Hovedinnhold

Solen «synger»

Ny , brennhet oppdagelse

Her avsløres Solens hemmelige «sang».

Denne saken handler om:


Det handler om gigantiske løkker av superhet gass som vibrerer - en ny oppdagelse fra romobservatoriet SOHO.

- Forskerne sammenligner vuggingen med en vibrerende gitarstreng som lager en meget lav bass-tone, forteller Paal Brekke, nordmannen som er nestsjef ved SOHO i Washington.

- Ingen hadde engang tenkt seg at noe slikt kunne eksistere på Solen. Og ingen kjente til vibrasjonene før et instrument vi har, kunne ta klare og fine bilder av den superhete gassen.

Det er godt kjent at det over Solens sydende overflate er løkker av gass, fordi gassen retter seg etter Solens magnetfelt. At disse løkkene vibrerer, er imidlertid sensasjonelt nytt.

- Lager det noen lyd?

- Godt spørsmål! Sannsynligvis lages det en lyd, men den er det uansett ingen som kan høre - fordi det er jo så varmt der!

Den ultrafiolette strålingen fra gassløkkene viser at de holder en temperatur på opptil 20 millioner grader. Til sammenligning er det 15 millioner grader i sentrum av Solen.

Når gassløkken vibrerer, svinger den frem og tilbake hvert 20. minutt. Bevegelsen til og fra oss kan måles fordi bølgelengden til lyset blir endret.

- Dette er det samme som når en sykebil med sirener passerer deg: Lyden blir dypere når den fjerner seg enn når den nærmer seg, forklarer Paal Brekke.

Vokter Solen

Løkkene er hele 350 000 kilometer lange, det vil si nesten 30 ganger jordens diameter. Og vuggebevegelsene skjer med opptil 350 000 km/t.

- Men etter to-tre svingninger kjølner gassen og bevegelsen dør ut.

Astrofysisk institutt ved Universitetet i Oslo er sentrale i solforskningen i verden, og Brekke kommer selv opprinnelig derfra.

SOHO-observatoriet svever 1,5 millioner kilometer fra Jorden og holder oppsikt med Solen døgnet rundt.

Ikke uten grunn - såkalte solstormer truer satellittene, og kan også skape problemer for strømforsyning, flytrafikk og kommunikasjon.

De nyoppdagede gassløkkene over soloverflaten er viktig for å forstå det som foregår - og ikke minst muligheten til å varsle om solstormer som kan være farlige for oss.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks