Hovedinnhold

Romania dropper korrupsjonsdekret etter protester

<p>STØRSTE PÅ 27 år: Demonstrasjonene i Romania har vært de største i landet siden revolusjonen som veltet kommuniststyret i 1989.</p>

STØRSTE PÅ 27 år: Demonstrasjonene i Romania har vært de største i landet siden revolusjonen som veltet kommuniststyret i 1989.

Foto: Vadim Ghirda, AP Photo
  • Send en melding til
Etter flere massedemonstrasjoner trekker regjeringen i Romania tilbake dekretet som avkriminaliserer enkelte typer korrupsjon.

Denne saken handler om:

I fem dager har hundretusenvis av rumenere markert sin avsky mot regjeringen i gatene i Bucuresti og andre rumenske byer. Årsaken er at regjeringen onsdag reduserte straffenivået for korrupsjon uten å konsultere nasjonalforsamlingen.

– Søndag kommer vi til å holde et regjeringsmøte der vi trekker tilbake dette dekretet, sier statsminister Sorin Grindeanu på en pressekonferanse lørdag kveld.

– Jeg ønsker ikke å splitte Romania, sier statsministeren, som representerer det sosialdemokratiske partiet PSD.

<p>MÅTTE SNU: Romanias statsminister Sorin Grindeanu på en pressekonferanse lørdag.</p>

MÅTTE SNU: Romanias statsminister Sorin Grindeanu på en pressekonferanse lørdag.

Foto: Vadim Ghirda, AP

Les også: Gjør korrupsjon lovlig – store demonstrasjoner

Skulle slippe fengsel

Samtidig demonstrerte titalls tusen mennesker i hovedstaden for femte kveld på rad. Det nye dekretet innebar at en korrupt tjenestemann bare kan straffes med fengsel dersom beløpet overstiger 200.000 leu - tilsvarende knappe 400.000 kroner.

Lederen for det lille liberale regjeringspartiet ALDE forklarer snuoperasjonen lørdag på følgende vis:

– Dette skjer fordi vi har ingenting å skjule, sier Calin Tariceanu til TV-kanalen RomaniaTV, ifølge Reuters.

ALDE sitter i koalisjonsregjeringen sammen med PSD, som er det største partiet i Romania.

Vil løslate fanger

Sosialdemokratene vant valget 11. desember og flyttet inn i regjeringskontorene for få måneder siden. Kritikere hevder at lovendringen er et forsøk på å komme partileder Liviu Dragneas til unnsetning. Han er tiltalt for maktmisbruk og korrupsjon, og er alt dømt til å holde seg unna politiske verv i to år etter at han i fjor ble kjent skyldig i valgfusk.

Fakta om Romania

* Romania har drøyt 21 millioner innbyggere.

* Styrt av en sovjetiskstøttet regjering fra 1945 til 1989, da kommunistdiktatoren Nicolae Ceausescu ble styrtet under en folkeoppstand.

* Den økonomiske og sosiale utviklingen har gått tregere i Romania enn i andre tidligere østblokkstater, og landet er fortsatt blant Europas fattigste.

* I 2004 sluttet Romania seg til NATO, og i 2007 ble landet EU-medlem.

(Kilder: NTB, Ritzau, BBC)

Den sosialdemokratiske regjeringen har også tatt til orde for å innføre et annet dekret, som innebærer løslatelse av rundt 2500 innsatte som soner straffer på mindre enn fem år.

Grindeanu har sagt at formålet er å tilpasse straffeloven til grunnloven og bedre situasjonen i overfylte fengsler. Kritikere mener imidlertid at den egentlige hensikten er å slippe fri noen av de mange tusen tjenestemennene og politikerne som har blitt dømt for korrupsjon de siste årene, mange av dem fra PSD.

Les også: Nye masseprotester i Romania

Kritikk fra EU

EU-kommisjonen var raskt ute med å uttrykke dyp bekymring da regjeringen besluttet å utvanne straffene for korrupsjon sist onsdag. Også USA har kritisert det nye vedtaket, som det amerikanske utenriksdepartementet mener undergraver rettsstaten.

Så sent som i forrige uke ga EU-kommisjonen ros til Romania for fremgangen landet har hatt etter å ha blitt EU-medlem, inkludert kamp mot korrupsjon.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks