Hovedinnhold

Malmö-skytterens metode: Skyter gjennom vinduer

GJENNOM GLASS: I et betydelig antall av sakene som knyttes til serieskytteren i Malmö, har gjerningsmannen skutt mot sine ofre gjennom vinduer.Foto: Jan Johannesen/Tom Byermoen
GJENNOM GLASS: I et betydelig antall av sakene som knyttes til serieskytteren i Malmö, har gjerningsmannen skutt mot sine ofre gjennom vinduer.Foto: Jan Johannesen/Tom Byermoen
MALMÖ (VG Nett) I minst 12 av de 19 skyteepisodene som knyttes til den ukjente skytteren i Malmö, har han skutt mot sine ofre gjennom glass. Og det er bra for politiet, ifølge krimekspert.

Denne saken handler om:


Tips Tanja Irén Berg og Marianne Vikås om skuddene i Malmö.

Følg siste nytt fra VG Netts reportere på stedet via Twitter her.

Siste Twitter-meldinger:

  Politiet i Skåne gir uttrykk for at de nærmest står på bar bakke i jakten på snikskytteren som herjer den sydsvenske byen. På en pressekonferanse mandag sa etterforskningsleder Börje Sjöholm at de mener samme mann står bak minst 19 av de uoppklarte skyteepisodene som har skjedd i Malmö det siste året.

  VG Nett har gjennomgått episodene som politiet knytter til én og samme mann. Gjennomgangen viser at det i oppsiktsvekkende mange saker er benyttet samme metode; å skyte gjennom vinduer og glassverandaer.

  (Se utfyllende liste over de aktuelle hendelsene i bunnen av saken)

  Politiet i Malmö har ikke besvart VG Netts spørsmål om skytingen gjennom glass er et modus som bidrar til deres teori om at kun én mann står bak terroriseringen i den sydsvenske kystbyen.

  VGTV: - Når jeg lukker øynene, ser jeg at noen skyter meg

  - Bra for politiet

  Tidligere politiavdelingssjef ved voldsavsnittet i Oslo, Finn Abrahamsen, tror ikke det er en spesielt bevisst handling at gjerningsmannen skyter gjennom vindu.

  Derimot ser han på det som en stor fordel for politiet at dette er en mye brukt metode.

  - Det er det beste som kan skje for dem. Da kan de sikre flere spor. De kan for eksempel finne skyteretningen og vinkelen på skuddet. Det er nesten umulig dersom man skyter direkte på en person på gaten. Da vet man ikke hvilken vinkel personen hadde da kulen gikk gjennom kroppen, sier Abrahamsen.

  Han peker også på at når det blir skutt gjennom vindu og inn i en bygning, så vil prosjektilet i de fleste tilfeller oppdages.

  - Når man finner rester av disse i vegger, eller fragmenter i de knuste glassene kan det være god hjelp til å finne ammunisjonstypen.

  Mange likhetstrekk

  Det finnes også en rekke andre fellesnevnere i snikskytterens løype:

  * Alle skuddene er rettet mot innvandrere - bortsett fra drapsofferet Trez W. Persson, som ble skutt i bil der hun satt med en utenlandsk mann.

  * Ifølge politiet skal det ha blitt skutt med skarpe skudd mot de aller fleste av ofrene.

  * Drapsofferet, og de fleste av de åtte skadede, er skutt i overkroppen.

  * De aller fleste skuddofrene er menn, kun tre er kvinner.

  * Alle skuddepisodene skjer etter mørkets frembrudd

  * Geografisk er skytingen konsentrert i og rundt ghetto-bydelen Rosengård. Her har over 85 prosent av 22.000 innbyggere utenlandsk bakgrunn. Over 60 prosent har ikke jobb.

  VGTV: - Vi går aldri ut alene mer. Aldri

  NÆRT: På denne bussholdeplassen ble Basi Hassan skutt av en snikskytter i Malmö 10. oktober i år. 13 dager senere ble eieren av frisør- og skreddersalongen over veien, Naser Yazdanpanah, skutt mot da han stod og strøk tøy. Foto: Jan Johannesen/VG
  NÆRT: På denne bussholdeplassen ble Basi Hassan skutt av en snikskytter i Malmö 10. oktober i år. 13 dager senere ble eieren av frisør- og skreddersalongen over veien, Naser Yazdanpanah, skutt mot da han stod og strøk tøy. Foto: Jan Johannesen/VG

  Aldri på en onsdag

  I VG Netts gjennomgang kommer det frem at ingen av skuddepisodene har skjedd før den 10. i hver måned. De skjer hyppigst mot slutten av måneden. Han skyter oftest i helgene, aller oftest på lørdager.

  Hendelsene skjer på ulike ukedager, men aldri har skyteepisoder som knyttes mot denne mannen skjedd på onsdager.

