Hovedinnhold

Varsler ny protestbølge mot norsk barnevern

UD: Krevende situasjon

<p>DEMONSTRASJON: Flere hundre mennesker var i januar samlet i Romanias hovedstad Bucharesti til støtte for familier som ligger i konflikt med det norske barnevernet.</p>

DEMONSTRASJON: Flere hundre mennesker var i januar samlet i Romanias hovedstad Bucharesti til støtte for familier som ligger i konflikt med det norske barnevernet.

De internasjonale protestene mot norsk barnevern fortsetter med full styrke. Nå varsler kampanjen nye demonstrasjoner verden over.

Denne saken handler om:

Protester mot barnevernet

Saken fra Sogn og Fjordane er den foreløpig siste i en lang serie saker som har skapt voldsomme protester mot norsk barnevern i utlandet de siste årene.

* Tsjekkias president Miloš Zeman sammenlignet i februar i fjor en barnevernsovertakelse med naziprogrammet «Lebensborn» . Bakgrunnen var en sak fra 2011 der en kvinne med tsjekkisk bakgrunn ble fratatt omsorgen for sine to sønner av barnevernet i Norge.

* I Litauen holdt TV-kanalen LNK i april i fjor en debatt hvor det ble fremsatt påstander om at norsk barnevern jaktet på litauiske barn for å skaffe friske, utenlandske barn for å styrke det norske genmaterialet.

* I 2011 møtte norsk barnevern i retten i Polen for å få utlevert en ni år gammel jente som ble bortført fra en kommune i Vestfold. Året før kalte en ansatt ved den polske ambassaden i Oslo norsk barnevern for Hitlerjugend.

* I 2014 anklaget det russiske barneombudet, Pavel Astakhov, Norge for «barneterror» på bakgrunn av håndteringen av flere saker som involverer barn med russisk bakgrunn.

Denne uken fortsetter demonstrasjonene til støtte for den norsk-rumenske paret i Sogn og Fjordane der barnevernet i november i fjor grep inn og hentet ut parets fem barn. Familiens støttespillere i den internasjonale pinsebevegelsen har tidligere arrangert demonstrasjoner både i USA og flere europeiske land. Samtidig har norske ambassader mottatt en strøm av protester fra store deler av verden.

Husker du denne? Kaller barnevernssak «Norway Nightmare»

I tillegg har 50.0000 markert sin støtte til paret gjennom en underskriftskampanje startet i USA.

Nye demonstrasjoner

Paret ble siktet for familievold rett før jul. I et intervju på rumensk TV har ekteparet innrømmet at de har gitt barna klaps på baken og trukket dem i ørene – selv om de visste at slike oppdragelsesmetoder er ulovlige i Norge. Paret er pinsevenner, og flere av deres støttespillere hevder at frykt for kristen indoktrinering var årsaken til barnevernets omsorgsovertaking av barna.

Denne uken er det varslet demonstrasjoner i Vancouver i Canada, Brisbane i Australia og i amerikanske storbyer som Houston, San Fransisco og New York.

Les også: Russisk barneombud anklager Norge for «barneterror»

Talsmann for aksjonen, pastor Cristian Ionescu, mener protestene har hatt stor effekt. Samtidig varsler han at en ny, omfattende aksjonsdag mot barnevernet 16. april.

Måten barnevernet har grepet inn i denne saken på har opprørt oss alle. Vi intensiverer nå arbeidet med den store aksjonsdagen samtidig som vi jobber med å spre informasjon om saken i det politiske miljøet, heter det på aksjonens nettsider.

Nazi-sammenligning

Utenriksdepartementet bekrefter at protestene har vært krevende å håndtere for ambassadene som har vært mål for demonstrasjoner og epostkampanjer.

Vi har forsøkt å komme ut med faktainformasjon om hvordan det norske barnevernet fungerer og hvilket regelverk de jobber etter. Det er ingen enkel jobb, så lenge kampanjen baserer seg på en argumentasjon der fakta fordreies med vilje, sier kommunikasjonssjef Frode Andersen.

De norske barnevernssakene er blitt løftet opp på høyt politisk nivå i en rekke europeiske land. Sentrale politikere som Tsjekkias president Miloš Zeman er blant dem som har kommet med svært alvorlige anklager mot barnevernet i Norge.

Flere har sammenlignet det norske barnevernet med nazisme.

I en norsk kontekst fremstår slike anklager som åpenbart urimelige. Samtidig ser vi at disse sakene blir brukt i en innenrikspolitisk konkurranse der det handler om å komme med de sterkeste anklagene mot Norge, sier Andersen.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks