Hovedinnhold

Curiositys støvfilter fjernet - se de første sylskarpe bildene fra Mars

(VG Nett) Fem uker etter at Curiosity landet på den røde planet, tok NASAs nye kjæledegge mandag de første bildene uten støvfilter foran kameraet.

Denne saken handler om:

Kort tid etter at roveren landet på mars 5. august begynte den å sende bilder tilbake til NASAs hovedkvarter. Inntil nylig var de 17 kameraene på den 900 kilo tunge doningen beskyttet av et støvfilter, slik at bildene ble noe uklare og kornete.

Idet Curiosity mandag sendte et bilde av seg selv de mange millioner kilometerne tilbake til Jorden, sendte NASAs ingeniører beskjed om at romsonden skulle fjerne støvfilteret på ett av dens viktigste kameraer, skriver Daily Mail.

Lykkemynt

Deretter ble kameraet kalibrert mot en «lykkemynt» festet på roveren, før en serie spektakulære bilder av hjulene ble sendt tilbake til NASA.

Det såkalte Mahli-kameraet er selvfokuserende, er fire centimeter bredt og kan ta fargebilder av objekter mindre enn et hårstrå fra et menneske. I tillegg har kameraet både hvitt og ultrafiolett lys, slik at det kan ta bilder til alle døgnets tider.

Lykkemynten som er festet på romsondens ene arm er en «penny» fra 1909, der Abraham Lincoln er avbildet. Mynten blir særlig viktig for kalibreringen av kameraet når Curiosity skal begynne å undersøke steiner og jordsmonnet på Mars.

Gammelt «triks»

Ifølge NASA er bruken av mynten et gammelt «triks» som er brukt på Jorden.

- Når en geolog tar bilder av berget hun studerer, ønsker hun et objekt av kjent skala i bildet. Hvis det er en hel fjellvegg, vil hun først be en person om å stå i bildet, sier Ken Edgett ved Malin Space Science Systems, som har ansvaret for kameraene, ifølge Daily Mail.

Dersom det skal tas et bilde av fjellveggen på én meters avstand, vil hun ifølge Edgett for eksempel bruke en steinhammer til å kalibrere kameraet.

- Og hvis det er et nærbilde, som Mahli kan ta, kan hun ta noe lite ut av lommen - som en mynt, sier Edgett.

Leter etter spor

Da romsonden landet trygt på Mars 5. august brøt det ut jubel og applaus i NASAs kontrollrom. Klokken 07.33 norsk tid ble landingen bekreftet som en suksess.

«Curiosity» har med seg de mest avanserte instrumentene som noen gang har blitt sendt til planeten på leting etter spor av livsformer på Mars.

Roveren skal undersøke bakke, jordsmonn og atmosfære, og 22. august kjørte den sine første meter på Mars. «Curiosity» er ikke direkte i stand til å finne liv, men skal undersøke livsmiljøet på Mars langt tilbake i tid.

Obama vil sende mennesker

Ved hjelp av roverne som tidligere har besøkt Mars de siste årene, har forskerne kunnet slå fast at planeten tidligere har hatt værsystemer, elver, hav og mye høyere temperaturer enn det som i dag finnes på Mars. Alt flytende vann består nå hovedsakelig i form av is på overflaten.

USAs president Barack Obama har lovet å sende mennesker til den røde planeten i 2030, melder SABC.

Mandag skrev VG Nett om den norske psykologprofessoren Gro Mjeldheim Sandal og hennes internasjonale forskerteam, som har studert den psykologiske påkjenningen en reise til Mars vil innebære.

- Ut i fra det vi har funnet så ser det ut til at menneskene er i stand til å takle en så langvarig isolasjon som en ferd til Mars innebærer. Testpersonene har gjennomført på en god måte med helsen i behold, så langt vi har kunnet se, sa Mjeldheim Sandal til VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks