Hovedinnhold

Tror Säpo hadde bombemannen i kikkerten

TERROREKSPERT: Magnus Ranstorp tror ikke bombemannen var alene om den angivelige terroraksjonen. Bilde er fra 2002. Foto: VG
TERROREKSPERT: Magnus Ranstorp tror ikke bombemannen var alene om den angivelige terroraksjonen. Bilde er fra 2002. Foto: VG
Mannen som sprengte seg i lufta i Stockholm, var neppe alene om aksjonen, tror den svenske terroreksperten Magnus Ranstorp.

Denne saken handler om:


- Det er ekstremt usannsynlig at han handlet helt på egen hånd. Andre har støttet ham. Han kan også ha hatt støtte fra utlandet, enten fra en organisasjon eller fra en gruppe individer, sier Ranstorp til NTB.

BAKGRUNN: - Iraker sprengte seg selv i Stocholm sentrum

- Ingen gjør noe slikt alene. Det er for mange komponenter, for mange elementer. Jeg vil bli veldig overrasket dersom han ikke hadde hjelp fra andre, sier han.

VGTV: Se video fra stedet der bilen eksploderte

Overvåket

Ranstorp har forsket på terrorisme og militante islamister de siste 20 årene og er i dag forskningssjef ved senteret for asymmetriske trusler og terrorstudier ved den svenske Försvarshögskolan.

Svensk sikkerhetspoliti har god oversikt over miljøene som kan tenkes å gjennomføre slike aksjoner, mener han.

Les også: Terrorberedskapen uendret i Sverige og Norge

- Dette er en mann som Säpo ganske sikkert har hatt i kikkerten, sier Ranstorp, som er dypt bekymret over at Sverige og Skandinavia lørdag etter alt å dømme opplevde sin første selvmordsbomber.

- Det er ekstremt urovekkende at noe slikt skjer her, sier han.

- Vi visste at det var et økt trusselbilde i forbindelse med julehandelen og jula, men dette kom likevel overraskende, trolig også på Säpo, sier Ranstorp.

Varslet

At gjerningsmannen tilsynelatende varslet aksjonen på forhånd, gjennom en e-post til det svenske sikkerhetspolitiet og til nyhetsbyrået TT, er uvanlig.

(Saken fortsetter undet bildet)

EKSPLOSJON: Brannvesenet i aksjon ved bilen i Drottninggatan. Noen minutter senere skal det ha oppstått enda en eksplosjon. Foto: Per-Olof Sännås/Aftonbladet
EKSPLOSJON: Brannvesenet i aksjon ved bilen i Drottninggatan. Noen minutter senere skal det ha oppstått enda en eksplosjon. Foto: Per-Olof Sännås/Aftonbladet

- Det viser først og fremst at han ville forklare hva dette handlet om. Vanligvis skjer dette i form av kunngjøringer som spres i ettertid, mens denne ble sendt ut få minutter før han sprengte seg i lufta, sier Ranstorp.

Les også: Vilks ukjent med ny terror-trussel

- Det skulle ikke forundre meg om det også kommer til å dukke opp en video som forklarer ytterligere hva dette dreier seg om, sier han.

Ikke mange

Ranstorp tør ikke gjette på hvem som sto bak lørdagens aksjon i sentrum av Stockholm, ut over at alle spor peker i retning av et militant, islamistisk miljø.

Dette er miljøer både Säpo og Ranstorp lenge har hold under oppsikt, og den svenske terrorforskeren tror ikke antallet ytterliggående islamister har økt de siste årene.

- De er ikke veldig mange, men de er mange nok til at slikt kan skje. Säpo har ganske god kontroll på disse individene, og svært god kontroll på dem som regnes som ekstra farlige, sier Ranstorp.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks