Hovedinnhold

Russland hevder å ha avverget OL-terror

Georgia avviser anklager: Dette er et tegn på alvorlig paranoia

MØTTES I MOSKVA: Russlands president Vladimir Putin (t.v.) snakker med sjefen for Den internasjonale olympiske komités koordineringskommisjon, Jean-Claude Killy (i midten), som skal følge arbeidet fram mot vinter-OL i Sotsji, og Tysklands tidligere statsminister Gerhard Schröder (t.h.). FOTO: Aleksej Nikolskij / RIA Novosti / Reuters / NTB scanpix
MØTTES I MOSKVA: Russlands president Vladimir Putin (t.v.) snakker med sjefen for Den internasjonale olympiske komités koordineringskommisjon, Jean-Claude Killy (i midten), som skal følge arbeidet fram mot vinter-OL i Sotsji, og Tysklands tidligere statsminister Gerhard Schröder (t.h.). FOTO: Aleksej Nikolskij / RIA Novosti / Reuters / NTB scanpix
Russerne sier de har avverget et terrorangrep mot vinter-OL i 2014 og retter anklagene mot islamister og Georgia. Norsk forsker tar opplysningene med en klype salt.

Denne saken handler om:

Vinterlekene i 2014 skal holdes i Sotsji sør i Russland og er et naturlig terrormål for islamistiske opprørere i Nord-Kaukasus, ifølge forsker Julie Wilhelmsen i Norsk Utenrikspolitisk (NUPI).

- Det er vanskelig å forstå hvorfor Russland har søkt om å ha OL her i det hele tatt, mener hun.

Et terrorangrep her vil ha spesielt høy symbolverdi også fordi OL holdes nøyaktig 150 år etter at den muslimske folkegruppa tsjerkesserne ble fordrevet fra Sotsji-området.

Russiske myndigheter hevder at den tsjetsjenske opprørslederen Doku Umarov og hans gruppe «Emiratet i Nord-Kaukasus», står bak. I tillegg anklages georgisk etterretning og medlemmer av ulovlige væpnede grupper i Tyrkia for å ha hjulpet til.

Georgias viseutenriksminister Sergi Kapanadze kaller anklagene «absurde og ubegrunnede».

Det samme sier Shota Khizanishvili, stabssjef i Georgias innenriksdepartement. Han har følgende beskjed til sine russiske kolleger:

- National Anti-Terrorist Committee består tydeligvis av mennesker med spesielt god fantasi.

- Russerne prøver hele tiden å beskylde Georgia og etterretningstjenestene våre for alt i alle mulige situasjoner, uten noen som helst begrunnelser. Dette er et tegn på alvorlig paranoia, sier han til nyhetsbyrået AP.

Tviler på anklager

Wilhelmsen utelukker ikke at Umarov står bak, men hvis så er tilfelle tror hun at han snart vil påta seg ansvaret. Hun tviler imidlertid sterkt på at Georgia er involvert.

- Det er veldig lite sannsynlig at georgisk etterretning har gitt direkte hjelp til en slik aksjon. Men det er ikke overraskende at det kommer slike anklager ettersom Georgia har sympatisert med minoriteter i Nord-Kaukasus, til Russlands store irritasjon. Da er det veldig kort vei for Russland til å si at de hjelper til med en terrorhandling, sier Wilhelmsen til NTB.

Ifølge en uttalelse som Russlands antiterrorkomité offentliggjorde torsdag, har sikkerhetsfolk i Russland og den georgiske utbryterrepublikken Abkhasia arrestert tre mistenkte og beslaglagt en rekke våpen som skulle fraktes til Sotsji i perioden 2012-2014.

Blant våpnene skal det ha vært både bombekastergranater, sprengstoff og bærbare antiluftskytsraketter. Aksjonen skal ha funnet sted i Abkhasia 4. og 5. mai. Våpnene skal før dette ha blitt flyttet fra Georgia til Abkhasia.

Propaganda?

Ifølge Wilhelmsen er det svært vanskelig å vite om historien som nå er offentliggjort, er sann.

- Det har vært flere tilfeller hvor russisk etterretning har avslørt terrorplaner som ikke eksisterte. Det er en så sterk propagandakrig i Russland, både når det gjelder terror og Georgia, at det er vanskelig å vite hva som er sant, sier Wilhelmsen.

Hun viser også til at opplysninger om et avverget terrorangrep ble offentliggjort få dager før presidentvalget.

- Da så det mer ut til å være et PR-stunt, sier Wilhelmsen.
Umarov har tidligere tatt ansvaret for både bombeterroren mot T-banen i Moskva i 2010, og mot Domodedovo-flyplassen ved byen året etter. Om lag 70 personer ble drept i de to angrepene.

Utbryterkrig

Årsaken til at Georgia de siste årene har økt sin kontakt med minoriteter på russisk side av grensen, er Russlands støtte til de to utbryterregionene Abkhasia og Sør-Ossetia.

De to regionene løsrev seg fra Georgia etter en kort krig i 2008, men svært få andre enn Russland har anerkjent de to som selvstendige republikker. På den andre siden er Georgia det eneste landet som har anerkjent fordrivingen av tsjerkesserne fra Sotsji som folkemord.

Georgia har de siste årene både lagt til rette for konferanser for minoritetsgrupper i Russland i Tbilisi, som gjensvar på Russlands støtte til utbryterrepublikkene. Men dette gjelder ikke nødvendigvis Umarovs gjeng, understreker Wilhelmsen.

- Georgia har som mål å holde seg inne med USA og bli medlem av NATO. Da er det greit å være imot Russland, men ikke å samarbeide med terrorister, sier hun.

Den internasjonale olympiske komité (IOK) sa torsdag at den er sikker på at Russland vil sørge for sikkerhet rundt deltakerne og en trygg avvikling av vinterlekene i Sotsji. Opprørere er aktive i Kaukasus-fjellene, ikke langt fra OL-byen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks