Hovedinnhold

Ekstremkulde i øst - hundrevis har frosset i hjel

** Varmerekord i Tyskland julaften
** Jevnt stigende temperaturer i Norge

ISKALDT: En kvinne lufter hunden sin i Moskva i over 20 kuldegrader julaften. Foto: Reuters
ISKALDT: En kvinne lufter hunden sin i Moskva i over 20 kuldegrader julaften. Foto: Reuters
(VG Nett) En intensiv kuldefront har tatt livet av 123 mennesker i løpet av de ti siste dagene i Russland, melder landets helsemyndigheter.

Denne saken handler om:


Også i flere andre land i Øst-Europa har mange mennesker mistet livet i den voldsomme kulden de siste ukene.

I Moskva-regionen falt temperaturen til rundt minus 30 grader, mens den i det østlige Sibir har vært helt nede på minus 50 grader, skriver NTB.

800 mennesker skal være innlagt på sykehus med frostskader.

Ifølge RIA Novsti har totalt over 1700 mennesker pådratt seg skader som følge av det kalde været.

- Vi har hatt et høytrykk over Nordvest-Russland som har pumpet kalde østlige luftmasser inn i Øst-Europa. Sånn har det vært lenge nå, men kanskje kaldest nå de ti siste dagene, sier vakthavende meteorolog Bjart Eriksen ved Meteorologisk institutt til VG.

Tidlig kuldeperiode

1. juledag har temperaturen steget godt mange steder, og det vil stige mer utover i uken, til temperaturer rundt nullpunktet i hovedstaden Moskva.

Fronten har også skapt veldig kalde temperaturer i naboland. Det er rapportert om 83 omkomne i Ukraina og 57 i Polen, ifølge NTB.

Mens Øst-Europa opplever sprengkulde, er det helt annerledes andre steder i Europa. Den tyske byen München satte for eksempel varmerekord med hele 20,7 grader julaften ettermiddag.

Saken fortsetter under bildet.

VARMT: Folk og dyr nøt livet utendørs i München julaften. Foto: AFP
VARMT: Folk og dyr nøt livet utendørs i München julaften. Foto: AFP


- Årsaken til den voldsomme temperaturstigningen, er at de har fått inn sørvestlig varmluft fra Azorene. Når vindene går nordover blir de avkjølt, men i tillegg har vi fønvindeffekten. Ved kraftig fønvind går temperaturene mer opp, forklarer Bjart Eriksen.

Også i Sør-Frankrike og Italia ble det målt temperaturer godt over 20 grader.

- Dette er bemerkelsesverdige temperaturer som vi ikke ser hvert år, kommenterte den franske meteorologen Patrick Galois.

For Norges del ventes det, spesielt for Sør-Norge sin del, økende temperaturer utover romjulen og mot nyttår.

- For hele landet, så holder det seg stort sett blått nord for Stad og Dovre. Og med unntak av i fjellene, vil lavereliggende strøk i vest sør og øst kunne få regn og røde temperaturer, sier statsmeteorologen.

(VG Nett/NTB)

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks