Hovedinnhold

82 hjelpearbeidere drept hittil i år

<p>FARLIG: Røde Kors arbeidere i Den sentralafrikanske republikken blir stadig angrepet. Her er hjelpearbeidere fra organisasjonen i aksjon etter et tidligere angrep mot sivile i Den sentralafrikanske republikk. Foto: AFP</p>

FARLIG: Røde Kors arbeidere i Den sentralafrikanske republikken blir stadig angrepet. Her er hjelpearbeidere fra organisasjonen i aksjon etter et tidligere angrep mot sivile i Den sentralafrikanske republikk. Foto: AFP

Hittil i år har 82 frivillige- og hjelpearbeidere i humanitære organisasjoner blitt drept.

Denne saken handler om:

I katastrofeåret 2013 ble 156 mennesker drept mens de utførte livsnødvendig humanitært arbeide for Røde Kors og andre frivillige organisasjoner.

– Når noen av våre blir drept flagges det på halv stang på hovedkvarteret vårt her i Oslo. Og dessverre må jeg si at det skjer ofte, altfor ofte. Respekten for humanitært arbeid er på retur flere steder i verden. Landene som skiller seg mest ut negativt er Nigeria, Afghanistan og Den sentralafrikanske republikk, sier generalsekretær Bernt Apeland i Røde Kors.

Krigslege Morten Rostrup om sykehusbombing: – Ligner ikke noe jeg har sett på mine 20 år i felt

<p>BEKYMRET: Generalsekretær, Bernt Apeland, i Røde Kors er ser alvorlig på situasjonen for hjelpearbeidere i felt, og det økende dødstallet. Foto: ESPEN BRAATA/VG</p>

BEKYMRET: Generalsekretær, Bernt Apeland, i Røde Kors er ser alvorlig på situasjonen for hjelpearbeidere i felt, og det økende dødstallet. Foto: ESPEN BRAATA/VG

Verste og farligste

Det er en begrunnet frykt for at 2017 kan bli det verste året for humanitære arbeidere. Røde Kors alene har mistet 29 medarbeider inneværende år. Tidligere i måneden ble seks Røde Kors-arbeidere drept i Den sentralafrikanske republikk. Det er det tredje dødelige angrepet mot organisasjonen i landet så langt i år.

Røde Kors sier de frivillige befant seg i Mbomou-prefekturet, hvor de deltok på et krisemøte ved en helsestasjon.

Februar i år: Seks Røde Kors-arbeidere drept i Afganistan.

Røde Kors veldig utsatt

Så langt i år har det vært dobbelt så mange angrep mot lokale frivillige organisasjoner og Røde Kors, enn det har vært mot FN og andre internasjonale organisasjoner. Generalssekretær, Bernt Apeland, begrunner dette slik:

  – Det er vanskelig å kunne peke på direkte årsaker til at det er slik, men det handler nok i stor grad om at vi og våre medarbeidere er tettere på selve konfliktsituasjonen. Vi er ikke beskyttet av noe annet enn Røde Kors-emblemet. Noe som i tidligere tider ble respektert på en helt annen måte enn i dag. Vi er ikke bevæpnet eller blir beskyttet av våpenmakt. Det gjør oss mer utsatt og sårbare i konfliktsituasjoner, sier Apeland.

– For oss er det av stor viktighet å sørge for å kunne snakke med partene i en konflikt om betydningen av det arbeidet vi gjør. Og å få dem til å forstå og respektere den jobben vi gjør. Skal vi kunne utføre den viktige humanitære rollen vi er satt til, må vi befinne oss tett på de menneskene som er ofre i ulike konflikter verden over hvor vi opererer og har plassert våre ansatte. Eksempelvis i Afrika, i Midtøsten og i de nærliggende områdene. For tiden er det der vi i all hovedsak er engasjert, sier Røde  Kors-sjefen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks