Hovedinnhold

Russland advarer på nytt mot rakettskjold i Norge

<p>SENDTE BREV:  Russlands ambassade i Oslo.</p>

SENDTE BREV:  Russlands ambassade i Oslo.

Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix
I et brev til Dagbladet advarer Russland på nytt om konsekvensene dersom Norge velger å bli del av NATOs rakettskjold.

Denne saken handler om:

Regjeringen har nedsatt en ekspertgruppe som skal vurdere et mulig norsk bidrag, noe Russland har reagert skarpt på. I det nye brevet er tonen fortsatt krass.

– Siden USA/NATO/Norge ikke ønsker å løse dette spørsmålet på diplomatisk vis og gjennom forhandlinger, gjenstår det bare en måte – og det er en militærteknisk respons. Russland vil måtte styrke sine strategiske atomstyrker, som vil kunne overvinne ethvert rakettskjold, skriver den russiske ambassaden i Oslo til avisen.

Les også: VG på frontlinjen i Ukraina: Soldatene er lei krigen

Invitert til samarbeid

Kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen i Utenriksdepartementet understreker at NATOs missilforsvar er rettet mot trusler fra utenfor det euro-atlantisk området.

– Det har fra første stund vært presisert at NATOs missilforsvar ikke er rettet mot Russland. Det er verken konstruert eller dimensjonert for dette. NATO har tvert imot invitert Russland til samarbeid om missilforsvar, noe som er blitt avslått. Missilforsvar er et defensivt system, sier han i en kommentar til NTB.

Les også: Russland hardt ut mot Norge

Andersen presiserer at norsk støtte til NATOs missilforsvar har ligget fast siden den forrige regjeringens beslutning i 2010.

– Ambassadøren, med sin henvisning til regjeringsplattformen i 2005, synes å blande sammen med norsk holdning til Bush-administrasjonens forslag til missilforsvar. Det systemet ble aldri gjennomført. Russiske myndigheter er godt kjent med norsk holdning i dette spørsmålet, sier han.

Han legger til at eventuelle norske bidrag til missilforsvarssystemet ikke er besluttet.

– Spørsmålet er under utredning for å sikre et nødvendig beslutningsgrunnlag, sier kommunikasjonssjefen.

Brende: Tviler på at ambassade-kritikk var klarert med Moskva

Russiske trusler

Også tidligere har Russland truet med reaksjoner dersom det blir alvor av rakettskjoldet.

– I tilfelle rakettforsvarssystemer blir utplassert på norsk territorium, blir vi nødt til å reagere for å forsvare vår sikkerhet, skrev presseattaché Maxim Gurov ved ambassaden til Klassekampen i januar.

I en pressemelding som ble sendt ut i midten av forrige måned kom den russiske ambassaden i Oslo med kraftig og mer generell kritikk av norske myndigheter og medier.

Les også: Erna Solberg kaller den russiske kritikken for propaganda

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks