Hovedinnhold

Får refs av folket

FÅR PEPPER: Jarle Andhøy er ikke enig i kritikken han har fått. Foto: Jon Magnus
FÅR PEPPER: Jarle Andhøy er ikke enig i kritikken han har fått. Foto: Jon Magnus
CHRISTCHURCH/OSLO (VG) Hele 60 prosent av de spurte er i en VG-måling kritisk til at Jarle Andhøy ikke søkte om tillatelse før han gjennomførte ekspedisjonen i Antarktis.

Denne saken handler om:

Tips oss

FAKTA OM MÅLINGEN

  • Utført av: Infact AS
  • Populasjon: Landsrepresentativt, nordmenn +18 år
  • Antall intervjuer: 1040 i to separate undersøkelser
  • Vekting: Kjønn, alder, bosted og politisk ståsted
  • Feilmargin: Maksimalt +/- 3,0 % - gjelder totalutvalget
  • Metode: InFact automatiske telefonintervjuer
  • Periode: 1. mars 2011

Av: Lisa-Mari Moen-Jünge og Jon Magnus 

Skipperen har måttet tåle mye kritikk i media for ikke å ha satt av penger til en eventuell redningsaksjon, og for ikke å ha søkt Norsk Polarinstitutt om tillatelse til å seile i Antarktis.

Vet du noe om denne saken? Tips oss!

Om lag 44 prosent mener kritikken av Andhøy som har kommet frem i media er berettiget, mens 23 prosent mener den er uberettiget.

32 prosent svarer at de ikke har noen bestemt oppfatning av det spørsmålet. Meningsmålingen er gjort av InFact for VG i går kveld.

Knallhard kritikk

På New Zealand er kritikken enda hvassere.

Ikke bare ber newzealandske myndigheter om at Andhøy må bli etterforsket i hjemlandet for det de mener er hans egoistiske ferdsel på havet. Mannen beskrives som selvgod og hjerteløs, og fullstendig blottet for ydmykhet etter forliset som kostet tre mennesker livet.

Les også: Berserk-søket er avsluttet

- I år 2011, i en global verden, holder det ikke å si at Antarktis er «ingenmannsland», og at han derfor kan gi blaffen og ta seg til rette uten de nødvendige tillatelser. Selv mine barn vet at det finnes et internasjonalt regelverk som må respekteres, sier newzealandske Colin Bell, som selv har seilt yachter på de fleste verdenshav.

Selv tilbakeviser Jarle Andhøy kritikken. I en SMS til VG skriver han:

«Mesteparten av kritikken bygger på feilaktig faktagrunnlag og andres synsinger og ideer. Vi er i sorg og opptatt av familiene til de forulykkede og vil besvare alle spørsmål senere.»

«Får vise ydmykhet»

Temperaturen i debatten etter forliset steg i newzealandske medier i går.

Les også: «Berserk»-Jarle risikerer fengsel

- Mannens skandaløse og egoistiske ekspedisjon har trukket verdifull kapasitet ut av et apparat som burde ha konsentrert seg om jordskjelvødeleggelsene hjemme, sier Sharon Hutt i et radioprogram i den jordskjelvrammede byen Christchurch, som Andhøy og Samuel Massie (18) forlot mandag kveld.

- Jeg er glad for at folk i nød på havet blir hjulpet, men da får de vise ydmykhet, i stedet for å kalle kritikerne et «kaklekor» som ikke har greie på det de snakker om, sier hun.

I Amundsens ånd

Selv om Andhøy også får kritikk av det norske folk, er likevel nordmennene litt mildere:

I InFact-undersøkelsen mener 45 prosent at skipperen er en dumdristig seiler, mens 37 prosent mener han er en seiler i Amundsens ånd.

Andelen som synes han er dumdristig er størst blant de eldste som har deltatt i målingen, mens 54 prosent av de i aldersgruppen 18-24 år ser på han som en stor eventyrer.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks