Hovedinnhold

Holdt tett om «Den nye Lasermannen»

Politiet kritiseres for hemmelighold

MALMÖ (VG Nett) Allerede i vår mistenkte politiet at de stod overfor en gjerningsmann som jaktet på innvandrere. Men de holdt opplysningene hemmelig.

Denne saken handler om:


Tips Tanja Irén Berg og Marianne Vikås om skuddene i Malmö.

Følg siste nytt fra VG Netts reportere på stedet via Twitter.
TWITTER

  FAKTA

  • Natt til 10. oktober i fjor ble en 20 gammel kvinne skutt og drept ved Västra Skrävlinge kyrka i Malmö. En 21 år gammel mann som satt sammen med henne i bilen, ble også alvorlig skadd
  • Natt til 19. juni i år ble det avfyrt flere skudd mot tre menn da de hoppet ut av en taxi ved badeanlegget Aq-va-kul. En 22-åring ble truffet og lettere skadd
  • Natt til 27. juni ble en mann beskutt på et nattåpent treningssenter i Vedelsfridgatan
  • Rett før midnatt 9. oktober ble en 47-åring skutt i ryggen mens han ventet på bussen i Lönningatan. Han slapp unna med lettere skader
  • Om kvelden 19. oktober ble en 28-åring skutt i ryggen mens han ventet på bussen i Erikfältsgatan. Han ble alvorlig skadd
  • 21. oktober ble en 16 år gammel gutt skutt mot ved Hermodalstorget. Han ble ikke truffet, men senere samme kveld ble to kvinner skadet av skudd inn på kloss hold i en leilighet i Kroksbäck
  • Skånepolitiet undersøker også et titall andre skyteepisoder i Skåne det siste året
  • Kilder NTB, VG

  Først onsdag denne uken valgte politiet å fortelle at de jaktet på en hensynsløs serieforbryter. Det har skapt sterke reaksjoner blant de som har innvandrerbakgrunn i Malmö.

  - De burde ha sagt det tidligere. Nå kommer jeg til å være forsiktigere. Vanligvis står jeg ofte her ute ensom klokken tre-fire om morgenen, mens jeg venter på at en annen sjåfør skal komme med bilen, sier taxisjåfør Shakhawan Allan (28) til Aftonbladet.

  - Går ikke ut om kvelden

  Til sammen kan det dreie seg om opptil 16 uoppklarte skyteepisoder. Politiet er usikre på hvorvidt samme gjerningsmann står bak alle, men det er klart at samme håndvåpen er brukt ved flere av skyteepisodene.

  - Jeg er blitt skremt etter alle skyteepisodene, og frykten øker når det ikke tar slutt. Ingen våger å gå ut etter klokken seks fordi de ikke vet hvem som blir neste offer, sier taxisjåfør Mohammud Ali til VG Nett.

  Politiet forsvarer imidlertid valget om å holde sammenhengen mellom skyteepisodene skjult i nærmere ett år.

  - Jo, flere liknende tilfeller man har, desto sikrere kan man være på konklusjonen. Om vi hadde gått ut etter to, tre tilfeller, hadde vi tatt en sjanse. Vi har ikke ment at det var relevant før nå. Det er alltid en vurdering om man skal gå ut etter fem tilfeller, etter åtte eller 15. Vi valgte å gjøre det nå, sier etterforskningsleder Börje Sjöholm til Aftonbladet.

  Politiet mener det uansett er vanskelig å beskytte seg mot gjerningsmannen som har slått til over store deler av Malmö sentrum.

  - Det finnes minst 100.000 innvandrere i Malmö - hvordan skal det påvirke deres liv om vi går ut og sier de skal være forsiktige? spør Sjöholm.

  Utformet advarsel

  Torsdag valgte politiet likevel å gå ut med en generell advarsel, og be personer med innvandrerbakgrunn om å være forsiktige. Senere på kvelden ble to kvinner skutt i sin egen leilighet gjennom kjøkkenvinduet.

  VGTV: Skutt mens hun sto på kjøkkenet 

  Politiet har utarbeidet en gjerningsmannprofil, men ønsker å holde den hemmelig. Det eneste de ville si på fredagens pressekonferanse, er at de mener det dreier seg om en mann mellom 20 og 40 år.

  Krimteknikerne har avdekket at det er brukt samme våpen ved flere av skyteepisodene. Det dreier seg om et håndvåpen med grovt kaliber, opplyste Börje Sjöholm på fredagens pressekonferanse.

  - Jeg vil ikke være mer spesifikk enn det, sa etterforskningslederen.

  REDD I MØRKET: Taxisjåfør Mohammud Ali er blitt mer forsiktig etter at politiets jakt på serieforbryteren ble kjent. Foto: Tanja Iren Berg
  REDD I MØRKET: Taxisjåfør Mohammud Ali er blitt mer forsiktig etter at politiets jakt på serieforbryteren ble kjent. Foto: Tanja Iren Berg

  Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

  Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

  VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
  Klikk for å se kommentarene

  Siste saker fra Utenriks

  Se neste 5 fra Utenriks