Hovedinnhold

Selvmordsbomber hadde falskt førerkort fra USA

** Minst åtte mennesker drept i terrorangrep
** Øyenvitne: - Det lå kroppsdeler overalt
** Nordmenn sitter fast i området

(VG Nett) Statsminister Boyko Borisov melder at en selvmordsbomber trolig hadde den dødelige bomben på seg da han gikk inn i bussen.

Vet du noe? Tips oss!

Det melder Sofia News Agency torsdag morgen.

Innenriksminister Tsvetan Tsvetanov bekrefter det samme.

- Vi har fastslått at det var en selvmordsbomber med et falskt førerkort fra USA i dette angrepet.

Ifølge nyhetsbyrået Ap var førerkortet utstedt i Michigan.

Bulgarske myndigheter har foreløpig ikke gått ut med identiteten til selvmordsbomberen.

Syv skal være bekreftet døde og 32 skadet i angrepet onsdag. Tre av de skadede er ifølge det Bulgarske nyhetsbyrået i kritisk tilstand.

Ifølge flere bulgarske medier skal overvåkningskameraene på flyplassen vise at den antatte selvmordsbomberen gikk rundt på flyplassen i rundt en time før eksplosjonen. Selvmorsdbomberen skal selv være en av de som er funnet døde etter eksplosjonen.

Statsledere fra hele verden fordømmer terroren, som kostet flere unge mennesker livet.USAs president, Barack Obama, sier tankene hans nå går til de etterlatte og rammede etter bombeangrepet mot turistbussen i Burgas.

FORDØMMER: President Barack Obama raser mot de ansvarlige bak terrorangrepet. Her fra en tale tidligere i juli. Foto: AP Photo
FORDØMMER: President Barack Obama raser mot de ansvarlige bak terrorangrepet. Her fra en tale tidligere i juli. Foto: AP Photo

- Angrepet mot sivile er fullstendig opprørende.
Vi vil stå med våre allierte i arbeidet med å finne ut hvem som står bak angrepet, og bringe dem til rettferdighet, sa han i en kunngjøring.

Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, sa bare timer etter ulykken at alle spor pekte mot Iran som ansvarlig for angrepet. Det er så langt uklart hvilke spor og beviser Israel har.

- USA vil understreke vårt ubrytelige engasjement for Israels sikkerhet, og vårt dype vennskap med det israelske folket, sa Obama - som selv ringte Netanyahu for å kondolere.

Fire av de drepte skal være israelske turister, mens to skal ha jobbet på bussen som bomben gikk av på. Flere ti-talls ble også skadet.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre fordømmer angrepet på det sterkeste i en pressmelding.

- Det er opprørende at sivile rammes på denne måten, slike voldshandlinger er fullstendig uakseptable og Norge fordømmer all bruk av terror. De ansvarlige må pågripes og stilles til ansvar, skriver utenriksministeren.

- Det lå kroppsdeler overalt

Sjokkerte vitner har fortalt om sekundene etter det tragiske terrorangrepet.

- I det vi gikk på bussen hørte vi en veldig høy eksplosjon. Alle begynte å springe i alle retninger. Det var et enormt kaos, sier Oren Katz, som var på en av nabobussene med kona og deres tre barn, til CNN.

Familien var en del av en chartegruppe fra Israel, som nettopp hadde landet på flyplassen i Burgas.

Gruppen var i ferd med å fordele seg på syv busser, som skulle kjøre dem til det populære feriestedet Sunny Beach, da bomben gikk av i den ene bussen.

De to nærmeste bussene tok også fyr. Vitner forteller at man så røyksøylen fra flere kilometers avstand. De verst rammede bussene skal først og fremst ha vært fylt med tenåringer.

- Vi tok med oss barna og sprang så langt vi kunne unna eksplosjonen, forteller Katz.

STOR EKSPLOSJON: Bildet viser røyken som stiger over flyplassen Burgas onsdag. Minst tre mennesker er drept og mer enn 20 såret etter en turistbuss eksploderte. Foto: AFP
STOR EKSPLOSJON: Bildet viser røyken som stiger over flyplassen Burgas onsdag. Minst tre mennesker er drept og mer enn 20 såret etter en turistbuss eksploderte. Foto: AFP


Tusenvis av nordmenn i området

Den eldste datteren hans er handikappet, og Katz sprang tilbake mot bussene for å hente rullestolen hennes.

- Det var en enorm brann. Plutselig så jeg en bevisstløs kvinne som lå ved siden av meg. Jeg og en annen mann løftet henne og fikk dratt henne bort. Det var bare sekunder før flammene tok henne, forteller han til CNN.

Bilder fra området viser tydelig omfanget av tragedien.

- Jeg klarer ikke å glemme synet av likdeler som lå spredd rundt bussen, sier Katz til TV-kanalen.

Kommer seg ikke hjem

Det er flere tusen nordmenn i det populære ferieområdet ved Svartehavet. Julia Flaten (18) fortalte kort tid etter eksplosjonen VG Nett om dramatikken:

- Det er fullt av politi, brannbiler og ambulanser her nå, og de har sperret av hele området.

Er du i nærheten av flyplassen? Kontakt VG Netts journalister her.

Flyplassen i Burgas ble stengt etter angrepet. Jan Trygve Askerdal og familien skulle ha tatt fly hjem til Norge i dag, men må nå vente til i morgen.

Han forteller at de fikk beskjed fra flyselskapet å dra til Varna flyplass, men at det har vært vanskelig å komme seg ut av evakueringsområdet.

- Det er en amper stemning her nå, folk skjønner ikke hva som skjer. Vi har vært her siden 18.30 og får ikke lov til å komme ut, sier Askerdal til VG Nett.

ÅSTEDET: Slik så bussen ut etter det blodige terrorangrepet. AFP PHOTO / BULFOTO
ÅSTEDET: Slik så bussen ut etter det blodige terrorangrepet. AFP PHOTO / BULFOTO


Israel har flydd inn etterforskere

Åstedsgranskere jobbet onsdag kveld intenst på åstedet.

Øyenvitner beskrev kort tid etter eksplosjonen at noen sprang om bord i bussen rett før eksplosjonen, men politiet skal nå først og fremst jobbe med teorier om at bomben var plassert om bord i bussen.

VGTV: Her eksploderer bussen

- Vår dypeste medfølelse går til familiene til dem som er drept og såret. Vi vil gjøre alt i vår makt for å finne bakgrunnen for denne forferdelig hendelsen, sa Bulgarias utenriksminister, Nikolay Mladenov, om bomben.

Israel har flydd inn egne etterforskere og krisepersonell for å følge opp angrepet.


Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks