Hovedinnhold

Satser på hamp

... kan gi inntil 21 års fengsel i Norge

I HAMPEN: Her er den svenske bonden Birger Carlquist i åkeren som kunne ha sendt ham i fengsel dersom den lå i Norge. Foto: Thor Nielsen
I HAMPEN: Her er den svenske bonden Birger Carlquist i åkeren som kunne ha sendt ham i fengsel dersom den lå i Norge. Foto: Thor Nielsen
HAMMERSTRAND (VG) Her står jämtlandsbonde Birger Carlquist i hampåkeren som kan gi svenske bønder en ny næring. I Norge kan en slik åker gi inntil 21 års fengsel.

Her til lands er planten som narkotika og regne.

- Det er bare tull, sier Bernt Jørgen Stranden, ved landbrukskontoret i Ørland og Bjugn. Han ønsker at bønder på Fosen også skal få begynne å dyrke industrihampen. Men Statens legemiddelverk sier nei. Narkotikaforskriftene i Norge setter en stopper for denne type dyrking.

I Sverige gir allerede hampen bioenergi. Den er brukt i prøveproduksjon av sponplater som kan havne i IKEA-møblene dine, og det arbeides med å bruke den som råstoff for komposittprodukter i biler.

Som rusmiddel er den helt ubrukelig. Birger Carlquist har omtrent 70 tonn hamp stående høstingsklar på åkeren sin. Du kunne ha røykt deg gjennom alle de 50 målene uten å ha fått noen rus.

Vokser fort

Nøkkelen er innholdet av såkalt tetrahydrocannabinol (THC), som er stoffet som gir rus. I hampen på de svenske åkrene er innholdet av THC bare 0,2 prosent, og følgelig helt ubrukelig for den som ønsker å produsere rusmidler.

- For meg var dette et forsøk for å finne alternative driftmuligheter, sier Carlquist. Han har 60 melkekyr, som gir over 400 tonn melk hvert år, men vurderer å legge ned melkeproduksjonen. I Sverige er produksjonen av bioenergi stor. Faktisk produserer våre naboer nesten like mye energi av biobrensel som vi produserer strøm av vannkraft!

- Hampen vokser fort, og gir mye brensel pr. hektar. Derfor ville jeg forsøke produksjonen. Vi plantet tidlig i fjor sommer, og når veksten først skjøt fart, vokste hampplantene med 3 centimeter pr. dag til de sto rundt tre meter høye i fjor høst, forteller Carlquist. Hampen blir stående på rot gjennom vinteren og tørke, og skjæres på våren. Da er det bare en tørr stengel av planten som står igjen.

- Denne åkeren skal presses i en halmpresse og leveres til Jämtkraft, som brenner den i sine fjernvarmeanlegg, forteller Carlquist.

IKEA-produsent interessert

Hos ACB Laminat AB, som produserer sponplater til IKEA, har plassjef Göran Jansson begynt å vise interesse for den langfibrede planten.

- Etterspørselen etter flis er stor i Sverige. Prisen går i været i takt med strømprisen. All sagflis regnes om til kilowattimer. Derfor er alt alternativt fibermateriale av interesse for oss, sier Jansson, som allerede har kjørt en prøveproduksjon av sponplater av hampfiber.

På Fosen akter ikke bøndene, som har søkt om å få produsere hamp i Norge, å gi opp kampen.

- Avslaget fra Legemiddelverket vil bli anket, og saken vil bli tatt opp politisk. Vi har fått klargjort fra Mattilsynet at det ikke er noen problem å skille industrihampen fra ulovlig hamp. Følgelig er det ikke noen grunn til at ikke norske bønder skal få være med på denne produksjonen.

- De klimatiske forhold i Norge gir gode muligheter for hampdyrking. Hamp gir store avlinger pr. dekar land. Det er ingen grunn til at det i verden bare er norske bønder i tillegg til amerikanske og tyrkiske som ikke kan få dyrke hamp, sier Bernt Jørgen Stranden.

TIL IKEA? Göran Jansson vil bruke hamp som råstoff i sponplater som skal gå til IKEA-møbler. Foto: Thor Nielsen
TIL IKEA? Göran Jansson vil bruke hamp som råstoff i sponplater som skal gå til IKEA-møbler. Foto: Thor Nielsen

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks