Hovedinnhold

Nytt funn styrker håpet om liv på Mars

Den europeiske romsonden Mars Express har gjort funn som styrker håpet til dem som fortsatt tror det kan være liv på Mars.

Denne saken handler om:

Oppdagelsen består i at det er stor grad av samsvar mellom hvor man finner metan og hvor man finner vanndamp i Mars-atmosfæren. Funnet er mer spennende enn det i utgangspunktet høres ut.

I vår kunne den europeiske romsonden Mars Express bekrefte tidligere teleskopobservasjoner om at det finnes metan på Mars. Metan på Mars er spennende, fordi den forgjengelige gassen hele tiden må fornyes for å kunne finnes i atmosfæren. Forskerne ser stort sett for seg to måter metanet kan fornyes på, gjennom vulkansk aktivitet eller av mikroorganismer som produserer metan.

Mandag kveld offentliggjorde den europeiske romorganisasjonen ESA at de har funnet tre regioner som utpreger seg med høyere konsentrasjon av vanndamp. I disse regionene har NASAs romsonde Odyssey funnet vannis noen titalls centimeter under overflaten.

Og prikken over i'en er at i de samme regionene finner Mars Express forhøyede verdier av metan. På ESAs hjemmesider heter det at funnet synes å peke mot en felles underjordisk kilde for vanndamp og metan.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks