Hovedinnhold

Lokale ledere får skylden for flomkatastrofen

SØRGER: Venner og familie av Petre Ostapenko (35) som døde i flommen, sørger ved graven hans i Krymsk, sør i Russland. Mandag ble det erklært landesorg i landet. Foto: Evard Kornijenko / Reuters / NTB scanpix
SØRGER: Venner og familie av Petre Ostapenko (35) som døde i flommen, sørger ved graven hans i Krymsk, sør i Russland. Mandag ble det erklært landesorg i landet. Foto: Evard Kornijenko / Reuters / NTB scanpix
Regjeringen i Moskva anklager lokale ledere for ikke å ha gjort nok for å forhindre at minst 171 mennesker mistet livet i flomkatastrofen sør i Russland.

Denne saken handler om:

Det er blitt utløst et vell av rykter om at myndighetene ikke gjorde nok for å hindre katastrofen. Regjeringen i Moskva erklærte landesorg mandag, men må også tåle stadig sterkere kritikk for dårlig beredskap. Beredskapsminister Vladimir Putsjkov retter imidlertid kritikken mot ledere på lokalt plan.

Det som er et faktum, er at innbyggerne i den flomrammede regionen Krasnodar ble varslet altfor sent om katastrofen som var i ferd med å inntreffe - selv om flomvarslet tikket inn allerede fredag kveld.

Guvernøren i Krasnodar ga mandag borgermesteren i byen Krymsk og sjefen i distriktet med samme navn sparken for å slått alarm for sent.

- Det er bevist at de mottok et flomvarsel minst tre timer før oversvømmelsen, skriver guvernør Aleksander Tkatsjov, som er en nær alliert av president Vladimir Putin, på Twitter.

Teltleirer

- Vi må hjelpe disse familiene og alle menneskene som har det vanskelig og har mistet alt de eier. Rapporter tilbake til meg om hvordan det går innen uka er omme, sa presidenten til ministre i Kreml mandag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Under Putins tolv år lange styre har han gjentatte ganger fått kritikk for dårlig håndtering av katastrofer. Denne gangen reiste Putin umiddelbart til Krasnodar, hvor han beordret en gransking av krisehåndteringen.

I de oversvømte områdene ventet tusenvis av mennesker mandag fortsatt på hjelp. Mange manglet det aller nødvendigste, som mat og klær, etter oversvømmelsen som skal ha ødelagt flere enn 5000 hus i katastroferegionen rundt 1200 kilometer sør for Moskva. Overlevende har søkt ly i teltleirer satt opp av beredskapsmyndighetene utenfor Krymsk.

- Slurv

Samtidig sto slektninger i kø for å identifisere lik lagret i en kjølebil bak et lokalt sykehus i byen. Oppryddingsmannskaper destruerte råtnende kadavre av husdyr som druknet i flommen.

Regionale ledere og organer har ikke lært av tidligere oversvømmelser, ble det hevdet mandag. Dette gjelder spesielt i områdene rundt den verst rammede byen Krymsk, rundt 200 kilometer nordvest for feriebyen Sotsji ved Svartehavet.

- Tragedien i Krymsk var et svært tydelig eksempel på hva slurv og grunnløs optimisme kan føre til, skrev den regjeringsvennlige avisen Izvestija.

Lå og sov

De fleste av ofrene var pensjonister som druknet, men det er også flere barn blant de døde. Mange ble tatt av vannmassene mens de lå og sov.

- Folk ble ikke evakuert og ikke advart om farene som truet, framholdt opposisjonelle Vedomosti.

Mens regnet fortsetter å øse ned i det sørlige Russland, går det rykter om at tallet på dødsofre i virkeligheten er mye høyere, og at noen bestemte seg for å oversvømme den lille byen Krymsk for å spare et større befolkningssenter lenger ned langs Neberdzjaj-elven.

Vannutslipp

Vannmengdene var så massive at mange innbyggere mistenker at flommen var menneskeskapt - forårsaket av utslipp av vann fra et lokalt vannreservoar ved elva Neberdzjaj.

Meteorologene har advart om fare for nye, store regnskyll, som kan gjøre allerede svekkede broer, veier og bygninger enda farligere. Flere andre tidligere sovjetrepublikker tilbyr nå Russland nødhjelp.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks