Hovedinnhold

Bønnfaller om norsk pengehjelp

Norge nekter faren til Rahila Iqbal økonomisk hjelp så lenge han oppholder seg i Pakistan. Men Pakistan nekter mannen å reise til Norge.

Denne saken handler om:

Fakta

  • Rahila Iqbal reiste til Pakistan lørdag 28. mai. Onsdag 1. juni ble hun erklært død etter at bilen hun satt i, kjørte ut i en kanal.
  • Det var ingen ytre eller indre skader på kroppen til Rahila. Magen var full av vann, men ikke lungene. Hun hadde ingen merker på fingrene, hendene eller armene.
  • Det ble funnet spor av biologisk materiale fra en ukjent mann på Rahila. DNA-sporet er ødelagt.
  • Faren til Rahila er tiltalt for medvirkning til drap, men han er løslatt mot kausjon. Bestefaren og sjåføren sitter varetektsfengslet.
RAHILAS FAR: Azhar Iqbal er norsk statsborger og tiltalt for medvirkning til drap på sin egen datter. Foto: Helge Mikalsen
RAHILAS FAR: Azhar Iqbal er norsk statsborger og tiltalt for medvirkning til drap på sin egen datter. Foto: Helge Mikalsen

Nå undrer Azhar Iqbal, som gikk på attføring etter prolaps i rygg og nakke, på hva han skal leve av i Pakistan i tre til seks år.

Så lang tid kan det nemlig ta før det blir en endelig dom i Rahila-saken. Azhar Iqbal er norsk statsborger og tiltalt for medvirkning til drap på sin egen datter. Men 48-åringen er løslatt fra varetekt og uten inntekt.

Økonomisk krise

Attføringen ble stoppet av Aetat som følge av at han reiste fra Norge til Pakistan 1. juni, bare noen timer etter meldingen om at Rahila Iqbal var funnet død.

I går fikk han beskjed om at hverken sosialkontoret eller Utenriksdepartementet kan hjelpe ham med penger, så lenge han befinner seg i utlandet.

Men Azhar Iqbal har utreiseforbud, og retten har beholdt det norske passet hans inntil videre.

- Jeg reiste til Pakistan umiddelbart. Det siste jeg tenkte på, var reiseforsikring. Jeg har ikke råd til legehjelp engang, sier Azhar Iqbal til VG.

Mandag var han hos den norske ambassaden i Islamabad for å be om hjelp. Familiens økonomiske situasjon er knust etter Rahilas død. Mens foreldrene er tvunget til å være i Pakistan, lever de fire barna, hvorav minstemann er ni år, på sosialhjelp i Norge.

- Firkantet

Aetat lovet å se på saken på ny i lys av de spesielle omstendighetene. Konklusjonen ble den samme.

- Vi har vurdert saken grundig. Den generelle regelen er at folk som oppholder seg i utlandet, ikke har krav på attføringspenger, sier distriktsarbeidsjef ved Aetat Oslo-Øst, Åse-Kari Damlien.

- Hva skal denne mannen leve av?

- Han må snakke med sosialkontoret og høre om han har noen rettigheter hos dem, sier Damlien.

Men lov om sosialtjenester er like krystallklar:

«Lovens bestemmelser om tjenester og tiltak gjelder for alle som oppholder seg i riket,» står det i loven.

Rahila-familiens advokat, Abid Q. Raja, mener det norske regelverket er hårreisende firkantet.

Ikke til å misforstå

- Dette er en mann som er uskyldig til han er dømt, og han har fire barn i Oslo som han har ansvar for. Her må norske myndigheter våkne og ta affære, sier Raja.

Svaret fra UD er ikke til å misforstå.

- Vi disponerer ikke midler til økonomisk støtte for nordmenn i utlandet, sier pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks