Hovedinnhold

Frykter nye terrorangrep i Moskva

Styrker beredskapen etter bombeeksplosjoner

OVERVÅKNINGSBILDER: Disse bildene fra det som skal være et av angrepene på T-banen i Moskva spres nå på nettet. Foto: Overvåkningsbilder
OVERVÅKNINGSBILDER: Disse bildene fra det som skal være et av angrepene på T-banen i Moskva spres nå på nettet. Foto: Overvåkningsbilder
(VG Nett) Russisk politi øker sikkerhetsberedskapen etter to separate bombeeksplosjoner på metrolinjen i Moskva mandag morgen.

Denne saken handler om:

Minst 37 personer er drept og over 80 personer skal være skadet etter at det klokken 05.56 norsk tid gikk av en bombe på metrostasjonen Lubljanka like ved Kreml i sentrum av Moskva.

VGTV:Nordmann i Moskva: - Folk gråter

45 minutter senere smalt det igjen på samme metrolinje. Vitner som var i nærheten av metrostasjonen Park Kulturij sier at det veltet svart røyk ut av stasjonen etter den kraftige eksplosjonen.

Er du i Moskva og er berørt av eksplosjonene? Eller kjenner du noen som er der?Ta kontakt med VG Nett!

SKADET: Mange skadede personer ble fraktet inn i ambulanser utenfor t-banen i Moskva. Foto: Russia Today/Reuters
SKADET: Mange skadede personer ble fraktet inn i ambulanser utenfor t-banen i Moskva. Foto: Russia Today/Reuters

Kort tid senere ble det meldt om en tredje eksplosjon, men dette ble senere dementert av myndighetene. Likevel frykter myndighetene at det skal smelle igjen.

- I forbindelse med de to eksplosjonene på metroen i Moskva har politiet økt kontrollen på metrostasjonene, togstasjonene og andre steder hvor det oppholder seg store folkemengder. Identifikasjonskontrollen er også blitt strengere, sier Viktor Birjukov i innenriksdepartementet.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har russiske luftfartsmyndigheter trappet opp sikkerheten på landets flyplasser etter angrepet.

- Ble redd

Norsk-russike Julia bor og jobber i Moskva. Hun tok selv metro i dag tidlig for å komme på jobb.

- Jeg reiste fra Voikovskaja i nord til Savelovskaja. Vanligvis tar jeg metro til Tverskaja i sentrum for å bytte linje, men da jeg sto opp og hørte om eksplosjonene ble jeg redd for å bruke metro siden man ikke vet hvor mange ganger, hvor og når terrorister slår til, sier hun til VG Nett.

Saken fortsetter under bildet!

Foto: Grafikk: Tom Byermoen
Foto: Grafikk: Tom Byermoen


Hun merket at folk var nervøse, men sier at det ikke var tilløp til panikk der hun var.

- Folk bruker metro selv om det merkes at alle er redde og nervøse, sier hun.

VGTV:Se kaoset etter terror-angrepene i Moskva

Myndighetene har stengt mobilnettet i den russiske hovedstaden fordi de frykter at eventuelle terrorister skal kunne kommunisere med hverandre.

- Folk leter etter sine slektninger som ikke svarer på mobiltelefon, sier hun.

Nordmannen Ståle Vikre kom til stedet noen få minutter etter eksplosjonen.

Les videre under bildet

OMKOMMET: Flere personer ble drept da to bomber gikik av på T-banen i Moskva mandag morgen. Foto: AP
OMKOMMET: Flere personer ble drept da to bomber gikik av på T-banen i Moskva mandag morgen. Foto: AP

- Jeg så folk komme opp fra T-banen. Noen gråt åpenlyst, forteller han.

Moskvas T-banesystem frakter mellom seks og ni millioner passasjerer hver dag. Vikre forteller at folk nå er redde for å benytte det offentlige kommunikasjonssystemet, og at mange nå er bekymret for hvordan de skal komme seg til og fra arbeid.

- Ingen meldinger om nordmenn

Den norske ambassaden i Moskva jobber nå på spreng for å skaffe oversikt over nordmenn som kan være rammet av terrorangrepet i Moskva.

- Vi har så langt ikke fått meldinger om skadede eller drepte nordmenn, men ambassaden i Moskva holder tett kontakt med kriseministeriet og får fortløpende informasjon derfra, sier kommunikasjonssjef Bjørn Jansen i Utenriksdepartementet til VG Nett.

Det er ingen registreringsplikt for nordmenn som reiser til Moskva. Verken Utenriksdepartementet eller den norske ambassaden har derfor full oversikt over hvor mange nordmenn som befinner seg i byen.

Som følge av eksplosjonene er flere metrostasjoner stengt. Ifølge Utenriksdepartementet fraråder russiske myndigheter innbyggerne å ferdes med bil i sentrum av Moskva.

Samtidig ber UD nordmenn som befinner seg i Moskva, og som sitter på informasjon om eksplosjonene, om å ta kontakt med ambassaden.

UD har også opprettet en pårørende-telefon for personer som har familie eller bekjente i Moskva. Nummeret er 22243600.

Terrorangrep

Det siste tiåret har Russland vært rammet av en rekke terrorangrep, og flere hundre mennesker har mistet livet.

For drøyt tre år siden slo russiske myndigheter full terroralarm, og ba sine innbyggere være forsiktige når de brukte offentlig transport.

LES OGSÅ:Togavsporing var terrorangrep

Særlig fikk nettopp T-banestasjoner og andre knutepunkter økt sikkerhet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks