Hovedinnhold

- Jeg vil bare ha sønnen min hjem - levende eller død

TOM: Denne tomme redningsflåten ble funnet 72 kilometer fra stedet der nødpeileren ble utløst. Foto: Barbara Veiga/Sea Shepherd
TOM: Denne tomme redningsflåten ble funnet 72 kilometer fra stedet der nødpeileren ble utløst. Foto: Barbara Veiga/Sea Shepherd
Moren til den savnede Berserkseileren Tom Gisle Bellika, Signhild Elvedal Nerhus frykter hun har sett sønnen i live for siste gang.

Denne saken handler om:

- Vi har nok egentlig mistet håpet. Jeg vil bare ha sønnen min hjem - levende eller død. Jeg sover ikke, jeg spiser ikke og hopper til hver gang telefonen ringer, sier Tom Gisles mor til VG.

Nå har hun sendt en e-post til utenriksminister Jonas Gahr Støre. Her stiller hun seg kritisk til at norsk UD ikke har vært inne i bildet i forbindelse med redningsaksjonen.

Les også: Jarle og Samuel i sikkerhet på polbase

- Det skal ikke være slik at de pårørende i sin ytterste fortvilelse må ta kontakt. UD burde kommet på banen så fort det ble kjent at båten var savnet. Vi er utrolig fortvilet og dette er et rop om hjelp, sier Nerhus.

Reagerer sterkt

Hun påpeker at hun er fullstendig klar over at det er New Zealand som leder aksjonen.

- Men det burde ikke stoppe UD fra å involvere seg. Man kunne tatt kontakt med og koblet inn redningstjenester også fra andre land. Hva har vi UD til? Ved mange andre anledninger sender de hjelp ut av landet. Jeg setter spørsmålstegn ved prioriteringene. Vi bør være stolt av våre ungdommer som drar ut på denne måten, og man skal være glad for at noen søker slike utfordringer. Landet trenger slike også, sier Nerhus om sin yngste sønn.

VGTV: Paul Watson: - Hvis de ligger i vannet er de ille ute

SAVNET: Tom Gisle Bellika. Foto: Privat
SAVNET: Tom Gisle Bellika. Foto: Privat

Familien tar noen av de negative kommentarene om sønnens reise hardt.

- «Når man drar ut, så må man forvente sånt» er det folk som skriver på Facebook. Det gjør meg så trist. Folk må forstå at man trenger noen som har lyst til å gjøre andre ting også - noen som tør å ta utfordringer, sier Elvedal Nerhus, som sist hørte fra Tom Gisle da han var på vei mot Antarktis.

- Han fortalte at alt var bare fint, sier hun til VG.

Les også: - Jarle Andhøy er veldig bekymret

Også familien til den andre nordmannen om bord i Berserk, Robert Skaanes, har sendt brev til Støre hvor de ber om hjelp.

Påkjenning

- Jeg registrerer at de er like fortvilet, sier Elvedal Nerhus.

- Vi har stor forståelse for at dette er en enorm påkjenning for familiene til de som er ombord i båten. Pårørende har vært i kontakt med UD, og vi vil holde dem fortløpende orientert om situasjonen. Annen oppfølging tilligger faglig relevant norsk myndighet, skriver pressevakt Kjetil Elsebutangen i Utenriksdepartementet i en epost til VG.

Les også: Redningssentralen på New Zealand til VG Nett: - Mister håpet

- New Zealand har ansvar for lete- og redningsaksjoner i denne sonen i Sørishavet. Det er de som leder og koordinerer alt søk i denne sonen, og som avgjør når de avslutter den koordinerte operasjonen. Som de faglig ansvarlige på norsk side, har Norsk Polarinstitutt og Hovededningssentralen i Nord-Norge vært og er i nært samarbeid med relevante samarbeidspartnere i New Zealand, skriver han.

Nå trappes søket etter de savnede ned.

Sea Shepherd-skipet «Steve Irwin» stevner mot Tasmania og Australia. Det newzealandske marinefartøyet «HMS Wellington» har satt kursen hjemover etter letingen.

Saken fortsetter under bildet...

MISTER HÅPET: Lete- og redningskoordinator Mike Roberts og operasjonsleder John Seward inne på redningssentralen «Maritime New Zealand» begynner å miste troen på at de skal finne den savnede norske seilbåten «Berserk» Foto: Jon Magnus
MISTER HÅPET: Lete- og redningskoordinator Mike Roberts og operasjonsleder John Seward inne på redningssentralen «Maritime New Zealand» begynner å miste troen på at de skal finne den savnede norske seilbåten «Berserk» Foto: Jon Magnus

Redningsledelsen trekker frem tre grunner til at de tror den norske farkosten er forlist:

** Uværet tirsdag, med opptil 11 meter høye bølger, null sikt, mye ising, og orkankast på nesten 100 knop.

** Nødpeilesenderen «døde« etter knappe 40 minutter. Det kan tyde på at signalene stilnet, fordi båten gikk ned.

** Linen som var festet til redningsflåten som ble funnet, var ikke kappet, men snarere utløst av dypvannstrykk.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks