Hovedinnhold

Pentagon-rapport hevder Putin kan ha Aspergers

Professor kritisk til rapporten

<p>OMSTRIDT: Russlands president Vladimir Putin, her mens han smiler til kamera i forbindelse med et statsarrangement i Moskva før jul i fjor.<br/></p>

OMSTRIDT: Russlands president Vladimir Putin, her mens han smiler til kamera i forbindelse med et statsarrangement i Moskva før jul i fjor.

Foto: Maxim Shipenkov, Ap
En Pentagon-rapport fra 2008 hevder at Russlands president Vladimir Putin er rammet av Aspergers syndrom, ofte omtalt som en høyt fungerende form for autisme.

Denne saken handler om:

Rapporten, som blant annet CBS og USA Today har fått tilgang til, er utarbeidet av Pentagon-tenketanken Office of Net Assessment (ONA).

Etter ha studert og analysert offentlig kjent informasjon og videoopptak av den russiske presidenten fra 2000 til 2008, konkluderer forskerne og ekspertene med at Putin har Aspergers og omtaler syndromet som «en autistisk lidelse som påvirker alle hans beslutninger».

De understreker samtidig at de ikke kan slå fast helt sikkert at presidenten har Aspergers, fordi de ikke har hatt muligheten til å gjennomføre en MR-scan av Putins hjerne.

«Han kompenserer for lidelsen ved å skaffe seg total kontroll, noe som også reflekteres i hvordan han kommer frem til beslutninger og måten han styrer landet på», går det frem i rapporten.

Tenketanken ONA er flittig brukt av Pentagon og de har tidligere levert flere rapporter som USA blant annet har brukt i arbeidet med å utarbeide sine utenrikspolitiske strategier, spesielt i forbindelse med Kina. 

VG Mener: Putins bedrag

Normal intelligens

Aspergers syndrom blir noen ganger omtalt som en høyt fungerende variant av autisme. Store Norske Leksikon definerer Aspergers som «en forstyrrelse i et barns utvikling innenfor autismespekteret».

De skriver videre at personer som er rammet ofte har vanskeligheter med sosial omgang og problemer med å oppfatte sosiale spilleregler, normer og andre forventninger.

Mens Asperger-pasienter kan være motorisk klossete, har de fleste som regel normal intelligens. I voksen alder finnes det også ifølge SNL økt risiko for depresjon og økt forekomst av selvmord. 

Det siste året har Putin og Russland blitt kritisert for annekteringen av Krim, den russiske tilstedeværelsen i Ukraina og for sin mulige innblanding i MH17-styrten.

ONA går også så langt som å antyde at Putin kan ha fått en skade allerede før han ble født, og at denne skaden påvirker hvordan presidenten tenker, samt hans bevegelser på den høyre siden av kroppen.

Bakgrunn:  Russland-ekspert: Putins lederskap i krise

Får kritikk

Forskernes konklusjon blir også møtt med kritikk fra flere hold. I rapporten siteres blant annet psykiatriprofessoren Stephen Porges fra universitetet i North Carolina på at «Putin har en form for autisme», men professoren selv hevder seg feilsitert.

Porges understreker at det han mener er at Putin tilsynelatende fremstår som «defensiv i sosiale sammenhenger», uten at det nødvendigvis betyr at han er en autist, men at det snarere bør ses på som et av presidentens personlighetstrekk – og noe forskjellige lands myndigheter bør tenke på før de konfronterer ham med noe.

– Hvis du trenger å få til ting med Putin, så bør du ikke ta det opp med ham på et større arrangement, men heller prøve å få snakket med ham på tomannshånd, sier professoren til USA Today.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks