Hovedinnhold

Aktor i Saddam-rettssak:

- Regjeringsrepresentanter mobilfilmet Saddams henrettelse

HENGT: Saddam Hussain ble hengt 30. desember. Nå vil myndighetene granske hvordan noen kunne filme henrettelsen med et mobilkamera. Foto: REUTERS
HENGT: Saddam Hussain ble hengt 30. desember. Nå vil myndighetene granske hvordan noen kunne filme henrettelsen med et mobilkamera. Foto: REUTERS
(VG Nett) Den irakiske aktoren i rettsaken mot Saddam Hussein hevder representanter fra den irakiske regjeringen mobilfilmet hele henrettelsen.

Denne saken handler om:

Munqed al-Feroun, som selv var tilstede under henrettelsen lørdag 30. desember i Bagdad, forteller i et intervju med dansk TV 2 at han nå er dypt bekymret over måten henrettelsen skjedde.
SE VGTV:Filmet Saddam-hetsing

Bildespesial:Saddams liv i bilder

Irakiske myndigheter offentliggjorde en video av en rolig vakt som pratet til Saddam like før hengingen. Men amatøropptak gjort med mobiltelefon, som nå sirkulerer på nettet, viser at noen av vitnene roper «dra til helvete» og hyller den sjiamuslimske militslederen Moqtada al-Sadr, i et forsøk på å spotte den dødsdømte fangen.

- Det var ikke bødlene som ropte. Det var politivaktene som skulle vokte henrettelsesrommet. De var ikke inne i lokalet, men utenfor. Det var ikke de maskerte bødlene, sa al-Faroun til dansk TV i går kveld.

Dette kom på samme dag som det det ble kjent at den irakiske regjeringen ville undersøke hvordan noen av de tilstedeværende smuglet med seg mobiltelefon og filmet hengingen av Saddam Hussein.

BLOGG:Saddams henrettelse et nederlag

Ingen fikk lov til å ta med mobilen

Al-Feroun er nå sjokkert over at de to høytstående regjeringsrepresentantene fikk tillatelse til å ta med sine mobiltelefoner inn i rommet der Saddams liv skulle ende. Dette til tross for at resten av de 14 vitnene, inkludert ham selv, ble kroppsvisitert meget grundig før noen fikk entre lokalet.

- Vi ble kroppsvisitert en etter en, før vi kom inn i lokalet. Både manuelt og med detektor. De hadde en kasse, som vi la våre telefoner i. Så hvordan de fikk telefonene med seg inn, vet ikke jeg, legger han til.

Samtidig legger al-Feroun til at han følte med Saddam under henrettelsen. Han tilbød derfor å videreformidle de siste beskjedene fra Hussein til familiemedlemmene hans.

LES OGSÅ:Niåring hengte seg som Saddam

- Henrettelsen var ulovlig

Samtidig hevder Saddams første dommer i rettsaken nå at å henrette den tidligere diktatoren på samme dag som den muslimske høytiden fant sted, er i strid med irakisk lov.
Lørdag 30. desember startet nemlig feiringen av den fire dager lange muslimske offer-høytiden, id-ul adha, for millioner av sunni-muslimer verden over.

Dette var samme dagen verden våknet til nyheten om at den tidligere irakiske lederen var blitt henrettet.

- Fullbyrdelsen av Saddams henrettelse på samme tidspunkt som id-ul adha er ulovlig ifølge paragraf 9 i den irakiske domstolsloven. Artikkel 27 tilsier at ingen, selv presidenten (Jalal Talabani), kan endre disse lovene og gjennomføringen av en dom skal ikke skje før 30 dager etter at ankedomstolen har opprettholdt sin dom, sier Rizgar Mohammed Amin ifølge AP.

- Artikkel 290 i straffeloven fra 1971 tilsier at ingen dom skal bli utført under de offisielle eller religiøse helligdagene, legger han til.

LES OGSÅ:- Nå begynner jakten på Saddams milliarder

Saddam Hussein ble dømt til døden 5. november etter å ha blitt funnet skyldig i forbrytelser mot menneskeheten. Lørdag 30. desember ble han henrettet ved hengning.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks