Hovedinnhold

- Advarte mot skoleskytter på YouTube for fem måneder siden

DRAPSMANN: Pekka-Eric Auvinen (18) skjøt og drepte åtte mennesker i skolemassakren som rammet Finland, onsdag. Gjerningsmannen skjøt tok til slutt sitt eget liv. Foto: AFP Photo
DRAPSMANN: Pekka-Eric Auvinen (18) skjøt og drepte åtte mennesker i skolemassakren som rammet Finland, onsdag. Gjerningsmannen skjøt tok til slutt sitt eget liv. Foto: AFP Photo
(VG Nett) En bruker på nettsiden YouTube sier han advarte mot Pekka-Eric Auvinen allerede i juni.

Denne saken handler om:


Brukeren TheAmazingAtheist advarte mot Auvinen og en rekke andre personer som forherliget drap og såkalt sosialdarwinisme på YouTube, skriver wired.com.

- Når noen sier at folk som Eric Harris og Dylan Klebold (drapsmennene på skolemassakren i Columbine, red.anm.) er helter, er det et dårlig tegn. Vi snakker om at man må se etter varseltegn. Greit, dette er varseltegn, sier den amerikanske nettbrukeren i videoen.

Han lister opp ti YouTube-brukere som han mener er bekymringsverdige. Pekka-Eric Auvinen er blant dem. Navnene er nå slettet fra YouTube.

Se videoen på YouTube her.(VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne sider)

Varslet ikke politiet

TheAmazingAtheist, som ifølge MySpace-siden hans er en 22 år gammel mann fra California, mener at innholdet på to av de ti profilene er så grove at de bør etterforskes.

- Jeg er ikke typen til å anmelde dem til myndighetene. Men hvis du er det, så for all del, sier han på videoen.

Dermed er det høyst usikkert om advarslene har gått videre til myndighetene i Finland.

Den amerikanske mannen har vært i flere krangler med finske Pekka-Eric Auvinen på nettsiden, og har også publisert en video der han skjeller ham ut.

Onsdag publiserte han nok en video, der han sier at han advarte mot finnen. Se den her.(VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne sider)

Trenger opplysninger

Kripos varslet fredag at de vil skjerpe overvåkningen på nettet for å avverge tragedier som i Finland.

Avdelingsdirektør Rune Fløisbonn ved Politiets Datakrimsenter sier til Aftenposten at de skal øke overvåkingen av nettet, og at det finnes teknologi som gjør det mer farefullt for kriminelle å operere der.

- De beste overvåkerne er fortsatt de millioner av mennesker som hver dag surfer på nettet. Hvis noen gjenkjenner personer med et så farlig budskap, så må de varsle politiet, sier han til avisen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks