Hovedinnhold

Ekspert om henrettelsene: Svært korttenkt av Saudi-Arabia

Spenningen stiger i Midtøsten etter at Saudi-Arabia har henrettet en høytstående sjiamuslim. Ifølge Midtøsten-forsker Cecilie Hellestveit er saken svært negativ for håpet om fred i regionen.

Denne saken handler om:

Det var lørdag at Saudi-Arabias innenriksminister kunngjorde at 47 mennesker er henrettet i landet. De fleste var dømt for terrorrelatert virksomhet.

Blant de henrettede er den høytstående sjiamuslimen Nimr al-Nimr. Han er dømt for å ha «hjulpet terrorister» og for å ha «gått til krig mot Allah».

Siden har både Iran og Irak fordømt handlingen, mens Saudi-Arabia på sin side raser over at naboene blander seg inn i deres justis.

– Dette tolkes som en politisk henrettelse med sekteriske overtoner. Det er problematisk og skadelig for den fredsprosessen som pågår i Jemen, hvor Saudi-Arabia og Iran står på hver sin side. Det samme gjelder i Syria, hvor de to landene også står på hver sin side, sier Hellestveit til VG.

Sterke reaksjoner

<p>HENRETTET: Sjeik Nimr al-Nimr ble lørdag henrettet i Saudi-Arabia.</p>

HENRETTET: Sjeik Nimr al-Nimr ble lørdag henrettet i Saudi-Arabia.

Foto: Afp

Hun er tydelig på at henrettelsen av al-Nimr er dramatisk og kan få konsekvenser i Midtøsten.

– Det er svært korttenkt og utrolig dårlig timing av Saudi-Arabia, sier Hellestveit.

Hun påpeker at selv om al-Nimr er dømt for å ha vært voldelig, så har han representert en ikke-voldelig motstand. Hellestveit mener derfor det er vanskelig å se at henrettelsen tjener kampen mot voldelige ekstremister i Midtøsten.

Reaksjonene har kommet umiddelbart: Ifølge nyhetsbyrået IRNA skal en talsperson for Irans utenriksdepartement, Hossein Jaber, Ansari, ha sagt at Saudi-Arabia «vil betale en høy pris for å følge denne praksisen».

VG spesial: Den arabiske våren – hvordan gikk det egentlig?

– Saudi-Arabias myndigheter støtter terrorbevegelser og ekstremister, men møter innenlandske kritikere med undertrykkelse og henrettelser, sier han ifølge nyhetsbyrået AFP.

Også Irak har fordømt henrettelsene, og det samme har den libanesiske sjiabevegelsen Hezbollah.

– Uakseptabel innblanding

<p>EKSPERT: Forsker Cecilie Hellestveit beskriver spenningen etter henrettelsene i Saudi-Arabia som en gavepakke til terrororganisasjonen IS.</p>

EKSPERT: Forsker Cecilie Hellestveit beskriver spenningen etter henrettelsene i Saudi-Arabia som en gavepakke til terrororganisasjonen IS.

Foto: Privat

Samtidig ber den irakiske sjiamuslimske lederen Moqtada al-Sadr sjiamuslimer i Saudi-Arabia å dempnstrere mot regimet etter henrettelsen.

– Jeg oppfordrer til kraftige demonstrasjoner ved saudiarabiske steder og interesser, og jeg ber regjeringen om ikke å åpne den saudiarabiske ambassaden, heter det i uttalelsen ifølge NTB.

Les også: Dette kan bli Norges bidrag i kampen mot IS

Saudia-Arabias talsperson Mansur al-Turki beskriver på sin side nabolandenes reaksjoner som «uansvarlig».

– Vi er helt sikre på hva vi gjør, vi tror på det og bryr oss ikke om hvordan andre ser på våre prosedyrer, det være seg justis eller implementering av dommer, sier al-Turki.

Talsperson Mansur al-Qafari for Saudi-Arabias justisdepartement legger til at «innblanding i kongerikets justis er uakseptabelt».

USA advarer mot religiøse spenninger

I en uttalelse advarer USA at henrettelsen av den høytstående sjiamuslimen Nimr al-Nimr kan forverre de religiøse spenningene i Midtøsten.

– Vi er spesielt bekymret for at henrettelser av den fremtredende sjuamuslimen og politiske aktivisten Nimr al-Nimr kan forverre de religiøse spenningene i en tid hvor de desperat trenger å bli redusert, heter det i en uttalelse fra det amerikanske utenriksdepartementet.

Gavepakke til IS

Ifølge Cecilie Hellestveit er henrettelsene og spenningen en gavepakke til terrororganisasjonen IS.

– IS har et virkemiddel som de bruker mer enn noe annet, og det er motsetningen mellom sjia- og sunnimuslimer. Noe av det viktigste virkemidlet for å få og for å beholde territoriell kontroll, er sekteriske motsetninger.

<p>DEMONSTRERER: Sjiamuslimer med en plakat av Nimr al-Nimr, roper slagord og protesterer i Srinagar i det indisk-kontrollerte Kashmir. Hundrevis av protestanter sa klart ifra hva de mente om henrettelsen av al-Nimr.<br/></p>

DEMONSTRERER: Sjiamuslimer med en plakat av Nimr al-Nimr, roper slagord og protesterer i Srinagar i det indisk-kontrollerte Kashmir. Hundrevis av protestanter sa klart ifra hva de mente om henrettelsen av al-Nimr.

Foto: Dar Yasin, Ap

Hun mener henrettelsene er med på å fyre opp en følelse av at sjiamuslimene er forfulgt som minoritetsgruppe i Saudi-Arabia.

Dette mener folket: Bør Norge delta i kampen mot IS?

– Dette er en følelse som IS ønsker å framprovosere. Denne formen for mistenksomhet mellom sosiale grupper er noe IS er utrolig gode på. Dette er helt strålende for dem.

Også Norges utenriksminister Børge Brende påpeker overfor NTB at en konflikteskalering er det siste Midtøsten trenger akkurat nå.

– Det regionen trenger, er mer forsoning, ikke minst fram mot Syria-forhandlingene. Det pålegger ledere i både Saudi-Arabia og Iran et stort ansvar, sier Brende.

Fått med deg denne? Syv grunner til at det kan bli fred i Syria

Får støtte

En av de drepte var fra Egypt, en annen fra Tsjad. Resten var fra Saudi-Arabia.

Ifølge AFP har myndighetene i både Brahain og De Forente Arabiske Emirater har gitt støtte til Saudi-Arabia, og sagt at henrettelsene var nødvendige i kampen mot ekstremisme.

Rekordhøyt budsjettunderskudd: Saudi-Arabias pengetrøbbel kan skape ubalanse i Midtøsten

Totalt 153 personer ble henrettet i Saudi-Arabia i 2015. Det var dobbelt så mange som året før.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks