Hovedinnhold

Sammenligner pavekritikken med antisemittisme

SLÅR TILBAKE: Fader Raniero Cantalamessa (t.h.) er Vatikanets egen predikant og som sådan den eneste som kan predike for pave Benedikt (t.v.). Foto: AP Foto:
SLÅR TILBAKE: Fader Raniero Cantalamessa (t.h.) er Vatikanets egen predikant og som sådan den eneste som kan predike for pave Benedikt (t.v.). Foto: AP Foto:
Vatikanets egen predikant sammenligner kritikken av paven for håndteringen av anklagene om overgrep på barn med antisemittisme.

Denne saken handler om:

Tjenestemannen, fader Raniero Cantalamessa, som er Vatikanets egen predikant og som sådan den eneste som kan predike for pave Benedikt, siterte fredag et brev han hadde fått fra en jødisk venn.

- Stereotypifiseringen og forflytningen av personlig ansvar og skyld til en kollektiv skyld minner meg om de mest skammelige aspektene ved antisemittismen, heter det i brevet.

Brevet ble lest høyt ved en høytidelighet i St. Peters-kirken der også paven deltok.

I sin tale sa Cantalamessa at han «ikke ville snakke om det barn har vært utsatt for», fordi en stor del av geistligheten allerede var «svertet» ved at saken diskuteres intenst alle andre steder.

LES OGSÅ:Paven anklages for å dekke over sexovergrep

Vil avhøre paven

Overgrepsskandalen er blitt en rullende snøball for Vatikanet, og nesten hver dag kommer det nye beskyldninger om katolske presters seksuelle misbruk av mindreårige.

Pave Benedikt er selv blitt beskyldt for å ha holdt en beskyttende hånd over flere av overgriperne.

Den amerikanske advokaten William McCurry sa torsdag at han vil ha avhørt paven under ed om hva Vatikanet visste om de mange overgrepene.

LES OGSÅ:Pave-unnskyldning skuffer ofrene

Hyllest og kritikk

En gruppe av 70 franske intellektuelle støtter derimot paven. I et brev hyller de «pavens vilje til å kaste lys over disse sakene».

Derimot blir mediene gjenstand for ramsalt kritikk.

- Mange medier har dekket denne saken med partiskhet, manglende kunnskap eller med livlig tilfredshet, heter det i brevet, som ble offentliggjort fredag i Vatikanets egen avis.

LES OGSÅ:Irsk biskop trekker seg etter overgrepsskandale

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks