Hovedinnhold

Prest misbrukte barn i 35 år

(VG Nett) Pastor Michael Buckley er en av 126 kirkemenn som skal ha misbrukt små barn i Los Angeles. Den katolske kirken visste om Buckleys misbruk i 35 år før de fjernet han fra stillingen.
Det kommer fram i Los Angeles erkebispedømmes egne dokumenter, melder CBS. De konfidensielle personellopplysningene ble i dag gjort offentlige.

I over 75 år har den katolske kirken flyttet prestene som ble anklaget for sexmisbruk fra stilling til stilling i området. 560 personer som hevder seg misbrukt har saksøkt prestene.

Unge gutter

Dokumentene viser at kirken fikk den første anmeldelsen av pastor Michael Buckley allerede i 1959. Der står det at «han skal ha hatt upassende seksuell omgang med barn», men ikke før i 1994 fjernet kirken han fra stillingen som prest.

En annen prest, Michael Baker, skal ha innrømmet at han misbrukte to gutter i 1986. Baker ble også flyttet rundt fra prestesogn til prestesogn før kirken på slutten av 90-tallet måtte betale over åtte millioner kroner i rettsforlik.

- Beviser ingenting

Lederen for advokatene som representerer de misbrukte barna, er fornøyd med at dokumentene endelig er offentlige. Siden 2002 har de kjempet i retten for å få tilgang til kirkens arkivskap. Det samme året som hovedmannen bak sex-skandalen i Boston ble arrestert.

- Innholdet i disse dokumentene gir oss litt mer informasjon om kirkens kunnskap og delaktighet i misbruket av barna, sier Raymond Boucher.

Erkebiskopdømmes advokat sier derimot at dokumentene ikke beviser noen ting.

- Ray har ikke sett disse dokumentene selv, og kan derfor ikke uttale seg om noe annet enn spekulasjoner, mener Michael Hennigan.

Hennigan presiserer at flere av kirkemennene ble tilbudt rådgivning. I tillegg skal de ha blitt fjernet fra sine stillinger da kirkemyndighetene skjønte at sexmisbruket fortsatte, ifølge Hennigan.

- Kirkens menn gikk ikke til myndighetene med dette fordi foreldrene ikke ville at barna deres skulle bli kjent for dette. De ville ikke at folk skulle prate om det, sier Hennigan.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks