Hovedinnhold

Døde på cruise til Norge

Spanjol svineinfluensa-syk - funnet på lugaren

I OSLO: «Emerald Princess» seiler jevnlig til Oslo. For noen uker siden døde en mann av svineinfluensa ombord. Foto: Scanpix
I OSLO: «Emerald Princess» seiler jevnlig til Oslo. For noen uker siden døde en mann av svineinfluensa ombord. Foto: Scanpix
Like før «Emerald Princess» ankom Oslo, døde en 48-åring av svineinfluensa. En måned før var både besetning og passasjerer på skipet syke av influensaen.

Denne saken handler om:

Av Kristin Eide, Jon Magnus og Magnus Koren

Cruiseskipet «Emerald Princess» var på vei fra Polen til Norge da en 48 år gammel mann fra Malaga i Spania ble funnet død på sin lugar 23. juli i år.

- Et skip kom inn 24. juli med en død mann, mannen ble tatt til land og obdusert ved Ullevål universitetssykehus, sier Hans Blystad, overlege ved Folkehelseinstituttet.

Les også:Her er de villeste svineinfluensateoriene

Obduksjonen viste at mannen døde av svineinfluensa, og viruslungebetennelse som følge av dette. Blystad opplyser at avdøde hadde diabetes og flere andre underliggende sykdommer.

Testet negativt

«Emerald Princess» er registrert på Bermuda. Ifølge den spanske avisen Elmundo hevder rederiet Princess Cruises at 48-åringen begynte å føle seg dårlig 21. juli, men at en test viste negativt på svineinfluensa. Rederiet påstår at samme test også viste negativt dagen etter.

Smittevernoverlege Tore Steen bekrefter at hans stedfortreder ble varslet om den døde mannen da «Emerald Princess» ankom Oslo i juli. Han forklarer at skipet var gått igjen da det ble klart at dødsårsaken var svineinfluensa.

Les også:- Svineinfluensaen har roet seg

Også da «Emerald Princess» ankom Oslo var det mistanke om svineinfluensa om bord, og flere skandinaviske medier meldte tidligere i juli at minst 14 på skipet var syke. Dette skal ha vært både ansatte og passasjerer.

- De har vært innom før med smitte på tidligere besøk, men jeg tror de har gjort sitt om bord for å begrense smitten, sier Steen.

Smittevernoverlegen i Oslo hjalp til med å få tatt prøver av de syke i juni. De som hadde symptomer måtte da holde seg om bord, mens andre fikk gå i land.

Kommer tilbake

Når et skip legger til land i Oslo, er det smittevernoverlegen i kommunen som har det formelle ansvaret. Skipet gir selv en erklæring om helseforhold om bord til Tollvesenet, som melder fra til smittevernoverlegen om det er noe spesielt.

«Emerald Princess» var også i Oslo i går, men det lyktes ikke VG å få noen kommentar fra skipet. Heller ikke Julie Benson, pressetalskvinne i Princess Cruises, svarte i går på VGs henvendelser.

- Dette er et stort og solid rederi som jobber seriøst, sier Margrethe Austad Cruise i Oslo Havn.

Skipet skal etter planen også ankomme Oslo flere ganger i september.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks