Hovedinnhold

«Curiosity» har for første gang boret i Mars

GJENNOMBRUDD: Hullet til venstre er bare 1,6 centimeter bredt og 6 centimeter dypt, men regnes som et stort gjennombrudd. Til høyre er NASAs romsonde «Curiosity», som står bak boringen. Foto: NASA/REUTERS/AFP
GJENNOMBRUDD: Hullet til venstre er bare 1,6 centimeter bredt og 6 centimeter dypt, men regnes som et stort gjennombrudd. Til høyre er NASAs romsonde «Curiosity», som står bak boringen. Foto: NASA/REUTERS/AFP
(VG Nett) For første gang har romsonden «Curiosity» boret i Mars' overflate. Operasjonen regnes som et betydelig fremskritt i letingen etter spor av livsformer på planeten.

Denne saken handler om:

Romsonden «Curiosity»

  • Roveren ble sendt ut i rommet fra NASA Kennedy Space Center 26. november 2011.
  • Fartøyet er tre meter langt, veier 900 kilo og er utstyrt med seks hjul.
  • Den kan bevege seg med enhastighet på 90 meter i timen.
  • Totalt sett koster Curiosity-prosjektet 2,5 milliarder amerikanske dollar, noe som tilsvarer 15 milliarder norske kroner.
  • Kilde: NASA, Astroevents.no

Den vellykkede boringen er et betydelig gjennombrudd for NASAs forskere, som har brukt flere dager på å forberede det som kan virke som en bagatell:

Et 1,6 centimeter bredt og 6,4 centimeter dypt hull i Mars' overflate.

Men NASAs forskningsleder John Grusfeld kaller det intet mindre enn «Curiositys» største prestasjon siden romsonden landet på Mars i august i fjor.

Det er nemlig første gang en romsonde har boret i planetens overflate i forsknings øyemed. Analysene av en liten mengde pulver skal gi forskerne svar på overflatens kjemiske sammensetning.

Bildespesial: Se «Curiosity» fra konstruksjon til landing

Unik

Romsonden er på planeten for å lete etter spor av livsformer, skriver Reuters.

Tidligere romsonder på Mars har hatt verktøy som kan skrape og kverne stein, men «Curiosity» er den eneste som har hatt muligheten til å bore i bakken.

- Den første boringen i Mars, med formål å samle inn data til forskning, er en suksess skrev NASA på Twitter kor tid etter boringen, som skjedde fredag.

Dens første mål var en stein kalt «John Klein», som tilsynelatende inneholdt mineralårer med spor etter vann.

VGTV: Her får de vite at «Curiosity lander trygt på Mars»

KREVENDE: Her er «Curiosity» i gang med å bore hull i Mars' overflate. Foto: NASA/JPL-CALTECH
KREVENDE: Her er «Curiosity» i gang med å bore hull i Mars' overflate. Foto: NASA/JPL-CALTECH

Historisk

Det var en verdenssensasjon da roveren landet på Mars i august i fjor. Få dager etterpå kunne NASA offentliggjøre bilder som viste at romsonden hadde kjørt sine første meter på planeten.

Romsonden har med seg de mest avanserte instrumentene som noen gang har blitt sendt til planeten i letingen etter spor av livsformer på Mars.

Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard har tidligere sagt at «Curiosity»-prosjektet kan regnes som en av de største begivenhetene i romfartshistorien noensinne.

Spor etter elver

Ved hjelp av roverne som tidligere har besøkt Mars de siste årene, har forskerne kunnet slå fast at planeten tidligere har hatt værsystemer, elver, hav og mye høyere temperaturer enn det som i dag finnes på Mars. Alt flytende vann består nå hovedsakelig i form av is på overflaten.

Prislappen på romsonden og dens ferd til Mars er på rundt 15 milliarder norske kroner.Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks