Hovedinnhold

- Bombemannen var på vei til tettpakket område

(VG Nett) Politiet tror bomben på kroppen til mannen som sprengte seg i lufta i Stockholm detonerte for tidlig, og at bombemannen var på vei til en folkerik plass, ifølge Expressen.

Denne saken handler om:

Ifølge den svenske avisen Expressen mistenker politiet at bombemannen er samme mann som eier bilen som eksploderte i Stockholm lørdag ettermiddag.

Politiets teori skal nå være at bomben ble detonert for tidlig, og at målet var å sprenge seg selv blant en mengde mennesker midt i julehandelen.

- Han var på vei til en folkerik plass, sier en kilde til Expressen.

BAKGRUNN: Trussel mot Sverige minutter før selvmordsaksjon

Politiet jakter nå på en person som skal ha snakket med bombemannen like før eksplosjonen skjedde. Bomben gikk av ved 17.00-tiden lørdag.

- Sammenheng

Den svenske avisen skriver at to menn skal ha stått og snakket sammen i krysset mellom Bryggargatan og Drottninggatan like før klokken 17.00 lørdag. De to bar på hver sin plakat som reklamerte for ulike butikker og restauranter i området.

De to mennene gikk så hver til sitt, og den ene mannen ble stående igjen i krysset, mens den andre gikk ned Bryggargatan. Kun øyeblikk etter at bomben gikk av i den travle handlegaten.

(Saken fortsetter under bildet)

EKSPLOSJON: Denne bilen skal ha eksplodert bare 12 minutter før bombemannen sprengte seg selv i luften. Foto: Per-Olof Sännås/Aftonbladet
EKSPLOSJON: Denne bilen skal ha eksplodert bare 12 minutter før bombemannen sprengte seg selv i luften. Foto: Per-Olof Sännås/Aftonbladet

Ifølge ekspressen lå det en plakat som reklamerte for tilbud på «Fish and chips» ved siden av den døde mannen etter eksplosjonen.

Politiet mistenker at den døde mannen er en av disse skiltbærerene.

En kilde sier til avisen at han er «95 prosent sikker» på at han vet hvem den døde mannen er. Mannen ble funnet død etter at eksplosjonen gikk av.

- Jeg har sett han der i to, tre år, sier kilden.

Den svenske avisen Aftonbladet skriver at mannen bar seks sammenkoblede rørbomber, men at kun én av dem detonerte. Han skal også ha hatt en ryggsekk med spiker og sprengstoff. Ifølge vitner skal mannen ha skreket noe på arabisk før han gikk i luften.

Avisen skriver også at politikilder bekrefter en sammenheng mellom eksplosjonen og brevene som ble sendt til det svenske sikkerhetspolitiet (Säpo) og nyhetsbyrået TT.

I meldingen som ble sendt til TT skriver avsenderen av han ikke tilhører noen organisasjon. Han beklager også for å ha løyet og sagt at han skulle til Midtøsten for å jobbe og tjene penger.

- Jeg dro aldri til Midtøsten for å jobbe eller tjene penger, jeg dro på grunn av jihad, heter det i meldingen som ble sendt til TT.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks