Hovedinnhold

Svensk feministparti vil avskaffe ekteskapet

Det svenske feministpartiet Feminstiskt Initiativ (FI) vil avskaffe både ekteskapet og homofile partnerskap. I stedet bør det innføres en egen samlivslov, sa deltakere på FIs årsmøte i Örebro i Midt-Sverige fredag.

Denne saken handler om:

Denne loven skal gi regler for samliv mellom mennesker med felles økonomi og felles eiendom. Om tre eller flere personer vil ha felles seksualliv, må de ifølge FI få de samme rettigheter som folk som i dag er gift eller har inngått formaliserte fellesskap.

-Ekteskapets historie handler jo ikke om kjærlighet og samliv. Det handler om at noen mennesker skal eie andre mennesker, sier styremedlem Tiina Rosenberg i FI til Stockholm-avisen Svenska Dagbladet.

Program

De 350 utsendingene til årsmøtet som ble åpnet i Örebro fredag, skal velge talspersoner for FI og utarbeide et politisk program. Fredag ettermiddag ble det klart at partiet skal stille kandidater ved riksdagsvalget i Sverige neste år.

Men fredagens årsmøtedebatt ble innledet med en diskusjon om hvorvidt mediene skulle få være til stede på møtet. Den politiske veteranen Gudrun Schyman, tidligere leder for SVs svenske motstykke Vänsterpartiet men nå ledende FI-drivkraft, ville si nei.

Hun viste til at visse medlemmer av FI føler uro over å skulle snakke mens journalister lytter. -Vi må ta disse bekymringene på stort alvor, for det fins grunner til at de settes fram, sa Schyman ifølge nyhetsbyrået TT.

Provokasjon

-Dette er ikke noe grunnløst hysteri. Det handler om at feminismen faktisk føles som en provokasjon av svært mange, den vekker sterke føleløser og det kan bli reaksjoner på arbeidsplassene, fortsatte Schyman.

-Man kan jo framstille det som om vi har noe å skjule. Men jeg vil be om forståelse for den situasjonen mange kvinner lever i, der noen er blitt truet og andre er redd for problemer på jobben, framholdt hun.

I et innlegg i den liberale Stockholm-avisen Dagens Nyheter avviste Gudrun Schyman at FI er et venstreorientert prosjekt. En slik påstand viser manglende kunnskap om det feministiske perspektivet, der det ikke er snakk om venstre eller høyre, skrev hun.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks