Hovedinnhold

Her er selvmordsbomberens advarsel til Sverige

ADVARSELEN: I en e-post til det svenske nyhetsbyrået TT kommer den antatte selvmordsbomberen med klare trusler om nye angrep. Foto: Scanpix.
ADVARSELEN: I en e-post til det svenske nyhetsbyrået TT kommer den antatte selvmordsbomberen med klare trusler om nye angrep. Foto: Scanpix.
STOCKHOLM/OSLO(VG Nett) Varsler flere angrep mot svenske og europeiske mål.

Denne saken handler om:

Med tittelen «Til Sverige och svenska folket» kommer selvmordsbomberen med en utilslørt trussel mot sitt nye hjemland.

I e-posten som ble sendt nyhetsbyrået TT refser den mistenkte bombemannen muslimer i Sverige som han mener fornedrer seg ved å ikke angripe svensker over Sveriges engasjement i Afghanistan, og beskyttelsen av tegneren Lars Vilks.

Oppdaget ikke mailen

«Alle muslimer i Sverige, dere må slutte å gjøre dere til og fornedre dere», skriver mannen som er identifisert som eieren av bilen som ble sprengt i sentrum av Stockholm.

Les også: Øker beredskapen 

(Saken fortsetter under bildet)

BILBOMBE: Et par hundre meter unna stedet der selvmordsbomberen ble drept eksploderte en bil lørdag kveld. Foto: Scanpix.
BILBOMBE: Et par hundre meter unna stedet der selvmordsbomberen ble drept eksploderte en bil lørdag kveld. Foto: Scanpix.

Når meldingen ankom innboksen til nyhetsbyrået TT klokken 16.40 lørdag ettermiddag, var det ingen som merket seg innholdet. 12 minutter senere da det ble varslet om to eksplosjoner i sentrum av Stockholm, kastet man seg over meldingen.

- Vi så det ikke med en gang, men de som var på vakt la merke til at det lå en mail med store vedlegg i innboksen, sier Mats Johansson, redaksjonssjef i TT til Aftonbladet.

Les også: Var på vei til tettpakket område 

I e-posten fant man to lydfiler. Den ene hadde en lydfil på svensk. Den andre var på arabisk.

- Vi har fått en arabisk-talende person til å lytte til filen, og innholdet er det samme, sier Johansson.

Varsler nye angrep

Det som bekymrer svensk politi, er advarselen om at det er flere som kommer til å slå til, og vise svenskene vreden fra mujahedin.

Les også: Svensk terrorekspert: - Tror ikke han handlet alene 

- Våre aksjoner kommer til å snakke for seg selv. Så lenge dere ikke slutter krigen deres mot islam og fornedringen av profeten og deres dumme støtte til grisen Vilks.

Videre står det:

- Nå er det på tide å slå til, vent ikke lenger. Kom fram med det dere har om det så er en kniv, og jeg vet at dere har mer enn en kniv å komme med. Frykt ingen, frykt ikke fengsel, frykt ikke døden.

Meldingen som TT har sendt ut til media er ikke hele beskjeden som selvmordsbomberen kom med. Han beklager også det som skal skje overfor sin familie og sine barn.

- Jeg reiste aldri til Midtøsten for å jobbe eller tjene penger, jeg reiste dit for jihad (hellig krig).

Han forklarer videre at han ikke kunne fortelle ting som de var overfor sin kone og sine barn, men uttrykker sin kjærlighet til familien, og ber kona om å kysse barna fra ham:

- Si til dem at pappa elsker dem.

E-posten hjelper politiet

Det var knapt plass til alle journalistene og fotografene da svensk politi informerte om gårsdagens terrorangrep midt i Stockholm sentrum. Det er først og fremst e-posten som ble sendt til nyhetsbyrået TT som gjør politiet sikre på at det dreide seg om et terrorangrep.

Les også: Utelukker ikke angrep i Norge 

E-posten er svært sentral i etterforskningen til sikkerhetspolitiet Säpo.

- Vet ikke om det er skryt

(Saken fortsetter under bildet)

PRESSEKONFERANSE: Statsadvokat Thomas Linstrand, Säpo-sjef Anders Thornberg, politisjef i Stockholm, Erik Widstrand og politiets pressetalsmann Ulf Göranzon. Foto: Scanpix.
PRESSEKONFERANSE: Statsadvokat Thomas Linstrand, Säpo-sjef Anders Thornberg, politisjef i Stockholm, Erik Widstrand og politiets pressetalsmann Ulf Göranzon. Foto: Scanpix.

- I meldingen fremgår det at de er flere. Vi vet ennå ikke om det er skryt, eller om det finnes noe sant i det han skriver, sier statsadvokat Thomas Lindstrand til VG Nett.

Nå sendes det flere politipatruljer ut i gatene for at Stockholms befolkning skal føle seg tryggere.

Les også: Brynjar Lia: - Typisk al-Qaida 

- Vi vet ikke om det er flere personer som står bak terrorangrepet eller om det finnes andre som nå lurer på om de skal gjøre det samme, innrømmer Lindstrand.

Oppfordrer folk til å være forsiktige

- Jeg synes alltid man skal være forsiktige.

- Bør man være ekstra forsiktig nå?

- Det synes jeg det er vanskelig å svare på. Hver enkelt må vurdere det selv og ta sine forholdsregler, sier Thomas Lindstrand.

Les også: «Nå skal deres barn, døtre og søstre dø slik som våre brødre og søstre og barn dør» 

Selv har han vanskelig for å fatte at noen ønsket å drepe uskyldige svensker midt i julehandelen.

- Det føles som science fiction. Sverige er tydeligvis ikke så uskyldig som vi har lett for å tro.

Politiet har gjennomført flere husransakelser, men foreløpig er ingen pågrepet i forbindelse med terrorangrepet.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks