Hovedinnhold

Pappa Fuglesang klar for verdensrommet

Stolt pappa klar for romoppskytning

NEDTELLING: Christer Fuglesangs norske far Steinar Fuglesang (79) gledet seg til oppskytningen natt til fredag. - Jeg skulle ønske jeg kunne være med, sa Steinar til VG. Foto: THOMAS NILSSON
NEDTELLING: Christer Fuglesangs norske far Steinar Fuglesang (79) gledet seg til oppskytningen natt til fredag. - Jeg skulle ønske jeg kunne være med, sa Steinar til VG. Foto: THOMAS NILSSON
CAPE CANAVERAL (VG) Natt til fredag spenner astronaut Christer Fuglesang seg fast i romfergen «Discovery», klar for sitt livs ferd. På sidelinjen følger hans norske pappa Steinar (79) oppskytningen på nært hold.

Denne saken handler om:

FAKTA

Romfergen «Discovery» skal etter planen skytes opp fra Kennedy Space Center klokken 21.36 amerikansk tid torsdag kveld, klokken 03.36 norsk tid (natt til fredag). Sju astronauter, blant dem to kvinner, er med. Den ene skal bli igjen på den internasjonale romstasjonen. Oppdraget er blitt oppkalt etter den svenske vitenskapsmannen og astronomen Anders Celcius. «Discovery» er den eldste av de tre romfergene som fortsatt er i drift, og har vært på 32 turer i verdensrommet siden 1984.

Klokken 03.36 norsk tid skal etter planen romfergen med Skandinavias første astronaut ta av i et hav av ild og og røyk fra oppskytningsrampe 39B på Kennedy Space Center utenfor Orlando i Florida.

- Det blir spennende. Det eneste jeg beklager er at ingen har spurt meg om å bli med. Han burde ikke dra opp i rommet uten sin far, ler Steinar Fuglesang.

Romfeber

Oppskytnigen har ført til rene romfeberen i Sverige. Et femtitalls svenske gjester, to ministre, venner og familie av Christer Fuglesang har reist over til Florida for å følge den historiske romferden.

- Christer sa til meg at dette er den dyreste festen han og kona noen gang har arrangert, og han får ikke være tilstede selv en gang, sier hans søster Agneta Fuglesang Geuken (47) til VG.

Christer Fuglesang er nemlig i karantene frem til ppskytningen i natt, for ikke å risikere ta med seg basiller eller virus som kan sette det kostbare oppdraget i fare.

Oslo-gutt

Christers pappa Steinar er født og oppvokst i Oslo, men flyttet som 16-åring til Sverige.

SPENT: - Vi vet det er en risiko, men nå er vi her for å glede oss over oppskytningen, sier Christers søster Agneta, som sammen med sønnen Nicklas (16) og sin norske far Steinar er i Florida for å se den historiske ferden. Foto: THOMAS NILSSON
SPENT: - Vi vet det er en risiko, men nå er vi her for å glede oss over oppskytningen, sier Christers søster Agneta, som sammen med sønnen Nicklas (16) og sin norske far Steinar er i Florida for å se den historiske ferden. Foto: THOMAS NILSSON

- Christer har alltid vært eventyrlysten og bestemt. Det han går inn for gjør han ordentlig, mener faren.

- Han var veldig opptatt av vitenskap, hvordan ting hang sammen og science-fiction, legger Agneta til.

Familien har tilbrakt mye tid på hytta i Valdres, med fjellturer på Galdhøpiggen og Glittertind.

- Christer, jeg og to av hans kamerater seilte over Atlanteren på tre uker og 45 minutter. Christer ble ikke sjøsyk en eneste gang, så det lover vel bra for romferden også, mener Steinar Fuglesang.

Risiko

Han og datteren Agneta er ikke nervøse før oppskytningen.

- Jeg vet jo at det er en viss risiko, men slik er det med alt. Jeg vil jo at han endelig skal få sin sjanse. Det er dette han er utdannet til og har ventet på, sier Steinar, som selv har jobbet med sjøforsikring.

Christer Fuglesang har vært astronaut i den europeiske romorganisasjonens i hele 14 år, uten å få reise opp i verdensrommet.

Astronautkarrieren hans har vært plaget av uhell, frustrasjon og bunnløs skuffelse. To ganger før har han vært satt opp til å bli sendt ut i verdensrommet. I Sverige er han nærmest blitt latterliggjort og holdt for narr på grunn av alle utsettelsene.

Forbigått

- Jeg har følt meg forbigått og skuffet noen ganger. Det er mye politikk i hvem som får reise ut, sa Christer Fuglesang da VG møtte ham under forberedelsene til oppskytningen for noen uker siden.

Han skulle egentlig debutere i rommet i 2002. Men 1. februar 2003 styrtet romfergen «Columbia» i et flammehav, etter at varmeskjoldet ble skadet av skumisolasjon som løsnet under oppskytningen. Alle de sju ombord omkom.

- Jeg kjente dem alle godt, og var nær venn med to av dem og deres familier. Men det er ikke noe som har fått meg til å revurdere min karriere. Det kan skje ulykker på bakken også, mener Fuglesang.

Trent i ti år

Han var en av seks europeere som i 1992 ble plukket ut som astronaut blant 22.000 søkere. Siden 1996 har han trent og ventet ved romsenteret i Houston i Texas.

Oppdraget til Fuglesang og de seks andre astronautene er beskrevet som det mest kompliserte med romfergen noen gang. På de tolv dagene skal de koble seg til den internasjonale romstasjonen, og blant annet installere avanserte solcellepanel.

På dag fire skal Fuglesang ut på den første av to planlagte romvandringer.

- Jeg er mest redd for å tabbe meg ut og miste noe ut i rommet, sier Christer Fuglesang.

Værproblem

Været kan skape problemer for oppskytningen. NASA-meteorologene anslår at det er 40 prosent sjanse for at oppskytningen natt til fredag må utsettes. I såfall har astronautene en ny sjanse hver dag frem til 17. desember, 20 minutter tidligere hver kveld på grunn av jordrotasjonen og banen til den internasjonale romstasjonen.

Oppskytningen i natt er den første i mørket på fire år.

- Jeg gleder meg til å se jorden fra verdensrommet. Det blir veldig vakkert. Romvandringen blir et annet høydepunkt. Men det beste blir når jeg føler ristingen fra rakettmotorene. Da vet jeg at jeg endelig er på vei og at det ikke er noen vei tilbake, sier Christer Fuglesang.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks