Hovedinnhold

Hamstrer mat i frykt for «Lasermannen»

REDDE: Neda Mohammed og datteren Maram Basim har ingen planer om å bevege seg utendørs i helgen. Foto: Espen Braata
REDDE: Neda Mohammed og datteren Maram Basim har ingen planer om å bevege seg utendørs i helgen. Foto: Espen Braata
MALMÖ/OSLO(VG Nett) Livredde innbyggere i Malmö har i dag hamstret mat og sigaretter så de skal slippe å gå ut fra hjemmene sine mer enn høyst nødvendig.

Denne saken handler om:

VG Nett i Malmö


Tips Tanja Irén Berg og Marianne Vikås om skuddene i Malmö.

Følg siste nytt fra VG Netts reportere på stedet via Twitter her.

Siste Twitter-meldinger:
  • Natt til 10. oktober i fjor ble en 20 gammel kvinne skutt og drept ved Västra Skrävlinge kyrka i Malmö. En 21 år gammel mann som satt sammen med henne i bilen, ble også alvorlig skadd
  • Natt til 19. juni i år ble det avfyrt flere skudd mot tre menn da de hoppet ut av en taxi ved badeanlegget Aq-va-kul. En 22-åring ble truffet og lettere skadd
  • Natt til 27. juni ble en mann beskutt på et nattåpent treningssenter i Vedelsfridgatan
  • Rett før midnatt 9. oktober ble en 47-åring skutt i ryggen mens han ventet på bussen i Lönningatan. Han slapp unna med lettere skader
  • Om kvelden 19. oktober ble en 28-åring skutt i ryggen mens han ventet på bussen i Erikfältsgatan. Han ble alvorlig skadd
  • 21. oktober ble en 16 år gammel gutt skutt mot ved Hermodalstorget. Han ble ikke truffet, men senere samme kveld ble to kvinner skadet av skudd inn på kloss hold i en leilighet i Kroksbäck
  • Skånepolitiet undersøker også et titall andre skyteepisoder i Skåne det siste året
  • Kilder NTB, VG


  En hensynsløs serieforbryter herjer i Malmös gater. Ingen vet når og hvor de neste skuddene kan bli avfyrt.

  I går kveld ble to kvinner skutt gjennom vinduet i sin egen leilighet. Dermed har den ukjente gjerningsmannen trolig skutt nærmere 20 mørkhudede i den svenske byen.

  LES OGSÅ: Desperat jakt på ukjent gjerningsmann i Malmö

  De mange, brutale og tilsynelatende tilfeldige skyteepisodene har nærmest lammet byen. Mange tør nå ikke gå ut etter mørkets frembrudd i frykt for å bli det neste offeret.

  Neda Mohammed (39) og datteren Maram Basim (15) møter VG Nett på vei ut av dagligvarehandelen i etasjen under der to kvinner ble skutt gjennom kjøkkenvinduet i går. De to bærer flere store poser.

  - Vi har storhandlet, så vi skal slippe å gå ut de neste dagene. Min sønn røyker, så vi har kjøpt fire pakker røyk til ham. Nå går vi ikke ut på kvelden, og barna mine får ikke lov, fastslår Neda Mohammed.

  LES OGSÅ: Listen som ryster Malmö

  - Sov i stuen

  Hun er tydelig preget av gårsdagens dramatikk. Familien, som opprinnelig er fra Irak, bor like i nærheten av boligblokken der skuddene falt i går kveld.

  - I natt lå vi alle sammen i stuen i stedet for på soverommene, men ingen av oss fikk sove noe særlig likevel, forteller Mohammed.

  I nabolaget der skuddene falt har det vært en stille dag. Bortsett fra kundene i den lille dagligvarehandelen og de mange journalistene på stedet, er det ikke mye folk ute.

  - Jeg har vært hjemme, og ingen av de andre ungdommene i gården vår har vært på skolen i dag, forteller Maram Basim.

  LES OGSÅ: Slik var Lasermannen

  - Håper det er bare én mann

  Hun sier hun først blir redd når det blir mørkt, men håper politiet snart lykkes i jakten på gjerningsmannen som sprer frykt blant innvandrere og svensker med utenlandsk bakgrunn.

  - Jeg håper det bare er én mann. Det blir fryktelig vanskelig om det er flere, sier hun.

  Samtidig som mørket faller på i Malmö, tømmes gatene mer og mer for mennesker. For politiet har kveldens jakt akkurat begynt.

  I natt vil de være ekstra synlige i Malmös gater. Det legges enorme ressurser for å beskytte befolkningen i Malmö mot de de tror er en ny lasermann som herjer i gatene. Et spesialteam på 50 personer jobber døgnet rundt i håp om å fakke den ukjente gjerningsmannen.

  Også Riksmordkommisonen, Sveriges svar på Kripos, var fredag på vei til Malmö for å bistå politiet.

  - Kommer til å fortsette til han blir tatt

  Sten Levander, som er professor i allmennpsykiatri og rettspsykiatri, har forsøkt å tegne en profil av det han mener er gjerningsmannen.

  - Han er en enstøing på under 25 år. Han kan være en velbegavet akademiker som har mislykkes med studiene. Han kommer til å fortsette og ta stadig større risikoer inntil han blir tatt, sier Levander til den Malmö-baserte avisen Sydsvenskan.

  Rettspsykiater: - Serieskytteren er en schizofren psykopat

  Levander beskriver gjerningsmannen som et menneske med en stor distanse til andre mennesker og at vedkommende har en stor mangel på moral, medfølelse og evnen til å fungere normalt i samfunnet. Han omtaler ham som en «schizofren psykopat».

  - Jeg har vanskelig for å tro at det finnes en gruppering som står bak dette - en terrorcelle i Malmö som systematisk skyter fargede mennesker. Det er med sikkerhet en person som driver med dette på egenhånd. Jeg tror vedkommende er intelligent og handlekraftig.

  Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

  Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

  VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
  Klikk for å se kommentarene

  Siste saker fra Utenriks

  Se neste 5 fra Utenriks