  Ofrenes alder varierer i en alder fra 17 til 58 år. De blir angrepet hjemme, på trening, på jobben, i biler, på bussholdeplasser, på vei ut av taxien og på åpen gate.

  DETTE ER SKYTEEPISODENE HVOR DET ER SKUTT GJENNOM GLASS:

  1. 10. oktober 2009: Dette er den første saken politiet foreløpig har knyttet til skytteren. Trez West Persson (20) og Xhafer Dani (22) blir skutt gjennom bilruten mens de sitter i bilen som står parkert i Västra Skrävlinge kyrkoväg, like ved moskeen Islamic Center. De to ble skutt gjennom bilruten, og Persson dør momentant etter å ha blitt truffet i hodet. Dani overlever, men blir alvorlig skadet. Det ble funnet rester av kuler og tomhylser på stedet - funn som er blitt koblet sammen med funn fra senere saker. Trez West Persson er den eneste som bryter mønsteret med at det er innvandrere som er gjerningsmannens mål. En av teoriene er at det egentlig var Dani, som har innvandrerbakgrunn, som var målet.

  DREPT: Trez West Persson (20) ble drept i oktober i fjor da hun satt i bilen sammen med en kamerat med innvandrerbakgrunn. Foto: Privat
  DREPT: Trez West Persson (20) ble drept i oktober i fjor da hun satt i bilen sammen med en kamerat med innvandrerbakgrunn. Foto: Privat

  2. 23. oktober 2009: Flere skudd blir avfyrt mot vindu i en leilighet i Hyacintgatan.

  3. 31. desember 2009: Skudd blir avfyrt mot en moské ved Jägersro, bare noen hundre meter unna stedet der Trez West Persson ble drept. Angrepet skjedde like etter fredagsbønnen og en imam ble ikke truffet med hårfin margin. Han ble imidlertid skadet av glasskår i nakken av skuddet som ble skutt gjennom vinduet.

  4. 12. mars 2010: Skudd blir avfyrt mot vinduer i en bygning i Hårds väg. Målet er trolig leiligheten til mannen som overlevde skytingen da Trez Persson ble drept.

  5. 14. mars 2010: Vinduer ved politihuset ved Davidshalls torg blir beskutt. Uklart om de er rettet mot personer.

  6. 16. mars 2010: To menn på 21 og 22 år sitter i en bil ved Professorgatan og venter på en kamerat. En mann kommer frem og skyter mot dem gjennom bilruten fra nært hold. 21-åringen treffes av flere skudd, blant annet i skulderen. 22-åringen slipper unna med kulehull i luen.

  7. 26. juni 2010: En mann (30) treffes av to skudd i ryggen, mellom skuldrene, i et treningsstudio i Vendelfridsgatan. Gjerningsmannen har stått på utsiden og skutt gjennom vinduet.

  8. 27. juni 2010: Rett etter midnatt, bare 40 minutter etter forrige skyteepisode, skytes Bilal Bingöl (29) i skulderen i Munkhättegatan i Lindängen, der han sitter i en bil og venter på en slektning. Han overlever.

  9. 24. august 2010: Skudd avfyrt mot Younes Cheikhis gatekjøkken i Köpenhamnsvägen. Det blir skutt gjennom ruten, men ingen blir skadet.

  10. 21. oktober 2010: To kvinner på 20 og 26 år blir skutt gjennom kjøkkenvinduet til den ene av kvinnenes leilighet i Sörbacksgatan i Köksback. Ingen av dem blir alvorlig skadet.

  11. 23. oktober 2010: Ved 18.30-tiden varsler Naser Yazdanpanah at han er blitt skutt mot i sin frisør- og skreddersalong i Lönngatan. Gjerningsmannen skjøt to skudd mot vinduet der Naser sto og strøk klær.

  HER TRAFF SKUDDENE: Naser Yazdanpanah stod rett innenfor dette vinduet da en ukjent gjerningsmann skjøt mot ham lørdag kveld. Foto: Jan Johannesen/VG
  HER TRAFF SKUDDENE: Naser Yazdanpanah stod rett innenfor dette vinduet da en ukjent gjerningsmann skjøt mot ham lørdag kveld. Foto: Jan Johannesen/VG

  12. 23. oktober 2010: En glassveranda blir beskutt i Husige. I den aktuelle oppgangen bor det kun én innvandrerfamilie - og de bor i leiligheten en ukjent gjerningsmann skjøt mot natt til søndag. Det finnes ingen ringeklokke utenfor bygget som gjør at gjerningsmannen på den måten kunne vite hvem som bor hvor.

  Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

  Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

  VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
  Klikk for å se kommentarene

  Siste saker fra Utenriks

  Se neste 5 fra Utenriks