Hovedinnhold

USAs forsvarsminister: - Demokratiet er borte i Russland

HARDT SKYTS: USAs forsvarsminister Robert Gates kommer med knallhard kritikk av Russland. Foto: Reuters
HARDT SKYTS: USAs forsvarsminister Robert Gates kommer med knallhard kritikk av Russland. Foto: Reuters
(VG Nett) I en fortrolig samtale med sin franske motpart, uttalte forsvarsminister Robert Gates at demokratiet i Russland er borte, og at landet styres av oligarker.

Denne saken handler om:

Uttalelsen kom i februar i år, da de to diskuterte frankrikes salg av en ny type krigsskip til Russland.

«SecDef (Gates) bemerket at russisk demokrati har forsvunnet, og at landet er blitt et oligarki drevet av sikkerhetsorganisasjonene», står det i et dokument som ble publisert av Wikileaks i dag.

LES OGSÅ: Her er de foreløpige WikiLeaks-avsløringene

Salg av skip

Den krasse formuleringen kom som en del av argumentasjonen for å stanse salget av skipene i Mistral-klassen, som ble kraftig fordømt av Georgia og flere andre land.

Gates skal ha forsøkt å presse den franske forsvarsministeren Herve Morin, men ble grundig avvist, ifølge depesjen fra den amerikanske ambassaden i Paris.

Morin understreket at han personlig hadde argumentert for salget, og at man var nødt til å stole på Russland når de sa at skipene kun ville bli brukt til å forsvare landet, ikke i aggressiv krigføring.

Salget av skipene ble til slutt gjennomført, uten at USA offisielt fordømte handelen.

LES OGSÅ: - Lekkasjene skaper global diplomatisk krise

Kritisk til rakettskjold

Meldingen fra ambassaden til Washington viser også at Frankrike er svært kritiske til planene om et rakettskjold i Europa, og særlig ønsket om å koble det til NATO.

Den franske forsvarsministeren mente at skjoldet ville gi innbyggerne en falsk trygghet, og understreket at forsvarsbudsjettene i de fleste europeiske land har gått ned de siste årene.

Også i denne samtalen kom man inn på Iran og mulighetene for et atomangrep fra landet.

LES OGSÅ: WikiLeaks-lekkasjene: Frykter Irans våpenutvikling

- En mafiastat

Ifølge The Guardian inneholder dokumentene konkrete anklager om at russiske etterretningstjenester bruker mafiasjefer for å gjennomføre kriminalitet.

Forholdet er angivelig så tett at landet har blitt en «mafiastat», ifølge en melding fra ambassaden i Moskva.

De sammenligner også forholdet mellom Putin og president Medvedev som «Batman og Robin»

- Allianse med Putin

Også i andre dokumenter som nå er lekket, kommer det hardt skyts mot Russland og dets ledere.

New York Times skriver også om en angivelig allianse mellom den russiske statsministeren Vladimir Putin og den italienske statsministeren Silvio Berlusconi.

Forholdet skal visstnok innebære «overdådige gaver», lukrative energikontrakter og en lyssky mellommann. Kildene til dette er de lokale kontaktene til amerikanske diplomater ved ambassaden i Roma. Disse hevder også at Berlusconi i stadig større grad fremstår som en talsmann for Putin i Europa.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks