Hovedinnhold

Russland vil lage militær Arktis-styrke

KRITISERER: Russlands president Dmitrij Medvedev går hardt ut mot Ukraina. Foto: AFP Foto:
KRITISERER: Russlands president Dmitrij Medvedev går hardt ut mot Ukraina. Foto: AFP Foto:
(VG Nett) Norges nabo i øst vil forsterke sin slagkraft i nordområdene med en egen Arktis-styrke.

Denne saken handler om:

Russlands president Dmitrij Medvedev skjerper konsentrasjonen om Arktis og nordområdene. Derfor planlegger han blant annet å opprette en dedikert militærstyrke for å beskytte Russlands interesser, skriver BBC.

I et dokument publisert på de nasjonale sikkerhetsmyndighetenes internettside, står det at Russlands myndigheter regner Arktis for å bli en av landets fremste ressursbaser innen 2020.

For å forsvare sine ressurser vil russiske myndighete etablere tropper som «skal være kapable til å opprettholde militær sikkerhet».

Les også:Russland ber Nord-Korea avstå fra prøveoppskyting

- Politisk utspill

Visedirektør i Fridtjof Nansen Institute, Arild Moe, sier at det ikke er noe nytt at Arktis er et viktig strategisk område for Russland. Han tolker landets uttalelser som et politisk utspill.

- Om det blir fulgt opp av realiteter, gjenstår å se. Russland har allerede betydelige militære styrker i våre nærområder, gjennom basene på Kola, sier han til VG Nett.

POLITISK UTSPILL: Visedirektør i Fridtjof Nansen Institute, Arild Moe, mener Russlands utspill først og fremst er retorisk. Foto: Scanpix
POLITISK UTSPILL: Visedirektør i Fridtjof Nansen Institute, Arild Moe, mener Russlands utspill først og fremst er retorisk. Foto: Scanpix

Moe tviler veldig på at det er snakk om å bygge ut nye styrker. Han tror heller det er snakk om å omdefinere oppgavene til styrker som allerede er i regionen.

- Det er ikke grunnlag for å konstatere at dette er et aggressivt tegn, sier han.

Les også:Oljetranssporten i nord kan mangedobles

- Vise at de er tilbake som stormakt

Seniorforsker i Avdeling for Russland og Eurasia ved NUPI, Jakub Godzimirski, har sett saken presentert i russiske medier. Han er enig med Moe i at det neppe vil bli flere styrker i området.

- Jeg tror at dette er snakk om en omorganisering av styrkene, ikke en ny styrke, sier han.

Godzimirski mener det er mye retorikk, men lite innhold i Russlands uttalelser.

- De markerer at de er tilbake som en stormakt. Dette er en måte å signalisere til omverden at Russland er villig til å legge litt makt bak kravene, sier han.

Seniorforskeren sier nord alltid har vært viktig i russisk perspektiv. Sett med russiske øyne ligger USA nord for Russland, ikke vest for. På gamle strategiske kart er nordområdene den korteste veien mellom USA og Russland.

- De markerer styrke fordi de ikke er fornøyd med hva Vesten foretar seg. For å markere seg, går de veien om nordområdene, sier Godzimirski.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks