Hovedinnhold

«Curiosity» har landet på Mars

** Astrofysiker Røed Ødegaard: - Beste science fiction vi har sett på lenge!

(VG Nett) I NASAS kontrollrom brøt det ut jubel og applaus da «Curiosity» landet trygt på Mars klokken 07.31 mandag morgen.

Denne saken handler om:

Romsonden Curiosity

  • Roveren ble sendt ut i rommet fra NASA Kennedy Space Center 26. november 2011.
  • Fartøyet er tre meter langt, veier 900 kilo og er utstyrt med seks hjul.
  • Den beveger seg med enhastighet på 90 meter i timen.
  • Totalt sett koster Curiosity-prosjektet 2,5 milliarder amerikanske dollar, noe som tilsvarer 15 milliarder norske kroner.

    Kilde: NASA, Astroevents.no

NASAs trillende laboratorium «Curiosity» landet mandag morgen etter planen på Mars. Landingen var forhåndsprogrammert, og alt avhang av at programmeringen gikk etter planen.

Klokken 07.33 er landingen bekreftet som en suksess og i NASAs kontrollrom var folk fra seg av glede. Det brøt ut jubel og applaus, og folk ropte «Vi klarte det! Vi klarte det!».

Klokken 07.37 fikk kontrollrommet også inn de første bildene fra romsonden som viser Gabel Crater, der «Curiosity» landet.

Like før klokken 07.30 kom bekreftelsen på at roveren er innenfor Mars sin atmosfære og i full fart ned mot bakken samtidig som den sender data ned til jorden.

I NASAs kontrollrom brøt det hele veien ut spontan applaus etter hvert som positive beskjeder fra romsonden stadig kom inn.

(Saken fortsetter under bildet)

ET AV DE FØRSTE: Dette er et av de første bildene fra romsonden «Curiosity» tatt fra Mars mandag morgen. Foto: NASA
ET AV DE FØRSTE: Dette er et av de første bildene fra romsonden «Curiosity» tatt fra Mars mandag morgen. Foto: NASA


- Det er helt vanvittig

Fra Blindern i Oslo fulgte astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard med på den historiske landingen.

- Jeg sitter her med gåsehud. Dette er helt utrolig. Det gikk, det gikk! Jeg hadde aldri trodd at en landing skulle gå. Det er helt vanvittig. Det var nesten galskap å forsøke en slik landing - og så lyktes det!, sier en oppglødd Ødegaard til VG Nett.

Han sier at det er første gang man ser bilder fra overflaten like etter landing.

- Jeg sitter og ser på bilder akkurat nå, nå ser jeg småsteiner rundt landingssonen. Tenk at de har klart dette etter mange års hard jobbing, dette har de brukt 15 milliarder kroner på - og endelig lykkes de.

- Landingen er science fiction i seg selv

Etter en tur på over en halv milliard kilometer, var tiden kommet til å gå inn for landing mandag morgen.

BILDESPESIAL: Se «Curiosity» fra konstruksjon til landing

- Landingen er science fiction i seg selv. Her blir det risiko, spenning, nervøsitet, hjertebank, svette hender - og jubel hvis dette går veien, sa astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard til VG Nett søndag kveld.

Røed Ødegaard mener at «Curiosity»-prosjektet kan regnes som en av de største begivenhetene i romfartshistorien noensinne.

(Saken fortsetter under bildet)

JUBEL: Spontan applaus og gledesutbrudd hersket i NASAs kontrollrom da det ble klart at «Curiosity» hadde landet trygt på Mars. Foto: Reuters
JUBEL: Spontan applaus og gledesutbrudd hersket i NASAs kontrollrom da det ble klart at «Curiosity» hadde landet trygt på Mars. Foto: Reuters


Leter etter spor av liv

Romsonden har med seg de mest avanserte instrumentene som noen gang har blitt sendt til planeten i letingen etter spor av livsformer på Mars, og astrofysikeren sier hovedformålet er nettopp - å finne ut om det kan ha vært liv på Mars.

- Landingen kan ikke styres fordi alt er programmert på forhånd, og det vil ta cirka syv minutter fra at romsonden når atmosfæren til den står nede på bakken. Dette er et prosjekt ut av en annen verden når det gjelder riktighet, sa Røed Ødegaard.
Radiosignalene fra «Curiosity» er 14 minutter forsinket på sin ferd gjennom rommet, og med det hadde roveren allerede stått trygt på bakken i syv minutter da NASA mottok de første signalene om at den har nådd Mars' atmosfære.

(Saken fortsetter under bildet)

NERVEPIRRENDE: Mandag morgen norsk tid så alt ut til å gå etter planen. Ingeniør Peter Ilott (stående) er en av de som fulgte landingen nøye fra NASAs lokaler i Pasadena. Foto: Reuters
NERVEPIRRENDE: Mandag morgen norsk tid så alt ut til å gå etter planen. Ingeniør Peter Ilott (stående) er en av de som fulgte landingen nøye fra NASAs lokaler i Pasadena. Foto: Reuters

Obama gratulerer

Via sin Twitter-profil, gratulerer USAs president Barack Obama alle som står bak «Curiosity»-prosjektet:

- Jeg gratulerer og takker alle mennene og kvinnene i NASA som gjorde denne bemerkelsesverdige prestasjonen til en virkelighet, sier Obama.

Gode værforhold

Søndag kveld meldte Reuters at de siste beskjedene fra NASA-teamet som holdt oppsyn med landingen, at systemene fungerer helt strøkent.

Med den gjennomførte landingen mandag morgen, kan prosjektet med rette kalles en suksess.

Værprognosene på Mars skal også være gunstige.

Spektakulær landing

«Curiosity» bevegde seg i over 20.000 kilometer i timen før den gikk inn for landing.

Operasjonen med å lande romsonden, skal være meget krevende og inkluderer bremsing med varmeskjold, fallskjerm, raketter og til slutt at roveren sendes ned mot overflaten fra en plattform som holdes opp av rakettmotorer, skriver Astroevents.no.

- Det ser litt galt ut, men jeg forsikrer dere om at det er den minst gale måten du kan bruke for å lande en romsonde på størrelse med «Curiosity» på - og vi er blitt ganske glad i det, sa Adam Steltzner i NASA til pressen, melder Reuters.

Steltzner overvåket landingen fra NASAs Mars-forskningslaboratorium.

OVERVÅKER FRA NASA: Adam Steltzner i NASA (t.h.) overvåker Curiositys landing på Mars. Han forsikrer om at forhåndsprogrammering er den tryggeste måten å lande romsonden på. Her er han sammen med Pete Theisinger i NASA. Foto: Fred Prouser / Reuters
OVERVÅKER FRA NASA: Adam Steltzner i NASA (t.h.) overvåker Curiositys landing på Mars. Han forsikrer om at forhåndsprogrammering er den tryggeste måten å lande romsonden på. Her er han sammen med Pete Theisinger i NASA. Foto: Fred Prouser / Reuters


Undersøker livsmiljøet

Den 900 kilo tunge roveren skal undersøke bakke, jordsmonn og atmosfære. «Curiosity» er ikke direkte i stand til å finne liv, men skal undersøke livsmiljøet på Mars langt tilbake i tid.

Selve landingen fant sted Gale Crater på Mars, og roveren skal kjøre mot et fjell som ligger midt i krateret. Det antas at fjellet inneholder lag på lag med avsetninger fra tidligere tider.

- Det blir som en historiebok der man kan se på livsmiljøet milliarder av år tilbake, sier astrofysiker Røed Ødegaard.

Med disse undersøkelsene kan forskerne lettere avsløre på hvilken måte klimaet har endret seg på planeten gjennom tidene.

For kaldt for flytende vann

Ved hjelp av roverne som tidligere har besøkt Mars de siste årene, har forskerne kunnet slå fast at planeten tidligere har hatt værsystemer, elver, hav og mye høyere temperaturer enn det som i dag finnes på Mars.

Flytende vann kan i dag ikke eksistere på overflaten av Mars. Grunnen er det lave atmosfæriske trykket. Nå finnes vannet på Mars hovedsakelig som is på overflaten.

Prislappen på romsonden og dens ferd til Mars er rundt 15 milliarder norske kroner.


Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks