Hovedinnhold

Vil ha ny folkeavstemning om skotsk uavhengighet

<p>NYTT FORSØK: Førsteminister Nicola Sturgeon vil holde en ny avstemning om skotsk uavhengighet.</p>

NYTT FORSØK: Førsteminister Nicola Sturgeon vil holde en ny avstemning om skotsk uavhengighet.

Foto: Andy Buchanan, AFP
Tre år etter forrige forsøk varsler Skottlands førsteminister at hun vil ha en ny folkeavstemning om uavhengighet fra Storbritannia.

Denne saken handler om:

Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon (fra det sosialdemokratiske Skotske nasjonalistpartiet) varsler at hun neste uke vil be landets parlament om støtte til å gjennomføre en ny folkeavstemning om løsrivelse fra Storbritannia.

Folkeavstemningen skal avholdes innen våren 2019, om Sturgeon får det som hun vil. I en tilsvarende avstemning i 2014 stemte skottene for å bli værende i Storbritannia. I brexit-avstemningen i fjor stemte imidlertid et flertall av skottene for å fortsette å være en del av den europeiske unionen, noe som har fått debatten om uavhengighet blusset opp igjen.

Det kommende bruddet med EU, samt at det konservative partiet ser ut til å kunne beholde makten i Storbritannia fremover, gjør at Skottland må vurdere sin fremtid i unionen, forklarer hun i en pressekonferanse mandag.

Sturgeon har holdt mulighetene for en ny avstemning åpen siden brexit. Likevel insisterer hun på at skottene har forsøkt å få til et kompromiss med myndighetene i London, men at hun har «blitt møtt av en murvegg av uforsonlighet».

Saken fortsetter under videoenNå står Skottland ved en svært viktig korsvei sier førsteministeren:

– Jeg vil ta de nødvendige steg for å forsikre meg om at Skottland har et valg når denne prosessen er over. Valget står mellom å følge Storbritannia inn i et vanskelig brexit, eller å bli en uavhengig nasjon med myndighet til å sikre et likeverdig partnerskap med resten av Storbritannia. Og kunne avgjøre vårt eget forhold til EU, sier hun på pressekonferansen.

Den skotske lederen for de konservative, Ruth Davidson, sier at Nicola Sturgeon har opptrådt "svært uansvarlig" og at hun har "sluttet å være førsteminister for hele Skottland".

Hun forsatte: Folk har gjentatte ganger sagt at de ikke ønsker seg tilbake til splittelsen en ny folkeavstemning vil føre til.

Brexit-vedtak i Palamentet

Den britiske regjeringens forslag til brexit-vedtak i Parlamentet kan bli endelig godkjent mandag. Neste skritt blir å offisielt starte EU-utmeldingen.

Forslaget er blitt behandlet både i Underhuset og Overhuset, og mandag kveld skal saken igjen diskuteres i begge Parlamentets kamre.

Overhuset har vedtatt endringer i forslaget for å sikre rettighetene til EU-borgere bosatt i Storbritannia og gi Parlamentet en mulighet til å stemme over brexit-avtalen som skal framforhandles med EU. Regjeringen håper endringene vil bli fjernet igjen av Underhuset.

Når de endelige vedtakene er gjort, står statsminister Theresa May fritt til å utløse artikkel 50 i EUs Lisboa-traktat. Hun har lovet å utløse artikkelen om utmelding av unionen innen utgangen av mars.

Dette kan skje allerede tirsdag hvis både Under- og Overhuset stemmer slik regjeringen håper.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks