Hovedinnhold

Gigant-asteroide kan treffe jorden i 2036

Eksperter vil stoppe den med «Hollywood-metode»

ASTEROIDE: En grafikk fra NASA viser en gigantisk asteroide som treffer antarktis. Foto: NASA-grafikk
ASTEROIDE: En grafikk fra NASA viser en gigantisk asteroide som treffer antarktis. Foto: NASA-grafikk
(VG Nett) Romforskere vil at FN leder oppdraget med å reise ut i verdensrommet for å ødelegge asteroiden på samme måte som Bruce Willis gjorde det i filmen «Armageddon».

Denne saken handler om:

Dette kom frem på et møte mellom astronauter, ingeniører og andre vitenskapsmenn i San Francisco på lørdag.

Asteroiden «Apophis» er nemlig ventet å komme ubehagelig nær jorden 13. april 2036. Sjansene for at den treffer vil være en til 45.000. Det høres kanskje ikke så mye ut for den vanlige mannen og kvinnen i gata, men for fagfolket er dette såpass skremmende at de ønsker å gjøre et stunt a la det filmhelten Bruce Willis gjør i «Armageddon».

Der reiser han og hans mannskap ut i rommet, og uskadeliggjør en svær asteroide før den kommer for nær jordkloden. For skulle den gigantiske steinen treffe jorden vil katastrofen være et faktum.

I møte med FN

- Dette handler ikke bare om «Apophis». Alle land er i faresonen for å bli truffet av asteroider, og vi trenger å bli enige om en del spørsmål rundt hvordan vi skal takle slike farer, sa tidligere astronaut Rusty Schweickart på konferansen i San Francisco, ifølge Reuters.

ARMAGEDDON: Bilde fra filmen med Bruce Willis i hovedrollen. Foto: AP
ARMAGEDDON: Bilde fra filmen med Bruce Willis i hovedrollen. Foto: AP

Schweickart jobber nå for organisasjonen Association of Space Explorers. Det er de som nå ønsker at FN skal opprette en gruppe som har som eneste jobb å finne ut hvordan en skal forhindre at asteroider kolliderer med jorden. I løpet av 2009 planlegger de å komme med en formell henvendelse til FN, men allerede neste uke skal Schweickart presentere et utkast for FNs komite for fredelig utnyttelse av det ytre rom.

Kan ødelegge hele byer

Kort fortalt mener de at astronauter skal reise ut i rommet, og ved hjelp av gravitasjon skal de presse en asteroide på vei mot jorden ut av bane, slik at den passer kloden vår på betryggende avstand.

NASA planlegger til og med å la astronauter klatre rundt på asteroiden, som suser gjennom rommet i en fart på rundt en mil per sekund.

Å få til noe slikt med en så stor stein som «Apophis», som er rundt 140 meter i diameter, er beregnet å ta 12 dager. Kostnaden vil ligge nærmere 2 milliarder kroner.

Eksperter tror en slik asteroide kan utrydde en hel by, eller region, avhengig av hvilke stoff den er laget av, og hvilken vinkel den treffer jorden med.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks