Hovedinnhold

Tidligere FBI-sjef skal vitne i Russland-høring

<p>FIKK FYKEN: Tidligere FBI-sjef James Comey fikk sparken av Donald Trump for en drøy uke siden.</p>

FIKK FYKEN: Tidligere FBI-sjef James Comey fikk sparken av Donald Trump for en drøy uke siden.

Foto: Carolyn Kaster, AP
James Comey har sagt seg villig til å vitne i en åpen høring om Russland-etterforskningen.

Denne saken handler om:

Det er Senatets etterretningskomité som natt til lørdag norsk tid bekrefter at den sparkede FBI-sjefen blant annet skal vitne om den pågående etterforskningen av russisk innblanding i presidentvalget

– Jeg håper at Comeys vitnemål vil hjelpe å besvare noen av spørsmålene som har dukket opp etter at han plutselig ble sagt opp av presidenten, sier komiteens nestleder, den demokratiske senatoren Mark Warner, og fortsetter: 

– Jeg forventer også at Comey vil være i stand til å kaste lys over temaer som er kritiske for komiteens etterforskning av Russlands innblanding i valget i 2016. 

Russland-høring i Senatet: – Følg sporene etter de døde russerne

Flere har etterlyst et vitnemål etter at James Comey overraskende fikk sparken av USAs president Donald Trump. Det var imidlertid uklart om den tidligere FBI-sjefen ville stille i en åpen høring.

Høringen vil finne sted etter 29. mai, men det er ennå ikke satt noen dato.

Trump om Russland-anklager: Den største heksejakten i amerikansk historie

Les også: Washington Post: Trump-rådgiver granskes i Russland-saken

Nyheten kommer kun timer etter at New York Times publiserte en artikkel med oppsiktsvekkende opplysninger om møtet mellom Trump og den russiske utenriksministeren for en drøy uke siden: 

Ifølge et dokument som avisen har fått tilgang til via en ikke-navngitt amerikansk tjenestemann, skal presidenten ha fortalt russerne at den tidligere FBI-sjefen «var gal, en skikkelig skrulling», og at sparkingen «lettet trykket».

Politico har tidligere skrevet at det var nettopp presidentens ønske om å vri oppmerksomheten bort fra den plagsomme Russland-etterforskningen som skal ha kostet FBI-sjefen jobben. 

Les mer: Derfor måtte FBI-sjefen gå

CNN melder lørdag at amerikanske myndigheter registrerte at russiske tjenestemenn skrøt av sitt nære forhold til tidligere Trump-rådgiver Michael Flynn. De skal ha sett på ham som en alliert, ifølge TV-kanalen.

Amerikanske tjenestemenn skal ha vært så bekymret over opplysningene at Flynn bare ble gitt begrenset informasjon om sikkerhetsrelaterte forhold.

Tidligere FBI-sjef Robert Mueller ble denne uken oppnevnt som spesialetterforsker for å komme til bunns i hvorvidt presidentvalget ble påvirket av Russland, og hvilke bindinger som eksisterer mellom presidentens folk og russiske myndigheter. 

Fra før granskes anklagene av FBI og etterretningskomiteene i Senatet og Representantenes hus.

Les også: Tidligere demokrat utpekes som FBI-favoritt

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks