Hovedinnhold

Scientologikirken utestengt fra Wikipedia

SCIENTOLOGI-KONTORET: Dette er Scientologikirkens lokaler i Nice, Frankrike. Foto: JØRGEN BRAASTAD
SCIENTOLOGI-KONTORET: Dette er Scientologikirkens lokaler i Nice, Frankrike. Foto: JØRGEN BRAASTAD
(VG Nett) Den omstridte Scientologikirken er blokkert fra Wikipedia etter en lengre disputt mellom det religiøse samfunnet og kritikerne.

Denne saken handler om:

  • Scientologibevegelsen ble grunnlagt i 1951 som et alternativ til psykoterapi av science fiction-forfatteren L. Ron Hubbard (1911-1986)
  • I 1953 valgte Hubbard å omdefinere den til en religiøs bevegelse, angivelig for å unngå å betale skatt.
  • Etablert i Norge i 1977.
  • Ifølge organisasjonen har de per i dag er rundt 200 aktive medlemmer i Norge.
  • Scientologene anslår at omkring 8.000 personer i Norge har benyttet seg av deres tilbud.
  • På verdensbasis mener bevegelsen å ha rundt 10 millioner medlemmer.
  • Kritikere hevder at det egentlig bare er en håndfull aktive medlemmer i Norge og mellom 150.000 og 350.000 medlemmer i hele verden.
  • Kritikerne har karakterisert scientologikirken som en uærlig kommersiell organisasjon, en kult som trakasserer kritikere og misbruker medlemmer. Dette siste er basert på at medlemmer ofte må kjøpe stadig nye og dyre kurs, bøker og tester fra kirken.

Det internettbaserte frie oppslagsverket Wikipedia har besluttet å blokkere alle IP-adresser som er eid eller operert av Scientologikirken, samt nært tilknyttede partnere av den kirken, melder Sky News.

Bakgrunnen for det hele er et Scientologikirkens støttespillere og kritikere har havnet i en disputt på det populære nettstedet. I USA er Scientologikirken offisielt klassifisert som en religion, men flere kritikere har karakterisert scientologikirken som en uærlig kommersiell organisasjon, en kult som trakasserer kritikere og misbruker medlemmer.

FAKTA:Les mer om hvordan Wikipedia brukes her(VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne lenker)

Det siste er basert på at medlemmer ofte må kjøpe stadig nye og dyre kurs, bøker og tester fra kirken. Flere har benyttet Wikipedia som arena for å få spre budskapet, hvorpå Scientologi-støttespillerne har svart med å endre informasjonen til sin favør - og omvendt.

Skrev om biografier av levende personer

De mest graverende eksemplene er ifølge Sky News tilfeller hvor biografier om personer som fremdeles lever har blitt endret både i favør og disfavør, alt ettersom hvilken av de to grupperingene som har vært inne og redigert informasjonen. Mye av informasjonen skal ha vært både hatefull og feilaktig.

Også i Norge eksisterer Scientologikirken, og den har det siste året vært i hardt vær. I fjor begikk SV-politiker Olav Ballos datter Kaja (20) selvmord, like etter at hun fikk et svært dystert resultat på sin personlighetstest utført av scientologene.

I vår satt VG Nett søkelyset på metodene til Scientologikirken, blant annet ved å ta samme test som Ballo. Scientologene som ga VG Netts journalister resultatet i Scientologikirkens lokaler i Karl Johans gate i Oslo, sa at de på grunnlag av de besvarte spørsmålene kunne se at journalistene, som tok testene uten å fortelle om sitt yrke, blant annet var deprimerte, nervøse, uansvarlige og tilbaketrukne. Dette til tross for at de personlig følte seg vel til sinns og fornøyd med livet.

Artikkelen fortsetter under bildet...

200 SPØRSMÅL: Scientologikirkens personlighetstest inneholder 200 spørsmål, hvor det ene er: «Ville det kreve en avgjort anstrengelse fra din side å tenke over emnet selvmord?». Foto: Ola Haram
200 SPØRSMÅL: Scientologikirkens personlighetstest inneholder 200 spørsmål, hvor det ene er: «Ville det kreve en avgjort anstrengelse fra din side å tenke over emnet selvmord?». Foto: Ola Haram

Til tross for at dette ble dokumentert via skjult opptak, har Scientologikirken unnlatt å kommentere den konkrete saken.

- Scientologikirken er her for å hjelpe folk. Den hjelper gjennom kampanjer som tar for seg sosiale onder som stoffmisbruk, lese og skrivevansker, kriminalitet og brudd på menneskerettigheter, var pressetalsmann Matthias Fosses generelle kommentar.

*Hør Scientologikirken vurdere Francis Peter Lundh her
*Hør Scientologikirken vurdere Stian Eisenträger her
*Hør Scientologikirken vurdere Marianne Vikås her

(Alle innslagene er redigert på grunn av samtalenes lengde. Link til samtalene i sin helhet finnes på bunnen av saken)

Sterk kritikk i Norge

Eksperter ved Nasjonalt senter for selvmordsforskning uttalte seg i ettertid kritisk til selve bruken av testene.

- Det ene er kombinasjonen av å bruke en test og da påberope seg å få mye kunnskap fra denne, som ikke ligger i testen i seg selv. Det andre er at alle personer som er søkende også er mer mottakelige for påvirkning og også mer sårbare for negative påvirkninger. Da er det i enda større grad viktig hvordan man gir tilbakemelding, sa selvmordsforsker Anita Johanna Tørmoen til VG Nett i april.

Også Helsedepartementet reagerte på VG Netts artikkelserie, og ga uttrykk for at Scientologikirkens praksis kan være på kant med loven.

- Vi er betenkte rundt dette her, og det er i alle fall gode grensetilfeller, sa statssekretær Rigmor Aasrud.

Også i Frankrike blåser det rundt Scientologikirken. Mandag denne uken startet en rettssak hvor ledelsen for det kontroversielle trossamfunnet er tiltalt for organisert svindel og risikerer en bot på fem millioner euro.

AVVISER KRITKKEN: Scientologikirken i Norge avviser på det sterkeste at deres personlighetstester har påvirket noen til å ta sitt eget liv, sier pressetalsmann Mattias Fosse i Scientologikirken i Norge. Foto: Aftenposten
AVVISER KRITKKEN: Scientologikirken i Norge avviser på det sterkeste at deres personlighetstester har påvirket noen til å ta sitt eget liv, sier pressetalsmann Mattias Fosse i Scientologikirken i Norge. Foto: Aftenposten

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks