Hovedinnhold

Pengefondsjefen må forklare seg om utbetaling

SMILTE: IMF-sjefen Christine Lagarde på vei inn til retten for å forklare seg torsdag. Foto: Reuters / NTB scanpix
SMILTE: IMF-sjefen Christine Lagarde på vei inn til retten for å forklare seg torsdag. Foto: Reuters / NTB scanpix
IMF-sjef Christine Lagarde møtte smilende opp i retten torsdag. Der ventet vanskelige spørsmål om en omstridt utbetaling da hun satt i den franske regjeringen.


Onsdag satte Forbes Magazine henne på sjuendeplass på listen over verdens mektigste kvinner. Torsdag måtte Christine Lagarde møte i retten i Paris for å forklare seg for en dommer.

Sjefen i Det internasjonale pengefondet (IMF) må svare på spørsmål knyttet til en utbetalin g til forretningsmannen Bernard Tapie i 2007, da hun var finansminister i Frankrike.

Mekling

Det ble utbetalt et oppgjør på over 2 milliarder kroner for å avslutte en langvarig feide mellom den franske stat og Tapie, som var en støttespiller av president og Lagardes partifelle Nicolas Sarkozy. Striden ble løst ved mekling, noe som ifølge BBC ga Tapie et mye større oppgjør enn han kunne håpet på i rettsapparatet.

Lagarde sier løsningen som ble valgt, var den beste, og hun møtte smilende opp i retten torsdag. Hun anklages ikke for å ha tjent personlig på saken, men må svare på spørsmål knyttet til mulig urettmessig bruk av offentlige midler.

Hun avviser å ha gjort noe galt.

Nedverdigende

Fransk politi gjennomsøkte Lagardes bolig i mars. Selv om hun skulle bli satt under formell etterforskning, er det ikke ventet at hun trekker seg fra IMF-posten, melder BBC. Men en slik etterforskning vil være nedverdigende for sjefen i en organisasjon som bare for to år siden måtte håndtere skandalen rundt tidligere sjef Dominique Strauss-Kahn.

IMF har ikke kommentert saken siden i mars, men styret gjorde det da klart at det har tillit til Lagarde.

Ny skandale?

Etter Strauss-Kahn-saken ser ikke franskmennene fram til en ny runde med mulige skandaler knyttet til franske toppolitikere.

Den franske finansministeren Pierre Moscovici sier til nyhetsbyrået AFP at Lagarde har både «franske myndigheters og min fulle tillit».

- Det er intet nytt under solen. Helt siden 2011 har jeg visst godt at jeg kom til å bli spurt av granskingskommisjonen, har Lagarde selv sagt før torsdagens utspørring.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks