Hovedinnhold

Obama går for sjokkseier

INDIANAPOLIS (VG Nett) Barack Obama vil bli den første demokrat på nesten 50 år som vinner den republikanske industristaten Indiana.

Denne saken handler om:

I en enslig opptreden torsdag, etter å ha droppet valgmøter i flere stater onsdag, blant annet i Wisconsin, samlet Barack Obama 25.000 mennesker på American Legion Mall i sentrum av Indianapolis.

Mange ventet i mer enn tre timer på Barack Obamas halve time med garantier om omtrent alt annet enn bedre vær. Tross temperatur ned mot frysepunktet da vi ble sluppet inn i parken, var det heller ikke noe å utsette på det.

Diskutér presidentvalget i USA her!

Indiana er en av statene som sterkt merker nedgangstidene. Blant annet bilgiganten General Motors har sagt opp en rekke mennesker og flyttet deler av produksjonen utenlands.

Les også:Besøker syk bestemor på Hawaii

Spesial:Alt om valget

Flyttet til Mexico

En kvinne som varmet opp publikum før Obama kom, fortalte at hun selv var blitt sagt opp for et års tid siden og at helseforsikringen hennes utgår i mars 2009. Jobben hun gjorde, gjøres nå av en meksikaner til rundt 15 kroner i timen.

KAMPKLAR: Barack Obama var energisk og klar før han gikk på scenen i Indianapolis. Foto: AP
KAMPKLAR: Barack Obama var energisk og klar før han gikk på scenen i Indianapolis. Foto: AP

Jeg vil gi skattelette til alle bedrifter som klarer å skape nye arbeidsplasser i USA. Min konkurrent vil gi skattelette til de firmaene som øker overskuddet ved å flytte arbeidsplassene til utlandet, sa Barack Obama til voldsom jubel.

Unge velgere:- Erfaring ikke viktig

Det er med slik retorikk han håper å gjøre et historisk valg ved å vinne Indiana som ikke er noen typisk vippestat. Mange av hans forgjengere som demokratiske presidentkandidater har ikke tatt seg bryet med å komme til Indiana, fordi det er sett på som en tapt sak.

Dette er forskjellen:Obama vs McCain

Obama har snart holdt 50 valgkampmøter i Indiana, de fleste riktignok før han vant over Hillary Clinton i nominasjonsvalget. I Indiana endte det i mai med seier til Clinton med 1,4 prosent margin til Obama.

Nå leder John McCain bare med en snau prosent i det som ofte har vært en enslig republikansk stat, omgitt av demokratiske stater.

REISEKLAR: Fra Indianapolis dro Barack Obama direkte til bestemor på Hawaii. Foto: AP
REISEKLAR: Fra Indianapolis dro Barack Obama direkte til bestemor på Hawaii. Foto: AP

Ikke siden Lyndon B. Johnsons seier i 1964 har en demokrat vunnet i Indiana. Før det skal man tilbake til de to valgene etter den økonomiske krisen i 1929.

Dermed har Indiana også stemt på en vinner ved syv av de ti siste valgene, mens nabostaten Ohio har gjort det i ti av ti.

Oppvarming

Før Obama gikk på scenen i høstsola var lokale politikere der for å varme opp publikum. Kandidaten til å bli statsadvokat, kandidaten til å bli guvernør og kongressrepresentanter ba om støtte til å skape historie i Indiana.

Vi skal vinne Indiana og sette seieren på toppen av seieren i alle vippestatene. Da blir det forandring i Washington, sa en av oppvarmerne.

Folkemøtene der det bare er snakk om å lytte og juble har litt fotballkamp og litt rockekonsert over seg. Det er i hvert fall vanskelig å se for seg noen i Norge vente tre timer på at en politiker skulle komme på scenen og si det samme som ble referert på nett, i aviser, radio og TV dagen før. Og dagen før det. Og dagene før det igjen.

25 år siden terrorangrep

Det eneste nye i torsdagens tale var at Barack Obama minnet om at det i dag er 25 år siden terroraksjonen som drepte mer enn 240 amerikanske soldater og nesten 60 franske i Libanons hovedstad, Beirut.

Resten er reprise, godt gjennomarbeidet og ikke i nærheten av å være så spennende som tidlig i nominasjonsvalget, da en langt mer menneskelig og søkende Obama gikk løs på å besvare spørsmål han ikke visste svaret på.

Nå holder han seg på trygg grunn gjennom hele talen. Men han improviserte og forsøkte å virke beroligende da en kvinne måtte få hjelp til å sette seg ned i folkehavet.

Mens han tidligere besvarte tilrop fra publikum med et smil og en slengkommentar, har han sluttet med det.

Han sier ikke en gang "I love you back" når noen roper at de elsker ham, skriver en New York Times-reporter som har fulgt Obama lenge.

Spørsmålet er om han kommer tilbake til den opprinnelige Obama hvis han, som de fleste meningsmålinger tyder på, blir USAs 44 president. Eller om rådgiverne fortsetter å lukke ham inne i en boble der det ikke er rom for feil og improvisasjon.

Er stemningen i ferd med å surne mellom John McCain og Sarah Palin?Les Giævers USA-blogg!

Han bruker mye tid på å svare på konkurrentenes angrep eller uheldige uttalelser. Denne gangen fikk Sarah Palins uttalelse om antiamerikanske holdninger og grader av patriotisme en ny runde.

- Vi er alle amerikanere

Det handler ikke om antiamerikanisme om man er for eller mot krigen i Irak. Det er plass til alle holdninger i USA: Vi er alle amerikanere og vi er stolte av det, sa Barack Obama som lover å samle USA etter valget, tross en opphetet valgkamp.

I de neste to dagene er han ute av valgkampens hete for å besøke sin alvorlig syke bestemor på Hawaii, bare et par dager før hun fyller 86 år.

Han nevnte henne ikke med et ord i talen, men hun var med i en pastors bønn med folkehavet et par timer før Obama kom på scenen og en av politikeroppvarmerne ba folk tenke på Obama og bestemoren og be for dem i denne vanskelige tid.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks