Hovedinnhold

Norsk skipsreder vil henrette pirater på stedet

BURDE FÅ STRENGERE STRAFF: -Pirater lar seg ikke skremme av å bli stilt for en sivil domstol, ifølge Jacob Stolt-Nielsen, skipsreder. Foto: Afp
BURDE FÅ STRENGERE STRAFF: -Pirater lar seg ikke skremme av å bli stilt for en sivil domstol, ifølge Jacob Stolt-Nielsen, skipsreder. Foto: Afp
Den norske skipsrederen Jacob Stolt-Nielsen (79) mener makt er det eneste språket pirater forstår og vil senke piratbåten med «mann og mus».

Denne saken handler om:

Fakta:

  • Jacob Stolt-Nielsen jr. (79) er fra Haugesund og kommer fra en rederfamilie.
  • Stolt-Nielsen pensjonerte seg fra sjefsstillinga i konsernet i 2000, men er fortsatt styreleder.
  • Ifølge skattelistene hadde Stolt-Nielsen en formue i 2009 på 669 millioner kroner. Kilde: Wikipedia

I et leserinnlegg i Dagens Næringsliv skriver skipsrederen at det er uforståelig at ikke militære flåter senker piratenes båter «med mann og mus». Pirater lar seg ikke skremme av å bli stilt for en sivil domstol, ifølge Stolt-Nielsen.

Les også: Forsvarsdepartementet støtter våpenbruk mot pirater

- Jeg er litt tøff i det innlegget, men jeg sier det som det er. Den eneste måten å få piratvirksomheten til å avta på er å henge piratene. Det eneste språket de forstår er makt, utdyper Stolt-Nielsen overfor Dagens Næringsliv.

Stolt-Nielsen, som har bygget opp rederfirmaet sitt og har en formue på flere hundre millioner, har de siste årene fått flere av sine båter kapret. I tillegg har Stolt-Nielsen og andre redere fått mye høyere forsikringskostnader de siste årene.

Vil koste mange sjøfolks liv

- LITT TØFF: Her er Jacob Stolt-Nielsen som feirer 70-årsdagen sin i 2001. Foto: Ida von Hanno Bast
- LITT TØFF: Her er Jacob Stolt-Nielsen som feirer 70-årsdagen sin i 2001. Foto: Ida von Hanno Bast


Det sitter i dag over 700 sjøfolk som gisler på mer enn 30 kaprede skip. Skipsrederen erkjenner at strategien med å henrette piratene vil koste mange liv blant internasjonale sjøfolk på kort sikt.

- Det kan tenkes at piratene vil ta hevn over denne tøffere behandling på de mannskapene de allerede holder som gisler. Det må man innse, skriver Stolt-Nielsen.

Les også: Nytt våpen skal ta opp kampen mot pirater

Stolt-Nielsen mener det er blitt for lukrativt å bli pirat.

- Piratvirksomhet har vokst enormt. De får mellom 25 og 40 millioner kroner per båt, og har ingen utgifter, sier rederen.

Les også: Vurderer norske overvåkingsfly til piratjakt

Får rederstøtte

Den norske rederen får støtte av sin rederkollega Herbjørn Hansson i Nordic American Tankers.

- Pirater må behandles som pirater, sier Hansson.

Regjeringen har foreløpig ikke tatt stilling til om skip som seiler under norsk flagg har lov til å væpne seg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks