Hovedinnhold

-Liv på Mars er sannsynlig

HALLO? Under det golde landskapet på Mars' overflate kan det eksistere liv, tror forskere. Foto: AP
HALLO? Under det golde landskapet på Mars' overflate kan det eksistere liv, tror forskere. Foto: AP
(VG Nett) Flere forskere ved NASA er blitt mer optimistiske rundt tanken om liv på den røde planeten.

Denne saken handler om:

- Temaet om liv på Mars har gått gjennom et paradigmeskifte, sier Ian Wright, en entusiastisk astrobiolog til teknologimagasinet Wired.

Tidligere har muligheten for liv på planeten vært en høyst teoretisk mulighet, men nå er enkelte forskere så sikre at de våger å beskrive muligheten som «sannsynlig». Dessuten slipper de å bekymre seg for å bli latterliggjort dersom de nevner temaet.

- Vi kan nå snakke om muligheten for liv på Mars uten å begå politisk selvmord, sier Wright.

Den optimistiske tonen kommer etter oppdagelser gjort av forskningslederen ved det italienske instituttet for interplanetarisk fysikk, Vittorio Formisano.

På en konferanse presenterte han bevis for at Mars' atmosfære inneholder formaldehyd i store konsentrasjoner. Formaldehyden kan kun eksistere i noen timer på overflaten, og er et biprodukt av en kjemisk reaksjon hvor metan er utgangspunktet.
Det betyr at det er mye mer metan som produseres på Mars' overflate enn man har antatt før.

- Det er tre mulige scenarioer som kan forklare disse mengdene: en kjemisk reaksjon på overflaten forårsaket av solens stråling, en kjemisk reaksjon dypt inne i planeten forårsaket av geotermisk eller hydrotermisk aktivitet, eller liv, sa Formisano under konferansen.

Formisano bemerket at per dags dato er det ikke noen kjent kilde til formaldehyd på Mars, da blir den dristige konklusjonen: - Jeg tror det er en ekstremt høy sannsynlighet for at det finnes mikrobakterielt liv under Mars' overflate, sa han ifølge Wired.

Flere forskere vil nå utstyre fremtidige ekspedisjoner med drill for å borre frem jordprøver og lete etter bakterier.

NASA og den eurpeiske romorganisasjonen ESA er nå i en vennligsinnet konkurranse om å finne det første sikre tegnet til liv på overflaten. NASA har en ekspedisjon på tegnebordet, oppskytingen skal ifølge planen skje i løpet av 2010.

Ombord kommer sonden til å ha med seg en rekke forskjellige vitenskaplige instrumenter, men amerikanerne er fremdeles litt tilbakeholdne med å lete etter liv på Mars.

- NASAs stab husker sikkert Viking-sonden ennå, dens oppdrag var spesifikt å lete etter liv på Mars, men fant intet, sier Wright til Wired. - ESA-folk har ingen slik bagasje, forklarer han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks