Hovedinnhold

Fullt kaos etter terrorangrep på T-banen i Moskva

(VG Nett) Det skal ha vært to kvinnelige selvmordsbombere som sprengte seg selv og drepte minst 37 mennesker på T-banen i sentrum av Moskva.

Denne saken handler om:

I tillegg er mer enn 30 personer skadet i de to kraftige eksplosjonene som skjedde på to ulike T-banestasjoner i Moskva i rushtiden tidlig mandag morgen, melder det russiske nyhetsbyrået Itar-Tass.

Situasjonen er nå svært kaotisk og uoversiktlig i den russiske hovedstaden. Folk strømmer ut av de to T-banestasjonene i tårer, og det kommer uklare meldinger om hvor mange som er drept og skadet.

På nettet - blant annet på Twitter - spres det nå overvåkningsbilder fra det som skal være T-banen i Moskva. På bildene kan man se at det ligger tilsynelatende livløse mennesker.

VGTV: - Folk gråter åpenlyst

Videobilder fra Moskva viser pendlere som tørker blod fra ansiktet. Politiet har sperret av flere gater som en følge av eksplosjonene.

Er du i Moskva, og berørt av eksplosjonene? Eller kjenner du noen som er der?Ta kontakt med VG Nett!

Terror

Ordføreren i Moskva opplyser at to kvinnelige selvmordsbombere står bak de to eksplosjonene, melderSKY Newsog nyhetsbyrået AP.

Statsadvokaten i Moskva opplyste tidligere mandag morgen at selvmordsbombere står bak den første av de to eksplosjonene, melder Reuters.

LØPER: En brannmann løper nær T-banestasjonen Lubljanka etter eksplosjonen som tok livet av 25 personer og skadet 15. Foto: Reuters
LØPER: En brannmann løper nær T-banestasjonen Lubljanka etter eksplosjonen som tok livet av 25 personer og skadet 15. Foto: Reuters

Ifølge statsadvokat Jurij Semin viser de foreløpige dataene at bomben som gikk av ved metrostasjonen Lubljanka veide to kilo.

VGTV: Se kaoset her

- Utløst med fjernkontroll

- Man kan anta at den eksplosive enheten var festet på kroppen til en terrorist, sier han ifølge Lifenews.ru.

Myndighetene skal også ha uttalt at eksplosjonene kan være utløst via mobil fjernkontroll. All mobilbruk i den russiske hovedstaden skal være skadet for å hindre kommunikasjon mellom terrorister.

Artikkelen fortsetter under bildet.

OVERVÅKNINGSBILDER: Disse bildene fra det som skal være et av angrepene på t-banen i Moskva spres nå på nettet. På flere av disse bildene tatt forut eksplosjonene vises kvinnene myndighetene mistenker står bak de blodige angrepene. Foto: Overvåkningsbilder
OVERVÅKNINGSBILDER: Disse bildene fra det som skal være et av angrepene på t-banen i Moskva spres nå på nettet. På flere av disse bildene tatt forut eksplosjonene vises kvinnene myndighetene mistenker står bak de blodige angrepene. Foto: Overvåkningsbilder

Rushtid

Den første eksplosjonen skjedde klokken 05:56 norsk tid mandag morgen, melder SKY News. I Moskva var klokken da 06:56 - og dermed var det svært mange ute og reiste med T-banen.

Eksplosjonen skjedde på stasjonen Lubljanka midt i sentrum av Moskva. Det kommer noe uklare meldinger om hvor mange personer som ble drept i denne eksplosjonen. Det russiske nyhetsbyrået Itar-Tass melder om 25 drepte, mens nyhetsbyrået AFP opplyser at 26 personer ble drept. 15 personer er meldt skadet.

- Det var røyk overalt og folk blir evakuert nå, forteller en ansatt i nyhetsbyrået RIA Novosti.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto:
Foto:

Ifølge SKY News sin reporter i Moskva skjedde eksplosjonen i den andre vognen i vognsettet. Både personer i vognen og på plattformen ble drept og skadet.

- 14 mennesker døde i togvognen og elleve på plattformen, opplyser talskvinne Irina Andrianova for det russiske krisedepartementet til nyhetsbyrået Itar-Tass.

Stasjonen ligger nær Den føderale sikkerhetstjenesten (FSB).

Ny eksplosjon

En drøy halvtime senere, klokken 8.38 lokal tid, kom det meldinger om en ny eksplosjon ved T-banestasjonen Park Kulturij i Moskva.

Ifølge nyhetsbyrået AFP har 15 personer blitt drept i denne eksplosjonen. Samtidig melder russiske medier om 12 drepte. Det er foreløpig uklart hvor mange som er skadet.

Ifølge Gazeta.ru skal den siste bomben ha gått av inne i en togvogn.

Etterforskes

Årsaken til eksplosjonene er foreløpig uklar. En sikkerhetskilde opplyser til nyhetsbyrået Interfax at det kan ha vært snakk om en selvmordsbomber.

Ifølge nyhetsbyrået AFP undersøker nå russiske myndigheter om eksplosjonene er terrorhandlinger. Den russiske avisen Life.ru skriver også at eksplosjonene etterforskes under terrorparagrafen.

Den samme avisen skriver også at det gått av en tredje eksplosjon på metrostasjonen Prospekt Mira. Men dette avvises av russiske myndigheter. Ifølge Life.ru er 30 personer drept på Lubljanka-stasjonen.

Kaos

SKADET: Mange skadede personer ble fraktet inn i ambulanser utenfor t-banen i Moskva. Foto: Russia Today/Reuters
SKADET: Mange skadede personer ble fraktet inn i ambulanser utenfor t-banen i Moskva. Foto: Russia Today/Reuters

Rundt 7 millioner passasjerer reiser med T-banen i Moskva hver eneste dag. Eksplosjonene har nå ført til kaos, og den røde linjen som de to stasjonene er tilknyttet er nå stoppet.

Politi, brannvesen og ambulanser er nå ved de to stasjonene. I tillegg svever helikoptre over stasjonsområdet ved Park Kulturij, som ligger ved siden av byens berømte Gorky Park. Helikoptre blir også brukt til å frakte de hardest skadde til sykehus.

Journalist Julia Sjapovalova i Russia Today var like ved Park Kulturij-stasjonen da det smalt. Hun sier at hun så en skadet kvinne bli båret inn i en sykebil.

- Jeg hørte smellet. Det virket som om redningsfolkene hadde hørt om den forrige eksplosjonen, for det hele virket veldig organisert, sier hun.

Passasjerer i tårer strømmer ut av stasjonen, og en mann utbrøt om og om igjen: «Dette er hvordan vi lever!»

I august 2004 sprengte en selvmordsbomber seg selv utenfor en av byens T-banestasjoner og drepte 10 personer. Tsjetsjenske opprørere tok den gang ansvaret for eksplosjonene.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks