Hovedinnhold

Frykter gravrøvere skal hindre likekspedisjon

Frivillige som skal hente hjem falne norske SS-soldater fra Russland frykter at gravrøvere skal komme dem i forkjøpet.

Denne saken handler om:

Mellom 100 og 140 norske soldater som var tilsluttet det tyske Waffen-SS falt i kampene på høydene Kaprolat og Hasselmann i Russland mellom 24. og 27. juni 1944. Soldatene ble aldri begravet, og fortsatt ligger levningene oppe i dagen.

Nå frykter de som skal hente hjem soldatene at gravrøvere skal hente opp militæreffekter og levninger som hodeskaller for å selge dem på internett, skriver Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Vi må komme i gang med arbeidet så snart snøen forsvinner og før gravplyndrere inntar området, sier Kaprolat-komiteens leder, professor Stein Ugelvik Larsen.

Han forteller at en håndfull av de gjenlevende frontkjemperne har sagt seg villig til å bistå i arbeidet med å finne stedene der nordmenn falt.

Utenriksdepartementet tar i løpet av mars stilling til om komiteen skal få pengestøtte. Ugelvik Larsen sier det haster med å få på plass en eller annen form for finansiering.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks