg overvåkingsbilder fra minst en av skyteepisodene som har rystet Malmö den siste tiden, ifølge svenske Aftonbladet.

  I dag, tirsdag, får politiet overlevert en profil av gjerningsmannen man mener står bak flere brutale skyteepisoder i Malmö dette året.

  I tillegg knyttes det store forventninger til om gjerningsmannen kan ha lagt igjen DNA da han lørdag først skjøt mot skredderen Naser Yazdanpanah for deretter å skalle han ned.
  Håpet om å klare å spore opp og pågripe gjerningsmannen, er dermed større enn noensinne.

  HAR DU TIPS, BILDER ELLER VIDEO? Kontakt VG Netts journalister her 

  - Flere gode signalement

  Politiet i Malmö opplyser på dagens pressekonferanse at de har flere gode signalement av vedkommende.

  Men ifølge politiet gjør gjerningsmannen det han kan for å ikke bli tatt.

  - Det som trigger ham, er selve skytingen. Han vil ikke leke katt og mus med oss. Han ønsker ikke å bli tatt. Det gjør det veldig vanskelig for oss, sa visepolitimester Åsa Palmqvist og utredningsleder Pär Lindehäll ved länskriminalen i Skåne på pressekonferansen som ble holdt tirsdag formiddag.

  Politiet utelukker fortsatt ikke at det kan være snakk om flere gjerningsmenn.

  - Vi ser på mange skyteepisoder. Vi kan ikke låse oss til bare én teori, opplyser politiet.

  Rikskriminalpolisen, Sveriges svar på Kripos, har siden juli jobbet med de mange uoppklarte skyteepisodene i Malmö.

  I dag legger de frem arbeidet sitt for politiet.

  Ifølge svenske Expressen har de nå klart å danne seg et bilde av hvem skytteren kan være og hva slags personlighet vedkommende har.

  LES OGSÅ: - Slik er skytteren i Malmö

  Mange likhetstrekk

  Minst 19 skyteepisoder har rystet den svenske byen hittil i år. I minst 12 av de 19 skyteepisodene som knyttes til den ukjente skytteren i Malmö, har han skutt mot sine ofre gjennom glass.

  Det finnes også en rekke andre fellesnevnere i snikskytterens løype:

  * Alle skuddene er rettet mot innvandrere - bortsett fra drapsofferet Trez W. Persson, som ble skutt i bil der hun satt med en utenlandsk mann.

  * Ifølge politiet skal det ha blitt skutt med skarpe skudd mot de aller fleste av ofrene.

  * Drapsofferet, og de fleste av de åtte skadede, er skutt i overkroppen.

  * De aller fleste skuddofrene er menn, kun tre er kvinner.

  * Alle skuddepisodene skjer etter mørkets frembrudd

  * Geografisk er skytingen konsentrert i og rundt ghetto-bydelen Rosengård. Her har over 85 prosent av 22.000 innbyggere utenlandsk bakgrunn. Over 60 prosent har ikke jobb.

  Artikkelen fortsetter under bildet

  STORT INFORMASJONSBEHOV: Pressefolk fra hele flere europeiske land har fattet stor interesse for de mystiske skyteepisodene i Malmö. Foto: Tanja Iren Berg
  STORT INFORMASJONSBEHOV: Pressefolk fra hele flere europeiske land har fattet stor interesse for de mystiske skyteepisodene i Malmö. Foto: Tanja Iren Berg

  Vet ikke om nattens skuddmeldinger er reelle

  Lite tyder på at det som omtales som den nye Lasermannen har tenkt å slutte med skytingen med det aller første.

  Natt til tirsdag ble det meldt om ytterligere to skyteepisoder i byen.

  Rundt klokka 03 fikk politiet melding om at en mann hadde hørt det han trodde kunne være skyting i Östra Framvägen i bydelen Katrinelund.

  - Han sa han hadde hørt smell, og vi reiste dit for å snakke med ham og lete etter eventuelle spor, sier polititalsmann Charley Nilsson til Malmö-avisen Sydsvenskan.

  Poltiiet kunne på pressekonferansen tirsdag morgen ikke bekrefte om dette er falske meldinger eller ei.

  LES OGSÅ: Slik var Lasermannen

  - Kan forflytte seg på sykkel

  Politiet i Skåne gir uttrykk for at de nærmest står på bar bakke i jakten på snikskytteren som herjer den sydsvenske byen.
  Til tross for at flere har møtt gjerningsmannen, finnes det i liten grad gode beskrivelser av ham.

  Bare i helgen er det blitt rapportert om flere skytepisoder mot byens innvandrere. Foreløpig har ikke politiet fått svar på om det er brukt samme våpen som man mener er brukt i minst seks av de tidligere skyteepisodene.

  Ifølge politiet sirkulerer det fortsatt falske tekstmeldinger hvor noen utgir seg for å være politiet og ber om at folk holder seg innendørs.

  - Vi sender ikke ut slike meldinger. De er ikke fra oss, opplyser politiet.

  Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

  Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

  VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
  Klikk for å se kommentarene

  Siste saker fra Utenriks

  Se neste 5 fra Utenriks