Hovedinnhold

To nordmenn kidnappet fra Sveaas-skip:

- Har kontakt med kidnapperne

KIDNAPPET: To nordmenn er kidnappet fra det norske forsyningsskipet «Northern Comrade utenfor Nigeria. FOTO: PRIVAT
KIDNAPPET: To nordmenn er kidnappet fra det norske forsyningsskipet «Northern Comrade utenfor Nigeria. FOTO: PRIVAT
(VG Nett) Spesialister skal nå ha oppnådd kontakt med de som står bak kidnappingen av to nordmenn og to ukrainere utenfor Nigeria.

Denne saken handler om:

De to nordmennene i 40-årene fra Ålesund og Kristiansund ble sent i går kveld kidnappet fra skipet «Northern Comrade», som er delvis eid av milliardæren Christen Sveaas.

Siden kidnappingen har det norske rederiet Trico Supply AS jobbet på spreng for å få løslatt den norske kapteinen og hans besetning. I samarbeid med utenriksdepartementet og den norske ambassaden i Nigeria har de prøvd å få kontakt med kidnapperne.

Nå skal endelig Trico Supplys egne spesialister i Nigeria ha oppnådd kontakt, etter det VG Nett erfarer. Og kidnappernes krav er klart: De vil ha penger.

- Dette dreier seg åpenbart om folk som vil ha penger, bekrefter direktør Bjørn Endresen overfor VG Nett.

Fungerende pressetalsmann Frode Overland Andersen i UD bekrefter at de bistår rederiet i kontakten med kidnapperne.

- Vi bistår for å få denne situasjonen løst, sier Andersen til VG Nett.

- Vanlig

Ifølge nordmenn i området er slike kidnappinger vanlig. Flere maskinister som VG Nett har snakket med i området forteller at de konstant lever med vissheten om at de også kan kidnappes.

- Dette er blitt så vanlig at jeg ikke lenger er redd, sier en ung mann til VG Nett.

- Jeg fikk beskjed om kidnappingen i dag tidlig, men ingen planer her forandrer seg for det, sier en annen maskinist ved anlegget som ligger like i nærheten av stedet der nordmennene ble kidnappet.

Medieprofessor og Afrika-kjenner Helge Rønning forteller at det er strid om oljeforekomstene i deltaet utenfor Nigeria som har ført til at området er utsatt for kidnappinger.

- Det er ganske mange militante grupper med tilhold i deltaet utenfor Nigeria. Grunnen er strid om hvem som skal ha kontroll med oljeforekomstene, forteller han til VG Nett.

- De har brukt kidnappinger som våpen flere ganger tidligere og har krevd løslatelsespenger fra oljeselskapene, legger han til.

Ulik motivasjon

Ifølge BBC blir letingen etter olje i området møtt med blandede følelser i lokalbefolkningen. Oljeselskaper har gått inn med pengestøtte til prosjekteter i regionen, men hjelpen har sjelden møtt behovet til de som bor der.

Dette skal ha ført til at forlatte prosjekter forsøpler Delta-området: Ett uferdig sykehus, en fiskefabrikk som aldri gikk inn i produksjon og en brønn som ble forlatt og nå flommer over av infisert vann. Dette ikke isolerte tilfeller, men typiske som levner lokalsamfunnene bitre på alt avfallet og forfallet rundt dem, skriver BBC.

I enkelte deler av deltaet har denne ergrelsen gått over i militant aktivitet, kidnappinger av utenlandske oljearbeidere og angrep på produksjonsfasiliteter.

Rønning sier at gruppene har flere mål. Noen ønsker at oljeinntektene fra deltaet skal brukes i utviklingsprosjekter og fremme utviklingen til folkegruppene i området. Mange har mener de har fått sitt livsgrunnlag ødelagt av oljevirksomheten. De krever også større makt over hvordan oljeinntektene skal styres.

- Blitt mer bevæpnet

Han forteller at konflikten har utviklet seg over tid.

- Dette er en konflikt som har pågått lenge. De har blitt mer militante og mer og mer bevæpnet. De har raske små båter og går ut og truer oljeinstallasjonene, sier Rønning.

Han forteller at det er ulike grupper som opererer i deltaet - både politiske grupperinger og rene bandittgrupper. Ifølge Rønning har løsningen på tidligere kidnappinger vært å betale løsepenger.

- Mulighetene for å bruke militær makt mot disse gruppene er minimale. Det er et veldig vanskelig område. Deltaområdet har masse små bekker og er uoversiktelig. De gangene den føderale hæren har gått inn har de ikke fått gjort noe, sier Rønning.

- Tre mulige hovedgrupper

Ifølge Frode Andersen i UD, er det erfaringsmessig tre hovedgrupper som engasjerer seg i kidnappinger i Nigeria.

- Det er kriminelle, lokalsamfunn og etniske militsgrupper.

Han sier det kan være uoversiktlig hvor den ene gruppa slutter og hvor den andre begynner.

- I dette tilfellet ønsker vi ikke å kommentere hvem som står bak, sier Andersen til VG Nett.

Hva som konkret gjøres for å løse situasjonen ønsker han ikke å kommentere.

- Av hensyn til etterforskning og løsning av saken er vi sparsomme med opplysninger om dette, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks