Hovedinnhold

Demonstrasjoner etter valget i Russland

Sjakkgeni: - Det mest skitne valget i Russlands historie

MOT-REVOLUSJON: Nasji-aktivister samlet 5000 demonstranter på Den Røde Plass i Moskva. Gruppen hevder USA og Vesten vil prøve å forandre valgresultatet. Foto: AP
MOT-REVOLUSJON: Nasji-aktivister samlet 5000 demonstranter på Den Røde Plass i Moskva. Gruppen hevder USA og Vesten vil prøve å forandre valgresultatet. Foto: AP
(VG Nett) Opposisjonsleder og sjakkgeni Garry Kasparov kaller valget i Russland det mest skitne i landets historie.

Denne saken handler om:

- Dette er det mest urettferdige og skitne valget i hele det moderne Russlands historie, sier opposisjonsleder Garry Kasparov på en pressekonferanse, ifølge nyhetsbyrået AP.

Kasparov, som leder en koalisjon av opposisjonsgrupper, ble arrestert og fengslet i fem dager for å ha ledet en protestmarsj i Moskva 24. november. Partiet hans fikk ikke lov å delta i valget.

- Vi forstår at det er fullstendig håpløst å søke sannhet i russiske domstoler, legger han til.

Kasparov forteller at aktivister fra den Kreml-vennlige ungdomsgruppen Nasji angrep partiets kontor mandag.

LES OGSÅ:- I praksis ikke et rettferdig valg i Russland

5000 demonstranter

Tidligere på dagen holdt Nasji en demonstrasjon i Moskva for å mobilisere til motarbeidelse av det de beskriver som USA-støttede «tyver og forrædere» sine forsøk på å innta landets viktigste offentlige kontorer.

Nasji fortalte de rundt 5000 fremmøtte at USA og Vesten prøver å provosere fram revolusjon og velte resultatet av søndagens valg, som gir Vladimir Putins parti 70 prosent av plassene i nasjonalforsamlingen.

- Vi vil ikke la noen overta vår seier, sa Nikita Belokonev, som er en av de ledende aktivistene i Nasji.

KRITISKE: Opposisjonslederne Garry Kasparov (t.v.) og Eduard Limonov. Foto: AFP
KRITISKE: Opposisjonslederne Garry Kasparov (t.v.) og Eduard Limonov. Foto: AFP

- Det er personer i landet vårt som ikke er fornøyde med valget og som vil stjele seieren vår, fortsatte han.

LES OGSÅ:400 skulle holde øye med 95.000 valglokaler

VGTV:- Valgfusk er et problem i Russland

- Forræderne vil provosere til uro

Nasji-aktivister sirkulerte i folkemengden og delte ut flygeblader som advarte om at USA ville sabotere Putins triumf. En karikatur, tegnet i samme stil som propagandaplakater fra det gamle Sovjet, viste «Uncle Sam» sittende på toppen av en pengesekk med navnene til russiske opposisjonsledere skrevet på.

Leila Gulijeva, en Nasji-aktivist, sa til nyhetsbyrået AP under marsjen at hun er blitt fortalt at USA og Storbritannia har mønstret militære spesialgrupper som skal okkupere Russlands sentrale byer, og at Nasji-aktivistene skal arbeide for å beskytte Moskvas gater fra å bli inntatt av disse menneskene.

Diskuter valget i Russland påVGs debattforum!

LES OGSÅ:- Folk ble betalt og truet til å stemme

FLYGEBLAD: Et kvinnelig medlem av Nashi holder frem flygebladet hvor det hevdes at «forræderne vil prøve å innta plasser og bygninger, provosere til uro og ta seieren fra oss». Foto: AP
FLYGEBLAD: Et kvinnelig medlem av Nashi holder frem flygebladet hvor det hevdes at «forræderne vil prøve å innta plasser og bygninger, provosere til uro og ta seieren fra oss». Foto: AP

«De ville at forrædere og tyver skulle vinne. Mellom 3. og 6. desember, før det offisielle valgresultatet, vil forræderne prøve å innta plasser og bygninger, provosere til uro og ta seieren fra oss», står det på flygebladet ifølge nyhetsbyrået AP.

En talsperson for den amerikanske ambassaden karakteriserer påstandene som latterlige.

VGTV:Her gir Putin sin stemme

Nervøse

Nasji og andre Kreml-vennlige ungdomsorganisasjoner har lenge advart om det de sier er amerikanske og vestlige sammensvergelser om å provosere fram demonstrasjoner, lik de som har hjulpet pro-vestlige ledere i Georgia å bli valgt de siste årene.

Mandagens Nasji-protest kan ha vært et resultat av regjeringens bekymring for demonstrasjonene mot valget, som europeiske observatører har karakterisert som urettferdige.

Putin- og Kreml-vennlige ungdomsgrupper har sprunget opp som paddehatter i Russland de siste årene. De hevder å arbeide mot politisk ekstremisme, men noen av dem støtter nasjonalistiske, antidemokratiske og rasistiske oppfatninger.

NUPI-ekspert:- Valgfusk i store deler av Russland

Støre kritisk til valgprosessen i Russland

- Resultatet er et tydelig uttrykk for støtte og oppslutning om president Putin og hans parti. I så måte gir det et stabilt utgangspunkt for den politikken presidenten har stått for og vil videreføre, sier Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.

Han mener det nå blir viktig å lytte til hva observatørene fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) har å si, og han forventer at russiske myndigheter gir grundige svar på de merknadene observatørene kommer med.

Støre mener befolkningen brukte valget til å gi uttrykk for sitt syn.

- Samtidig er det grunn til å understreke at måten valgkampen og valgsystemet ble innrettet på, har gjort det ytterst vanskelig for kritiske opposisjonskrefter, sier han til NTB.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks