Hovedinnhold

Selger klær av torturerte dyr

(VG Nett) Hvis du kjøper klær med pelskrage i Sverige, kan pelsen stamme fra en torturert hund eller katt. Dyrebeskyttelsen tror det samme skjer i Norge.
Teddybjørner kan ha nese av golden retriever-skinn, og lommebøker kan være laget av katteskinn, skriver Expressen.
Teddybjørner kan ha nese av golden retriever-skinn, og lommebøker kan være laget av katteskinn, skriver Expressen.
DNA-testes ikke

Dyrebeskyttelsen kjenner ikke til at det er blitt gjort DNA-tester av pels og skinnvarer i Norge.

- Vi vil derfor oppfordre myndighetene til å sette foten ned. Det beste er ikke å importere pels i det hele tatt. Men Italia har nedlagt forbud mot katte- og hundeskinn og vi vil oppfordre norske myndigheter og andre land i Europa om å gjøre det samme, sier Relling.

Alternativet er at Dyrebeskyttelsen Norge selv setter i gang med DNA-testing, men dette er dyrt, så de trenger en sponsor.

- Ja, vi ønsker en sponsor som kan støtte oss i dette arbeidet. Det kan for eksempel være en av de store kleskjedene. Det er i deres egen interesse å vite hva de selger, mener Relling.

Pines

Hun sier at det verste med salget er måten dyrene dør på.

- Dyrene blir pint til døde fordi man tror kjøttet blir bedre da. Blant annet blir katter kvalt langsomt. Det er helt fryktelig, sier hun.

Også svenske dyreorganisasjoner advarer mot produktene.

- Vi er delaktige i torturen når vi kjøper skinnprodukter fra Asia, sier Katherine Lindqvist, som er leder i forbundet Dyrenes Rätt, til Expressen.

- Det er vår moralske plikt å si nei til dette, mener hun.

Den svenske kennelklubben arbeider for å få en stopp på importen av hunde- og katteskinn.

Feil navn

Det står ikke på produktene hva slags skinn de er laget av. Ifølge Expressen blir skinnproduktene merket med Gae-Wolf, som i Sverige igjen blir oversatt til geiteskinn. Og schäfer-skinn blir blant annet solgt under navnet asiatisk ulv, skriver TV4 på sine nettsider.

- Ikke bare skjules det bak ulike navn. De skjer også at det ikke står noe overhodet på produktet. Vi som konsumenter har krav på å vite hva vi har rundt halsen, sier Hans Rosenberg som er informasjonssjef i den svenske kennelklubben, til Expressen.

I Sverige har pelsimporten fra Asia økt kraftig den siste tiden.

- USA har forbudt all import av hunde- og katteskinn. De har til og med innført DNA-kontroller i tollen. Dette gjør at pelseksporten konsentreres til EU, sier Katherine Lindqvist

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks